neděle 15. ledna 2017

RC Recenze - Cech objevitelů (Jon Baird a Kevin Costner)


Za seriózně působícími veřejně přístupnými místnostmi pánského klubu ze starého světa se činí jiná, tajemnější organizace: Cech objevitelů, tajná skupina dobrodruhů, kteří se statečně vydávají tam, kde světlo ustupuje stínům a mýty přemáhají rozum. Tajemství, která hledají, jsou ukryta v pohořích a ztracena v pouštích, pohřbena na dně moře a zaklíněna hluboko v polárním ledu. Cílem Cechu dobrodruhů je objevit záhady, které leží za hranicemi známého světa.
První kniha v sérii "Cech objevitelů", Cesta do Shambhaly, se odehrává během První světové války, kdy západní civilizace stojí na pokraji katastrofy, a vypráví o výpravě za zlatým městem z buddhistických mýtů. Toto pátrání zavede naše hrdiny z Cechu k severnímu pólu i do mongolských pouští, do asijských podzemních kanálů i hluboko do nitra Himalájí, než toto bájné město konečně vydá svá tajemství a cesta, která obepnula celou planetu, dospěje ke svému ohromujícímu závěru.

Záhadné město Shambhala je lákadlem pro mnohé vášnivé dobrodruhy. Nikdo vlastně přesně neví, kde se nachází a co za bohatství skrývá, ale jisté je, že to určitě bude něco velkolepého. Pokud tedy vůbec existuje. Tuto otázku nám objasní kruh amerických gentlemanů a cestovatelů, označující se za Cech objevitelů. Přijít na tajemství světoznámé Shambhaly je navíc v dobách 1. světové války žádoucí.

Už velká řádka evropských i neevropských států má za sebou spoustu bitek a bojů a jinak tomu není ani v zemích Orientu. Velitel John Ogden proslulý pro celé válečné frontě se se svými muži chystá z jihovýchodní Mezopotámie vyrazit na popud svého bratra a úkolu, jímž ho pověřil, na dlouhou cestu, a opustit tak bojiště velké války nacházející se v samotném centru trvání. I když John zatím neví, o jaký úkol přesně půjde a co pro jeho splnění bude muset bezpochyby vykonat, svého bratra nemůže nechat ve štychu, a dobrodružstvím, která ho jistě čekají, se ani on, ani jeho jednotka, rozhodně nebrání.


Cílem Ogdenova oddílu je nalézt ztracené a mystické město Shambhala a dovézt jeho bratra Arthura k jeho branám, jen tak může přežít. Abyste tomu rozuměli, Arthur Ogden, člen newyorského Cechu objevitelů, před několika lety už na toto fantastické místo narazil a od té doby čím dál tím víc slábne, doktoři mu nedávají více než pár chvil jeho života. Aby mohl dál žít, musí Shambhalu opět najít, což nebude vůbec jednoduché. Město totiž stále mění svoji polohu a zjistit, kde se právě nachází, je takřka nadlidský úkon. John Ogden to ale se svými pomocníky musí zvládnout. Chystá se vyrazit po souši i po moři a nezabrání mu v tom ani ti ostatní dobrodruzi, kteří po hojnosti Shambhaly také prahnou.




Popsat a nějak vám přiblížit děj prvního dílu ze série Cech objevitelů Cesta do Shambaly, abyste si z toho něco vzali, je velice těžké. Kniha obsahuje tak složitý děj a tolik vedlejších linek, že nemáte ani šanci každou z nich zcela pobrat. Autoři Jon Baird a Kevin Costner se příliš nesoustředí na hlavní postavy, ale více dávají zřetel na zápletku a líčení každé ptákoviny, u čehož podle mě trochu přestřelili. Já osobně bych se vůbec nevzpíral proškrtáním četných nepotřebných pasáží, které nejednomu čtenáři zřejmě pokazí celkový dojem z knížky. Může ho ale naopak notně vylepšit její božské zpracování.

Příběh Cechu objevitelů totiž není vyprávěn pouze pomocí normálního psaného textu, ale kromě toho ho navíc znamenitě doplňují i krásné obrázky a komiksy ilustrátora Ricka Rosse. Dohromady se skvěle propojují, závisejí na sobě, a vytvářejí tak skvělý a komplexní celek. Stránky přibarvené do hněda ještě více u čtenáře umocňují pocit, že čte starou knihu odehrávající se v době před sto lety.


Kniha Cesta do Shambhaly je něco naprosto jiného, než co se mi kdy mohlo dostat do ruky, nikdy jsem nic podobného nečetl, a právě to mě na ní tak bavilo. Vévodí jí úžasné grafické zpracování a velice zajímavý dobrodružný děj. Přestože se styl, jakým byla napsána, rozhodně nedá označit za jednoduchý, nečetla se mi vůbec špatně a, i když by knize neuškodilo nějaké to proškrtání, téměř vždy, kdy jsem zrovna nebyl do jejích stránek ponořený, jsem byl zvědavý, jak to bude pokračovat dál. Kvůli tloušťce díla se nejedná o žádnou knížečku do kabelky, takže se spíš hodí na studené zimní večery strávené v pelechu. Jestli jste v dětství zbožňovali dobrodružství z per Julesa Vernea nebo třeba Karla Maye, Jon Baid, Kevin Costner a Rick Ross společně vytvořili Cech objevitelů právě pro vás.

Hodnocení: 80 %

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega a knihkupectví Knihy Dobrovský
Více o knize najdete ZDE
Cech objevitelů si můžete zakoupit ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat