sobota 24. října 2015

Opposites Book Tag


Po nějakém tom čase by to zase chtělo nějaký ten tag. Tak jsem na netu projížděl a projížděl, až se můj prst na myši zastavil a mé oči uviděli Opposites Book Tag. Každý angličtinář asi pochopí, že půjde o protiklady u různých knížek. Tak jaká antonyma (ano, musím se chlubit svojí znalostí češtiny) se v mé knihovničce nachází?


1. První zakoupená kniha VS. Poslední zakoupená kniha



Protože můj velký zájem o knížky začal asi teprve před rokem, tak zas tolik do minulosti nahlížet nemusím. První knížku, co jsem si koupil poctivě za své peníze (asi z narozenin :D), a to Příliš mnoho Kateřin, jsem si pořídil v červnu tohoto roku, neboť knihy mi před touto dobou platili mí drazí rodiče. Zatím jsem si jako poslední knížku zakoupil Harryho Pottera a Kámen mudrců v tomhle nejdokonalejším vydání.


2. Levná kniha VS. Drahá kniha



Noční host nato, že má tak krásnou obálkou, je hodně levný, i nato že jsem ho koupil v Levných knihách. Už se těším, až se do tohoto příběhu začtu.  Je známo, že všechny knihy Dana Browna jsou celkem drahé. Nevymykají ani Andělé a démoni.


3. Kniha s hlavním hrdinou klukem VS. Kniha s hlavním hrdinou dívkou



Je to sice trochu divné, ale na mých poličkách se moc knih s hlavní postavou klukem nenachází. Aby taky zbylo něco na ostatní kategorie, tak tu teda mám Deana z Monumentu 14, knihy, která mě hodně překvapila a strašně se těším na její pokračování, ke kterému se ale v nejbližší době asi nedostanu. A naopak titulů s hlavní hrdinkou tu mám mraky. Ale v poslední době mi asi nejvíc k srdci přilnula Celeana z milovaného Skleněného trůnu. To čekání na druhý díl je tak strašně nervy drásající.


4. Rychle přečtená kniha VS. Dlouho čtená kniha



Jasná volba. Až mě samého překvapilo, při mém velmi pomalém čtení, za jakou krátkou dobu jsem přečetl Šepotání, což teda není žádný hubeňour. Ale moc se to teda nedá říct o druhé části této série, která mě, upřímné řečeno, trochu zklamala. Pak jsem přemýšlel, co jsem vlastně četl dlouho i na mě samotnýho. Nakonec jsem se přiklonil ke Světu bez princů, druhého dílu Školy dobra a zla od Somana Chainaniho, autora, u kterého nejde přečíst jeho jméno bez problémů. Začátek byl na mě teda dost nudný a knížku jsem musel na pár dní odložit. Konec už byl celkem v poho, ale trvalo mě to teda fakt dlouho.


5. Kniha s krásnou obálkou VS. Kniha s ošklivou obálkou



Hodně těžké rozhodování, protože se mi líbí skoro všechny obálky knih, které vlastním. Však před nedávnem mě zaujal vzhled knížky Všechny malé zázraky. Je to takové krásně jednoduché a ty lístečky jsou i na dotek příjemné. Ale ještě těžší výběr mě čekal u nejošklivější obálky. Moc se mi nelíbí obálka knihy Smrtící chaos z Levných knih. Opak předchozí knížky; je pravě až moc přeplácaná a ani ten motýl není zrovna nejkrásnější.


6. Národní kniha VS. Mezinárodní kniha



Musím přiznat, že doma moc českých knih nemám, ale asi před rokem jsem četl fakt pěknou knížku pro děti. Odehrává se v malém dvoutisícovém městě, ve kterém tak trochu žiju. Jmenuje se Muřinoh a Krchomilka. Já vím, ten název, ale ty poetické popisy krajiny, kterou tak dobře znám, jsou nepřekonatelné. A je to krasně ilustrované. Moc teda nevím, co má znamenat termín mezinárodní kniha, ale asi dávám Inferno zase od Dana Browna. Zemí je tam teda fakt dost :D


7. Tenká kniha VS. Tlustá kniha



Jako nejtenčí knihu ve své sbírce tu mám ne tak známý Život k sežrání. Sice jsem ji ještě nečetl, ale loni jsem byl na tzv. Listování (scénické čtení založené Lukášem Hejlíkem, velmi povedené) právě této knihy. Velmi se mi to líbilo, chtěl jsem si ji i koupit, ale nakonec jsem ji dostal plus ještě několik dalších "spisovatelů" od nás ze školy od našeho ředitele. Těším se :) A nikoho asi nepřekvapí, že jako nejtlustší knihu tady zmíním Harryho Pottera a Fénixův řád. 800 stránek čisté váhy a to jsem ji přečetl ve dřívější, u mě méně čtivé době, za celkem krátkou dobu.


8. Akční kniha VS. Romantická kniha



Jednou z nejakčnějších knih se pro mě stal Labyrint: Útěk. Co stránka, to akce a co konec kapitoly, to obrovskej cliff hanger. To se týká celé trilogie, kterou hodnotím velmi dobře. Už se těším na The Kill Order. A kdo se diví, že jsem vybral jako romantickou knihu Eleanor & Park, je divnej. Sice ji nemám doma, ale tohle bylo tak slaďoučkýýý. Škoda, že ji nevlastním :( Ale kde mám sehnat ty peníze, když nás CooBoo a Yoli zásobují tak skvělými knížkami?!


9. Fikce VS. Literatura faktu



Moje knihovnička obsahuje téměř jenom fikce, ale na tuto kategorii jsem vybral Cinder. Kdo zná, možná pochopí. Ačkoli jsem ji ještě nečetl, kvůli námětu mi hodně připadá, že je to fakt velká fikce. Mezi literaturu faktu také určitě patří knížka Kroky ke slunci. Vypráví velmi smutný příběh o dvou indických dívkách, které jsou vtrženy do nekonečného víru nutěné prostituce. Hnusné, co se to na světě děje.


10. Kniha, která rozesmutní VS. Kniha, která rozveselí


Kniha Krycí jméno Verity vás nejen rozesmutní. Po jejím dočtení jste tak zdrcení, že nechcete nic dělat a jen čučet do stropu. Nebaví vás žádná oblíbená činnost. Vaše emoce budou zkrátka na kaši. Přesný opak je Fangirl. Hlášky hlavních hrdinů a optimismus celé knížky vás prostě rozdrtí, na rozdíl od minulé knihy v dobrém slova smyslu.


Líbil se vám tag? Jestli jste ho už napsali, šup do komentářů. Jestli ne, klidně se inspirujte ;)




2 komentáře: