středa 28. září 2016

RC Recenze - Mistr papírových kouzel (Charlie N. Holmberg)

Ceony Twillová právě absolvovala školu pro nadané kouzelníky. Těšila se, že bude pokračovat ve studiu magie zaměřené na kouzlení s kovy. Místo toho ji ale poslali k mistrovi papírové magie. Ceony je zdrcená, protože toto rozhodnutí nelze nijak zvrátit a ona bude s magií papíru spojená už navždy.
Postupem času ale zjišťuje, že papírová kouzla jsou krásnější, než si kdy dokázala představit. Jsou krásná, a jsou také nebezpečná.
Když do domu jejího mistra Emeryho Thanea vpadne mocná kouzelnice a vytrhne mu srdce z hrudi, dívka neváhá a vydává se na neuvěřitelnou cestu za jeho záchranou. Aby mu pomohla, musí vstoupit do komor kouzelníkova stále bijícího srdce a odhalit zákoutí jeho duše…





Magie existuje. Pomocí a skrz materiály, které člověk svýma rukama za léta svého bytí vynalezl a vytvořil, můžeme provozovat kouzla a zaklínadla a využívat je ke svému prospěchu. Ti, co se vyučí být tavičem, poroučí všem kovům, elastici mohou naopak různě pracovat s gumovými předměty. Ale každý jednotlivec smí ovládat pouze jeden materiál, tedy když máte vybráno a zasvětíte celý život určité látce, až do své smrti dokážete kouzlit a vykonávat magii jenom s tímto příslušný předmětem. 

Ceony Twillová vždy snila být tavičkou. Když ale už po roce odpromovala na proslulé Škole pro magicky nadané Tagise Praffa s domněním, že si svůj materiál může vybrat sama, byl jí pro nedostatek přehýbačů přidělen papír. Přehýbačství je mladými kouzelníky již léta zavrhováno, papír se všeobecně považuje za zbytečný a neužitečný materiál, co se magie týče. A tak není divu, že není Ceony příliš nadšená, když nastoupí do učení k jednomu z mála zbývajících mistrů papírových kouzel, k Emerymu Thaneovi, mladému muži, jež Ceony připadá jako úplně šílenec. Postupně ji zaučuje ve svém řemeslu a ukazuje ty nejlehčí kouzla papírové magie. K Ceoninýmu překvapení ji za krátkou dobu tento pozoruhodný mág začne zajímat, a dokonce v něm po chvíli najde určité zalíbení.


Jednou uprostřed poklidného večera vtrhne do domu Emeryho Thanea neznámá žena. Vyškubne mu srdce z hrudi a zmizí s ním neznámo kam. Podle všeho je to krvepoutačka, mistryně nebezpečné a černé magie. Tito mágové využívají ke svým kouzelnickým kouskům samotného člověka. Ceony se Emeryho rozhodne zachránit. Aby ho alespoň na pár dní udržela při životě, vyrobí mu a sama vloží do hrudi srdce z očarovaného papíru, to však nevydrží dlouho. Jestli chce Ceony svého mistra zachránit, nečeká ji vůbec lehký úkol. Musí co nejrychleji mocnou krvepoutačku najít, porazit ji a postavit se čelem světlým a temným zákoutím Emeryho i své duše.

Kniha Mistr papírových kouzel se odehrává na úplném počátku minulého století v Anglii, v období, kdy se už moderní průmysl a výroba stačily vyvinout na vcelku dobrou úroveň, ale obyvatelé měst se stále normálně prochází ve smokinzích či v dámských elegantních šatech. Mě osobně tohle přerývání dvou po sobě jdoucích období bavilo. Sledovat, jak v knize vystupují v tu dobu nové složky, pro nás naprosto běžné, jako například guma či plast a podobně, a zároveň pociťovat tu nádhernou atmosféru staré Anglie a zvyklosti té doby, na mě působilo fascinujícím dojmem.


"Ceony ho pozorovala, jeho čelist, křivku jeho profilu. Nikdy by ji nenapadlo, že mistr papíru, mág jako Emery Thane by doufal ve víru. Při jejich prvním setkání si ho zařadila do jednodimenzionální šablony. Posoudila ho tak rychle a snadno. I Langstona. Kolik dalších si tak snadno zařadila, myslela si o nich, že nejsou víc, než jednostranný papír?" 



I když Mistr papírových kouzel není vůbec žádný cvalík, má všehovšudy něco před dvě stě stránek, úvod je poněkud dlouhý, i když chápu, proč to přesně tak autorka zamýšlela. Já osobně jsem velmi rád, že jsem si nepřečetl anotaci, protože prozrazuje asi až příliš. Kdybych věděl, co přesně se po uvedení děje odehraje, zřejmě bych si prvních sto stran moc neužil. Přesně tak. To, co čtenářům anotace slibuje, se odehraje přibližně až před půlkou, což mě nevadilo. Styl psaní Charlie N. Holmberg mi totiž hned na začátku sedl a autorka mě dokázala do tohohle velmi originálního a povedeného příběhu dokonale vtáhnout.

Hlavní postavy se mi nejdříve jevily jako trochu nedotažené, zdály se až moc nemastné, neslané. Ale líbilo se mi to tajemno, jež Ceony i Emeryho obestíralo. Z jejich minulosti jsme do nějaké chvíle nevěděly téměř ani ň, zvláště u Ceony, i na svůj mladý věk má za sebou dost zlého a nejradši by na některé části svého života zcela zapomněla. Postupem času jsem si je ale zamiloval a oběma přál ten největší happyending.



Mistra papírových kouzel bych doporučil hlavně těm, kteří zas tolik nevyhledávají epická a klasická fantasy, ale chtějí spíš zkusit nějakou originální YA fantasy s úžasným, nevídaným nápadem. Je to jednoduše okouzlující příběh s okouzlujícím prostředím. Budete sice muset přimhouřit očko či dvě nad malými nedokonalostmi, delším úvodem a jednotvárnějším dějem, prvotina Charlie N. Holmberg je přece jenom směrovaná spíš pro mládež, ale ručím vám, že litovat toho, že jste ji vzali do ruky, nebudete.


Hodnocení: 85 %

Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji portálu eReading.cz
Zdarma ukázka knihy je dostupná ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat