neděle 25. září 2016

Říjnové dárečky

Říjen bude, tedy aspoň v počtu úžasných knih, které mají vyjít, naprosto boží. Právě v tomto měsíci světlo světa spatří tolik titulů, jež už dlouho netrpělivě očekávám, i novinky vypadající víc než dobře. Už teď mám mnoho skvělých kandidátů na knížky, které bych chtěl najít pod stromečkem. Ale to už hodně předbíhám. Zatím je ještě podzim, Vánoce bohužel daleko a nám nezbývá, než si všechny ty výborné knížky koupit pěkně ze svého. No, teda pokud máme z čeho...

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Pasažérka (Pasažérka 1) - Alexandra Bracken

CooBoo - 3.10.


Ztratila vše, co znala a milovala… Etta se proto vydává do neznámé země, kde se seznámí s Nicholasem, který uniká z dosahu mocného rodu v Koloniích. Navíc jí začnou pronásledovat agenti usilující o její život. Etta tak zjistí, že zdědila zvláštní schopnosti, o kterých nikdy neslyšela. Aby ochránila své tajemství i svůj život, bude muset cestovat nejen mnoho mil od domova, ale i do minulosti… Nepřátelské rody se ale nevzdávají a chtějí její moc!


Na začátku měsíce nám nakladatelství CooBoo nabídne YA fantasy Pasažérka. Knihy spisovatelky Alexandry Bracken jsou všude v zahraničí velmi oblíbené a teď i k nám do ČR konečně míří tento její nejnovější počin. Sice bych asi u nás spíš uvítal sérii The Darkest Minds, ale i Pasažérka zní zajímavě a třeba se u nás tak chytne, že se CooBoo rozhodně přeložit i Alexandřinu starší trilogii.





Včelí královna - Laura Ruby

Fragment - 10.10.



Jedna, dvě, strašák jde. Přijde si i pro tebe.

Láska a ztráta, magie a záhady, vina a odpuštění. Neobyčejný příběh o tom, že tvář, kterou ukazujeme světu, se vždy liší od toho, kým skutečně jsme. Všichni vědí, že Kostispáry jsou podivné místo. Jsou totiž plné spár - takových, které vás zachytí i těch, jimiž se můžete propadnout a zmizet navěky. Takže když zmizí mladá a krásná Roza, nikoho to moc nepřekvapí. Není první ani poslední, kdo od bratrů O'Sullivanových utekl. Finn O'Sullivan ale ví, že to bylo jinak. Roza byla unesena nebezpečným mužem, jehož tvář si nedokáže vybavit. Ale lidé i policie mu už dávno přestali věřit. A jeho brácha Sean? Ten nemá daleko k tomu, aby na plnou pusu řekl to, co si beztak všichni myslí. Že je to všechno Finnova chyba. Silný příběh zasazený do prostředí malého města s podivnou atmosférou dostal již několik literárních cen. Kniha, ke které se budete vracet a pokaždé odhalíte nový kus skládačky, který vám předtím zůstal ukryt.


Včelí královna mě zaujala už v originále. Teď vychází i u nás, u Fragmentu, a já se nemůžu dočkat, jak se mi bude líbit tenhle značně neotřelý příběh.





Rose pod palbou (Krycí jméno Verity 2) - Elizabeth Wein

CooBoo - 10.10.


Rose Justiceová, mladá pilotka Pomocných leteckých sborů, je při letu z Paříže do Anglie v létě 1944 chycena nacisty a poslána do Ravensbrücku, nechvalně proslulého ženského koncentračního tábora. V děsivém vězení se Rose potkává s nezapomenutelnou skupinou žen, s Francouzkou, která před válkou psala uznávané detektivky a jejíž manžel Žid a tři syni byli zabiti, s houževnatou dívkou, na níž dělali nacisti hrůzné lékařské pokusy, nebo Ruskou, která lítala se sovětskou stíhačkou. A v přátelství s těmito ženami hledá Rose naději a sílu na přežití. Bude to ale Rose stačit, aby dokázala čelit tomu, co jí osud přichystal? Ve volném pokračování Krycího jména Verity vypráví Elizabeth Weinová další příběh o přátelství, věrnosti a odvaze dívek za druhé světové války.


Do knihy Krycí jméno Verity z prostředí letectva 2. světové války jsem se před rokem zamiloval, dokázala moji duši rozdrtit a rozemlít na malinké kousíčky, což se mi tak často u knih nestává. V říjnu vychází její volné pokračování Rose pod palbou, na kterou se třesu už pekelně dlouho a je to jeden z nejočekávanějších titulů letošního podzimu. CooBoo prostě musím pochválit za vlastní české obálky, které se jak u Verity, tak i u Rose jednoduše povedly, podle mě jsou i lepší než kterákoli z mnoha originálních vydání.





