středa 19. srpna 2015

Recenze - Loď mezi hvězdami (Beth Revis)

Sedmnáctiletá Amy se přidala ke svým rodičům coby „zmrazený pasažér“ na vesmírné lodi Universum a čekala, že se probere na nové planetě o tři sta let později. Nemohla tušit, že její spánek skončí o padesát let dříve a ona se octne ve zcela novém světě mezi hvězdami, ve světě, který si žije podle vlastních pravidel. Amy si brzy uvědomí, že její probuzení nezpůsobilo jen selhání počítače. Někdo z pár tisíců obyvatel vesmírné lodi se ji pokusil zabít...



V blízké budoucnosti lidstvo našlo planetu, která vykazuje stejně dobré podmínky pro život, jako naše Země. Proto připraví loď jménem Universum, která bude celých 300 let plout mezi hvězdami, dokud nepřistanou na Zemi Centauri. Amy se se svými rodiči a dalšími devadesáti-sedmi lidmi, vědci, lékaři a vojáky, nechá na celou tu dobu zmrazit a až se probudí, pomohou založit na nové Zemi kolonii. Ale někdo Amy násilím probudí o padesát let dříve a už nemůže být zpátky zmrazena pro bezpečí jejího života. Na lodi žije přes dva tisíce lidí, ale všichni mají snědou pleť, tmavé oči a vlasy a chovají se poněkud divně. A tak se Amy smiřuje s tím, že až se vylodí na nové planetě a opět uvidí své rodiče, bude o hodně starší, než oni. Pak ale ten někdo, kdo ji z chladného spánku vyrušil, začne rozmrazovat a dokonce zabíjet i ostatní zmrazené. A proto na povrch vyplave velká spousta záhad. Kdo a proč ji probudil? A byla opravdu probuzena padesát let před přistáním?


Na lodi Universum od dávné Epidemie probíhá systém tzv. otcovství. Jsou na ni ohraničené generace, přesně dvacet let, a vždy jednou za tuto dobu se koná Období páření. Každé pokolení dostane svého Otce, který tato léta vládne zaučuje svého nástupce, Syna. A tak to jde pořád dokola.

Nikdy jsem nečetl nic s vemírnou tématikou, tak jsem se rozhodl to zkusit. Rozhodně nelituji. U každé kapitoly se střídá pohled Amy a pohled Syna. Bylo skvělé vědět, jak na každou situaci oba reagují. Se začtením jsem neměl vůbec žádný problém. Styl psaní Beth Revis se mi líbil hodně a musím uznat, že autorka měla vše úžasně promyšlené. Romantická linka sice v knize nebyla skoro žádná, ale oddychnout si od takových těch slaďáren není nikdy na škodu.


Knihu doporučuji milovníkům sci-fi a příznivcům young adult literatury.

Hodnocení: 92 %

Žádné komentáře:

Okomentovat