neděle 1. ledna 2017

7 nejlepších knih za rok 2016


I letos bych se s vámi chtěl pochlubit s těmi nejlepšími tituly, které se mi v roce 2016 dostali pod ruku. Vloni jsem vám ukázal deset knih, tentokrát jsem vybral sedm těch úplných top, i přestože celý minulý rok byl na skvělé knihy velmi úspěšný. Zde tedy je mých 7 nejlepších knih a sérií za již uplynulý rok. Knihy nejsou seřazené v žádném pořadí, to už zkrátka nešlo, každá byla úžasná.





Smrtná zima - Kate A. Boorman  (recenze)


Hned první kniha přečtená v roce 2016 se stala mojí srdcovkou. Třebaže Smrtná zima obsahuje nějaké ty nedokonalosti a našlo by se v ní pár much, hodně mě bavila a chytla. Celý její příběh i prostředí, ve kterém se odehrává, jsou zahalené dech beroucími tajemstvími a to se mi na tom tak líbí. Je krásně symbolické, že její druhé pokračování s názvem Temné tání byla i mojí poslední knihou v tomto roce, a i když jeho první půlka byla trochu slabší, stále mě autorka Kate A. Boorman ohromila.




Jiskra v popelu - Sabaa Tahir  (recenze)


Jiskra v popelu, to byla prostě epická knížka. Sabaa Tahir je úžasná spisovatelka, její styl psaní mě ke čtení přímo přikoval a její velice propracovaný svět připomínající starý Řím mi učaroval. Kde je sakra už ten druhý díl! Měl bych se už začít pořádně učit anglicky... 😕




Bez šance - Neal Shusterman  (recenze)


Nealovi Shustermanovi se v dystopické knize Bez šance povedlo velmi realisticky popsat svět, jak by mohl v budoucí ani ne tak daleké době klidně vypadat. Navíc hrdinové v této knížce byli jednoduše skvělí a ani děj nijak nezaostával. Autor k ní napsal i další tři díly, které jsou v originále už nějakou tu chvíli venku, ale u nás se s vydáním nějak podezřele váhá. Útěchou nám ovšem může být to, že Knižní klub chystá přeložit jeho novou sérii Scythe, jež nevypadá o nic míň zajímavě.




Will Grayson, Will Grayson - John Green a David Levithan  (recenze)


Will Grayson, Will Grayson je opravdu tou nejlepší YA contemporary knížkou, kterou jsem tento rok četl. John Green byl pro mě určitě sázkou na jistotu, kdežto David Levithan byl zase taková velká neznámá. Ale dokázali společně vytvořit mimořádný příběh o strastech i radostech dospívání, jejich střídavé kapitoly se skvěle doplňovaly. Škoda, že se od Johna už žádné další novinky nedočkáme, ale i Davidovo psaní se mi vážně zalíbilo a snad se k jeho ostatním knihám právě v tomto novém roce dostanu.




Královna stínů - Sarah J. Maas  (recenze)


Možná (ne, vůbec tyhle knížky nejsou skoro v každém mém článku, nééé) jste si toho už všimli, ale sérii Skleněný trůn prostě miluju. Půlnoční koruna byla sice trochu slabší, ale ty ostatní díly byly prostě nepopsatelné. A je to pořád lepší a lepší!!! Třetí díl byl sice taky úplně dokonalý, ale dávám sem hlavně Královna stínů, protože ta byla ještě víc než dokonalá! Asi kdo nečetl, nepochopí, ale vy ostatní jste se mnou, že?! 😁




Dvůr trnů a růží - Sarah J. Maas  (recenze)


Sarah je zkrátka bohyně! I úvodní kniha z její další série Dvůr trnů a růží se jí nehorázně moc povedla a všichni říkají, že druhý díl, který se bude jmenovat Dvůr mlhy a běsu, bude ještě o několik stovek tříd lepší, takže opravdu nevím, co od něj mám očekávat. Asi mě ta knížka přivede do stavu bez tíže.




série Legenda - Marie Lu


Jedinou knihou, kterou zde mám a která nevyšla v roce 2016, ale je to už několik let je zpátky, je celá série Legenda. Od Marie Lu jsem už předtím četl knížku Mladí vyvolení a ta byla fakt dobrá a její starší sérii jsem měl vždy v plánu si přečíst. Takže její poutavý styl psaní i ta nízká cena mě přesvědčily, že si tuto velmi úspěšnou dystopii konečně musím pořídit. A dopadlo tak, že je v mých nejlepších knihách za minulý rok. Ten první díl mě sice tolik neokouzlil, ale i tak byl vážně fajn. Ale ty zbývající knihy?! Wow! Svět byl perfektní. Politika byla perfektní. Děj byl perfektní. Postavy byly perfektní. A ten konec! Tak tím měl Marie už naprosto odrovnala a chci další její knihy, teď hned! Okamžitě!



A jaké knihy vám v roce 2016 doslova vzaly dech?

2 komentáře:

  1. U Bez šance se shodujeme, ostatní jsem nečetla, tak se nechám inspirovat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasim s Jiskrou a Kralovnou. To bylo prijemne prekvapeni .-)

    OdpovědětVymazat