Harry Potter a Tajemná komnata (Harry Potter 2) - J. K. Rowling, Jim Kay (ilustrované vydání)

Albatros - 17.10.


Na stěnu mezi dvěma okny někdo načmáral stopu vysoká písmena, která pableskovala v záři planoucích pochodní. TAJEMNÁ KOMNATA JE ZNOVU OTEVŘENA. NEPŘÁTELÉ DĚDICE, MĚJTE SE NA POZORU! Když se v Zobí uličce objeví umolousaný domácí skřítek Dobby a naléhá, aby se Harry Potter za žádnou cenu nevracel do Bradavic, pojme Harry podezření, že by za tím mohl být jeho úhlavní nepřítel Draco Malfoy. Naštěstí alespoň nemusí trávit léto u strašlivých Dursleových – Ron Weasley ho vysvobodí a létajícím autem ho odveze do Doupěte. Život u Weaslových je plný magických rozptýlení, a tak Harry brzy pustí Dobbyho varování z hlavy. Jenže zlověstná zpráva načmárané v temné chodbě mu připomene Dobbyho předpověď, že se stane něco zlého… Jim Kay, držitel ceny Kate Greenawayové, i v druhém díle legendární kouzelnické série vyčaroval svět plný detailů, který potěší dlouholeté fanoušky i nové čtenáře.


Přesně před rokem začala vycházet nová vydání Harryho Pottera s nádhernými ilustracemi Jima Kaye, která jsou naprostým must-havem pro každého fanouška této série. Loni jsme si tedy mohli pořídit ilustrovaného Harryho Pottera a Kámen mudrců a teď přesně rok od vydání Kamene tu konečně máme i Tajemnou komnatu. Ukázky, které jsme zatím na internetu mohli vidět, jsou prostě úžasné a těším se, až si knížkou budu moci pořádně prolistovat a ozdobit jí svoji knihovničku.




Strážci příběhů - Mechtild Gläser

Fragment - 17.10.


Kdosi vstupuje do knih a mění jejich děj. Kdo to je? A proč to dělá? Po jeho stopě půjdou strážci příběhů!

Během letních prázdnin na zapomenutém ostrově kdesi ve Skotsku se Amy dozví, že jako členka staré šlechtické rodiny ovládá schopnost vstupovat do knih a ovlivňovat již napsané příběhy. Amy si ve světě knih brzy najde přátele: moudrého Šér Chána z Knihy džunglí, láskou usouženého Goetheho Werthera nebo Olivera Twista, kterému daruje žvýkačku, což se posléze ukáže jako velmi nerozumné… Svět knih ale není tak pokojný, jak se Amy zprvu zdálo. Nejprve zmizí peníze z Ali Babova pokladu. Pak se cestou na ples k panu Darcymu zraní Elizabeth Bennetová, takže jeden z nejznámějších milostných příběhů je náhle v ohrožení. Amy je brzy jasné, že musí najít toho, kdo do příběhů zasahuje. Když události začnou prosakovat i do reálného světa, a dokonce mají oběť na životě, ukáže se, jak je ohrožení vážné. O co tajemnému nepříteli doopravdy jde?

Námět i obálka německé knížky Strážci příběhů jsou senzační. Vstupovat do knih a ovlivňovat jejich děj, to je určitě sen každého správného knihomola.





Rozkaz zabít (Labyrint 0.5) - James Dashner

Yoli - 19.10.


Prequel úspěšné sci-fi série „Labyrint“. Ještě předtím, než byl ustaven ZLOSIN, ještě předtím, než Thomas vstoupil do labyrintu, zasáhly Zemi sluneční erupce a propukla nemoc, se kterou se lidstvo dosud nesetkalo. Mark a Trina přežili erupce, ale to se ukázalo jen jako rozcvička před hrůzami, které je čekají. Nemoc, která se projevuje agresí a šílenstvím, zachvacuje postupně celý kontinent, a nikdo neví, odkud se strašlivý virus vzal. Panují pochybnosti, že v tom mohl být něčí zvrácený zájem… Mark a Trina jsou přesvědčeni, že existuje způsob, jak zachránit ty, které nemoc ještě nezničila. Jejich cesta za lékem na erupci je ale trnitá. V zdevastovaném světě má každý svou cenu, a oni by byli nejcennější jako mrtví…


Knížka Rozkaz zabít, prequel k trilogii Labyrint, nám byla slibována už hodně dlouho a její datum vydání se stále posouvalo. Pak se už definitivně zastavilo na 19. říjnu. Labyrint mě vcelku bavil a vždycky mě zajímalo, co přesně se vlastně dělo před tím vším. Teď se to už konečně můžeme dozvědět s pomocí knihy Rozkazu zabít popisující události, které předcházejí samotnému Labyrintu.





Setkání (Trosečníci v čase 1) - Margaret Peterson Haddix

Fragment - 24.10.


