neděle 29. ledna 2017

Únorové dárečky


V únoru toho opět vychází celkem pěkné množství velmi zajímavých knih. V dnešních Dárečcích bych vám chtěl ukázat top pět nejlepších titulů, na které se třesu už velmi dlouhou dobu a které by se na pultech českých knihkupectví měly ukázat v únoru roku 2017.




Zrada (Univerzita výjimečných 2) - Joelle Charbonneau
Fragment - 6.2.



Hunger Games byly skvělé, tahle série je výjimečná! 2. díl světového bestselleru Cie se podařilo zvládnout náročné zkoušky a prožívá své první dny na univerzitě v Tosu. Vzpomínky na brutální testování, při kterém umírali lidé, ji však děsí ze spaní. Ostatní studenti, kterým vymazali paměť, žijí v blahé nevědomosti. Cia však ví své. Ve snaze odhalit odpornou pravdu o vražedných praktikách nejvyšších vládních úředníků vystavuje sebe i své blízké velkému nebezpečí. Zrádci, kteří usilují o moc, a nehodlají se jen tak vzdát, už totiž tuší, že Cia ví víc, než by měla…

Ze začátku měsíce se můžeme těšit na pokračování dystopické série Univerzita výjimečných s podtitulem Zrada. Z první dílu jsem sice zas tak odvařený nebyl, připadalo mi to jako průměrná splácanina z již existujících dystopií, a ani pořádně nevím, jestli mě zajímá, co vlastně bude dál, ale třeba na to někdy dostanu chuť a možná mě i mile překvapí.




Probuzení Simona Spiera - Becky Albertalli
Yoli - 8.2.



Šestnáctiletý Simon už nějakou dobu ví, že je gay, ale ještě není připravený sdělit to okolnímu světu. Jedinou výjimkou je tajemný Blue, se kterým si Simon už několik měsíců vyměňuje e-maily a jejich vzájemné pouto sílí. Jenže pak citlivá korespondence padne do nesprávných rukou a Simon se stane obětí vydírání: buď udělá, co se po něm chce, i když se mu to příčí, nebo riskuje, že si tajné e-maily přečte celá škola. V sázce je však ještě mnohem víc – plachého Bluea by nechtěná publicita mohla vyděsit a Simon už by nikdy nezjistil, kdo Blue ve skutečnosti je… Autorka za svůj debutový román obdržela William C. Morris Award a byla nominována na americkou Národní cenu za literaturu.

Kniha Simon vs. the Homo Sapiens Agenda s Glbt tématikou sklidila v zahraničí veliký úspěch a teď se můžeme od nakladatelství Yoli těšit na její český překlad. Ale hned po uveřejnění našeho názvu se objevila obrovská vlna protestů. Překlad z anglického jména Simon na našeho Šimona se nikomu vůbec nelíbil a spousta čtenářek vyhrožovala, že si pořídí originál. Podle mě kolem toho byl až moc velký virvál a každý dělal z komára velblouda. Já osobně bych Šimona v pohodě překousl. Ale aby Yoli nemělo tak nízké prodeje, udělali z Šimona zase Simona. Mně spíš přijde dost divné to "probuzení", působí to na mě příliš klišoidně. Ale třeba mi to po přečtení knihy Probuzení Simona Spiera, která vychází 8. února, bude dávat smysl.




Krvavé ostří (Skleněný trůn 0.1 - 0.5) - Sarah J. Maas
CooBoo - 13.2.



Staňte se svědky vzestupu a pádu Celaeny Sardothien coby adarlanského zabijáka!

Celaena Sardothien je nejobávanějším zabijákem celého Adarlanu. Jako obyvatelka Tvrze vrahů musí bezvýhradně poslouchat svého pána Arobynna Hamela, přesto však důvěřuje pouze jedinému člověku – svému kolegovi a příteli Samovi. V těchto novelách nabitých akcí se Celaena vydává na několik odvážných misí, které mají prověřit její schopnosti. Ocitne se na vzdálených ostrovech, uprostřed nemilosrdné pouště i na výpravě za osvobození otroků. Ovšem ne vždy jedná v souladu s Arobynnovými příkazy a za to by mohla zaplatit vlastním životem.

Na vydání knihy Krvavé ostří, souboru povídek ze života Celeany Sardothien ještě před uvězněním v Endovieru, se těším snad ještě víc než na pátý díl Říše bouří, který by se u nás měl objevit v průběhu tohoto roku. Jsem zvědavý na toho pověstného Sama a na více Lysandry, v Královně stínů jsem si ji totiž opravdu oblíbil. Já vím, že to povídám snad všude, ale Sarah J. Maas je jednoduše bohyně a všechno od ní hltám, ani nevím jak.




Divoká píseň (Divoká píseň 1) - Victoria Schwab
CooBoo - 13.2.



Vítejte v temném městě Verity, kde najdete všechno, jen ne bezpečí… protože tohle místo ohrožují monstra, která se zrodila z násilí. Kate touží být tak nemilosrdná jako její otec, který vládne severní části Verity, nechává nestvůry potulovat po městě a vybírá od lidí peníze za jejich bezpečí. Po pěti letech na internátních školách se Kate konečně vrací domů a chce ukázat otci, že je stejně nelítostná jako on. August chce být člověk. Ale není. Je nestvůrou, která dokáže krást duše pomocí hudby. Jeho otec řídí jižní část města a snaží se chránit nevinné. August je jeho tajná zbraň. Jejich město je rozdělené. Jejich město se rozpadá. A Kate a August jsou jediní, kdo chápou obě strany, jediní, kdo jsou schopní něco udělat. A přitom tak rozdílní… Ale jak se může člověk rozhodnout, jestli bude hrdina nebo zloduch, když je tak těžké rozlišit, co je co?

Další únorovou novinkou od jiného úspěšného autora YA, Victorie Schwab, od níž jsme se před několika měsíci dočkali její populární knihy spíše pro starší fantasy nadšence Temnější tvář magie, je Divoká píseň. A vypadá více než skvěle. Nestvůry, které kradou duše pomocí hudby? To je musthave. A i ta obálka nevypadá vůbec marně.




Návrat kouzelnice (Země příběhů 2) - Chris Colfer
Fragment - 27.2.



Zlá kouzelnice, která kdysi proklela Šípkovou Růženku a uvrhla ji do stoletého spánku, je zpět. Po letech skrývání se chce mstít a je nebezpečnější než kdy dřív!

Už je to rok, co se sourozenci Alex a Conner vrátili z Říše příběhů. Stejně tak dlouho neviděli svoji babičku – Kmotřičku vílu. Když se jednoho dne objeví u nich doma, s vojáky královny Popelky za zády, děti hned vytuší, že se stalo něco vážného. Jejich maminka byla unesena!
Ačkoli jim babička zakáže cokoli podnikat, podaří se jim tajně proniknout zpět do Říše příběhů. Tam však brzy zjišťují, že vše je mnohem horší, než se domnívali, a že poprvé, kam paměť sahá, možná pohádky nebudou mít šťastný konec…

Série Země příběhů je úžasnou pohádkovou oddechovkou nejen pro mladší děti, ale i pro starší čtenáře, které vždy trápila otázka, co se dělo dál po tom klasickém "žili šťastně až do smrti". 27. února konečně vyjde druhý díl Návrat kouzelnice, tentokrát se bude chtít pomstít zlá kouzelnice, která kdysi proklela Šípkovou Růženku.



Taky máte v plánu pořídit si v únoru některou z těchto novinek?

1 komentář: