čtvrtek 31. prosince 2015

Nejlepší knihy roku 2015


Rok 2015 byl pro mě velmi úspěšný. Na začátku roku jsem si nastavil hranici 50-ti přečtených knih. Dokonce se mi povedlo ji i přesáhnout, přečetl jsem dohromady 63 knih a přibližně 19 600 stran. Teď můžeme směle nastoupit na Knižní výzvu 2016. Ale nejdřív bych chtěl shrnout ty Nejlepší knihy roku 2015. Představím vám svých 10 favoritů za tento rok a udělám to podle příček, od 10. po 1. místo.


10. Monument 14, Nebe v plamenech (Emmy Labourne)

Asi tím největším letošním knižním překvapením pro mě byla série Monument 14. Dohromady mě tyto dva díly stály asi jenom stovku, a tak jsem čekal, že to moc velký knižní zážitek nebude. Ale opak je pravdou. Jsou to velmi čtivé knížky, svým způsobem i akční a hrozně mě bavily. Třetí díl koupený ještě nemám, ale hned, jak něco málo naspořím, běžím do knihkupectví. RECENZE NA PRVNÍ DÍL


9. Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru (B. A. Sáenz)

Ještě ke konci roku se u mě našel jeden velký skvost. Je jím Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru. Styl psaní autora je tak strašně čtivý a tak krásně jednoduchý, že vás to prostě nemůže nevtáhnout. Celou jsem ji měl přelouskanou za dva dny, což se u mě skoro vůbec nestává. Tak nádherný příběh o přátelství, dospívání a rodině jsem snad ještě nečetl. Povídám, jestli vás začátek tolik neuhrane, čtěte až dokonce, protože tahle knížka fakt stojí za to. I ty nesmírně otravné postavy si nakonec zamilujete.


8. Krycí jméno Verity (Elizabeth Wein)

Další velmi silná kniha, tentokrát z pozadí 2. světové války. Mě toto téma strašně baví, letos jsem četl i Zlodějku knih, ale mně Krycí jméno Verity sedlo víc. Autorka má zvláštní styl psaní a tím mě od začátku hned upoutala a po přečtení i toho největšího necitu nenechá kniha chladným. RECENZE


7. Marťan (Andy Weir)


Tím nejlepším sci-fi, které jsem letos četl (no, moc jich teda nebylo), byl Marťan. Kolem této knihy se letos strhlo takové malé šílenství a já jsem se do něj přidal taky. Na to, že by to měla být autorova prvotina, je strašně dobře napsaná a skvěle vymyšlená. Škoda jenom, že ji nevlastním. Rozhodně bych si chtěl přečíst i nějakou jeho další knihu. Někde jsem dokonce četl, že už Andy Weir píše další příběh odehrávající se taky vesmíru. To si nemůžu nechat ujít. RECENZE









6. Šepotání (A. G. Howard)


Pak tu máme Šepotání, knihu inspirovanou příběhem Lewise Carrolla Alenka v Říši divů. Jako správnému fantasy maniakovi se kniha absolutně líbila, byla správně šílená a čtivá a výborně napsaná. Druhý díl už nebyl úplně ono, ale já věřím, že poslední kniha, která vyjde v únoru a bude se jmenovat Zrcadlení, už toho mého "ona" aspoň trochu dosáhne. RECENZE


5. Kostičas, Vidořád (Samantha Shannon)


Před rokem začalo Nakladatelství Host u nás vydávat zatím nedopsanou sérii Kostičas (RECENZE) a já jsem se do ní naprosto zamiloval. Psaní Samanthy Shannon mi absolutně sedlo, je to velmi dobré fantasy a z prostředí nedemokratické Anglie. Co víc si přát. Druhý díl Vidořád (RECENZE) byl úplně stejně dobrý a jsem strašně rád, že můžu s touhle sérií strávit dlouhá léta, protože je prostě výborná. I když to čekání bude hodně skličující.


4. Skleněný trůn (Sarah J. Maas)

Ve světě je hexalogie Skleněný trůn velmi oblíbená a u mě to není jinak. Úvod do této série mě přesvědčil, že bude velmi dobrá, minimálně stejně jako tento díl. Další vychází už v lednu a já doufám, že ostatní budou přibývat na český knižní trh jako na běžícím páse. RECENZE


3. Posel (Markus Zusak)


Markus Zusak se jako spisovatel proslavil již zmíněnou knihou Zlodějka knih, ale mně se víc líbil Posel. Autor dokázal napsat tak velmi realistický román, který mě nepustil. S postavami nebylo vůbec těžké se ztotožnit a prožívat si nimi jejich nelehké osudy. Tuhle knihu rozhodně doporučuju. Kdyby nebylo tolik knížek, které bych si tak rád koupil, okamžitě si kupuju vlastní.






2. Volání netvora (Patrick Ness)


Další velmi emotivní knihou je Volání netvora, kterou jsem sice četl v češtině, ale doma ji mám jenom v tomhle anglickém vydání. Musím přiznat, že je to zatím jediná kniha, která mě rozplakala. Volání netvora je příběh napsaný tak strašně realisticky, že opravdu věříte, že máte babičku, která vás pořád jen peskuje, že tatínka máte až někde za mořem a že vaše milovaná maminka umírá na rakovinu. Jeden z nejlepších knižních počinů, které jsem kdy četl.


1. Harry Potter a Kámen mudrců (J. K. Rowling, Jim Kay)

A nakonec tu nemám nikoho jiného než Harryho Pottera. Tuto sérii jsem zamiloval už před několika lety a před Vánoci jsem si dal takový menší re-reading prvního dílu v tomhle v novém a absolutně dokonalém ilustrovaném vydání. Hrozně jsem si to užil a nejradši bych se vrhl na druhý díl.


Přeji vám ve všem šťastný nový rok 2016 a co nejvíce přečtených knih. Jaké byly ty vaše letošní nej knihy?

6 komentářů:

  1. Nejvíce se mi líbila kniha Tygrovo prokletí a Skleněný trůn. Tyto dvě knihy se fakt povedly. Já v roce 2015 neměla moc velkou náladu na čtení :/ Což mě teď dost mrzí.
    Jinak velmi pěkný článek :)
    http://lucytejchmanova.blogspot.cz/ <-- jestli chceš tak se kukni :) Nenutím tě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují :) Skleněný trůn byl výborný a Tygrovo prokletí bych si chtěl taky někdy přečíst. Já právě jsem se od minulých roků ve čtení docela dost vyšvihl. Určitě mrknu ;)

      Vymazat
  2. Volani netvora bych si v budoucnu taky chtela precist:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Volání netvora je nádherná knížka, ale nedoporučuji číst bez kapesníčků po ruce :D Jenom je blbý, že už je teď celkem problém to sehnat.

      Vymazat
    2. Super! Rozhodně pak nezapomeň poreferovat, jak se ti líbila ;)

      Vymazat