Jonáš a jeho kamarád Karlos od malička věděli, že jsou adoptovaní. Nikdy po svých rodičích nepátrali a nepřišlo jim to nikterak zajímavé. Jednoho dne oba dostanou podivný dopis, ve kterém stojí: Měj se na pozoru, jdou si pro tebe! A následují další stejně zlověstné anonymy. Při pátrání po identitě tajemného pisatele kluci narazí na podivné muže, kteří dokážou na povel zmizet. A také na agenty FBI. Jsou jim v patách a očividně se snaží zabránit tomu, aby odhalili šokující skutečnost: před třinácti lety se objevilo letadlo, jehož jedinou posádku tvořilo třicet šest nemluvňat. Nikdo ho neviděl přistávat, neví se, odkud přiletělo, ani kdo ho pilotoval. Jonáš a Karlos byli tehdy na jeho palubě. Ukazuje se, že kluci se dostali mezi dvě znepřátelené strany, které sledují velmi rozdílné cíle. A nejsou v tom sami. Dětí, které byly tehdy v letadle, a nyní dostaly podobné dopisy, je mnohem víc…


Podle anotace první kniha Setkání z osmidílné série Trosečníci v čase vypadá víc než suprově. Za hranicemi je to prý bestseller, tak uvidíme, jestli bude mít tato vcelku pěkná knížka taky tak dobré prodeje jako ve světě.





Běsnění (Šepotání 1.5, 3.5) - A. G. Howard

CooBoo - 24.10.


Soubor povídek z alenkovského světa Šepotání 

Alyssa Gardnerová skočila do králičí díry, čelila tajemné Říši divů a nakonec zvládla naplnit svůj osud. Přežila bitvu o svět podsvětníků a také bitvu o své srdce. V tomto povídkovém souboru se můžete společně s ní a její rodinou vrátit do Říše divů a zároveň si můžete přečíst i několik vymazaných scén z předešlých knih! V povídce Šest nemožných věcí Alyssa vzpomíná na nejvzácnější okamžiky ze svého nejen lidského života po konci Zrcadlení. Alyssina matka v povídce Kluk v pavučině vypráví o své návštěvě Říše divů a záchraně muže, který se později stal jejím manželem. A v Můře v zrcadle Morfeus pátrá v Zachových vzpomínkách na Alyssu.


Série Šepotání už byla sice zakončena, ale do tajů Řiše divů podle A. G. Howard se můžeme opět vrátit ve sbírce povídek Běsnění, jež nám přibližuje dění mezi jednotlivými třemi díly. Těm, jimž trilogie Šepotání uhranula stejně jako mě, by neměly tyto povídky rozhodně uniknout.





První konec (První konec 1) - Lauren James

CooBoo - 31.10.


Kolikrát můžete ztratit člověka, kterého milujete? Osudem Katherine a Matthewa je rodit se stále znovu a znovu, století za stoletím. Jejich přítomnost pokaždé změní historii o fous k lepšímu a pokaždé se do sebe beznadějně zamilují, ale osud je vždy tragicky rozdělí. Od dob krymské války, obléhání Carlisle až po brzkou budoucnost v letech 2019 a 2039 obětují své životy, aby zachránili svět. Ale proč se pořád vrací zpátky? Čeho musí dosáhnout, než jim bude umožněno žít v lásce a míru? Možná ten další konec bude jiný. Skvělý debut mladé autorky o cestování v čase, osudu a věčnosti první lásky.


V říjnu se s knihami s tématikou cestování časem nějak roztrhl pytel. K Pasažérce a Setkání se přidává i novinka První konec, která mě z těch tří zaujala asi nejvíc. Pojednává o páru, jenž se každých několik let rodí znovu a znovu a vždy se do sebe zamilují.



Taky vás říjen finančně zruinuje?

12 komentářů:

  1. Pasažérka, První konec a Harry 2. Strážce už mám:), zbytek si půjdu koupit. Už se těším!

    OdpovědětVymazat
  2. Mě docela zaujala Včelí královna, ale ještě rozmyslím, zda ji opravdu chci. Strážci příběhů vypadají moc dobře.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  3. Na První konec se opravdu hodně těším a nemůžu se dočkat až knihu budu mít doma! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Proč jsem ten článek otevřela? :( To zase bude prázdná peněženka :D

    OdpovědětVymazat
  5. Zaujalo mě toho vážně hodně :) Pasažérka je nutnost, a láká mě i Rozkaz zabít a Včelí královna :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ach jo, ten ilustrovaný Harry Potter. Ale to bych už měla třetí vydání :D

    OdpovědětVymazat
  7. První konec bude určitě můj! První díl Harryho se mi až tak nelíbil, ale ten druhý je naprosto boží! Takže si budu muset asi pořídit i ten první no :D

    OdpovědětVymazat