neděle 4. října 2015

Recenze - Marťan (Andy Weir)


Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi…Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení…






Autor knihy Andy Weir je nadšený fanoušek vědy a techniky a příběh Marťan začal psát původně na svůj blog. Ale zájem čtenářů ho donutil jej vydat i v normální elektronické a tištěné podobě. A tak se zrodil bestseller, který čtou úplně všichni po celém světě bez věkových i žánrových omezeních. A konečně i já jsem pochopil, co na ní ostatní tak vidí.


V době, kdy je lidstvo už tak vyspělé, že může poslat živé osoby na Mars, se botanik a strojní inženýr Mark Watney s dalšími pěti členy posádky vydá na v pořadí již třetí průzkum této planety. Avšak po pouhých šesti dnech mise se strhne velmi silná písečná bouře, a tak její organizátor, NASA, musí tento projekt stáhnout a dopravit astronauty zpět na Zemi. Ale při evakuaci se Mark zraní a posádka usoudí, že ho už nezachrání. Bez sebemenší potuchy, že přežil, se v kosmické lodi Hermes vrací zpět domů. Mark ze sebe musí vyždímat to nejlepší, aby přežil. Ale na začátku moc velké šance nemá. Musí vydržet čtyři roky, dokud nezačne další mise, ale jídlo má jen na rok, vody a vzduchu jen tak tak a kontakt se Zemí žádný. Přežije? Dokáže NASA Marka Watneyho bezpečně vrátit na jeho rodnou planetu?


Tuto knihu jsem si chtěl už před nějakým tím časem opatřit, ale nějak na ni nezbyl čas ani peníze. Když jsem ji však zahlédl v knihovně, neodolal jsem a s radostí malého kluka po ní chňápl. Šel jsem do ní s tím, že si užiji méně kvalitní počin nezkušeného a neznámého autora. Opak byl pravdou.


Pohledy se v knize střídají jako na běžícím páse. Můžeme si přečíst něco z Markova deníku, dozvědět se, jak se ho experti z NASA snaží vyprostit z té patálie, nebo myšlenkové pochody členů posádky mířících na Zemi.

Styl psaní autora je neskutečně poutavý a takový... jak to říct? Přirozený! Neohrabaně vás vtáhne do děje a na nějakou tu chvíli nepustí. Dokáže vás tak ošálit, až si myslíte, že se to všechno stalo a někdo takový, jako je hlavní hrdina, opravdu existuje. Že příběh, který je zatím jen výplod fantazie, se mohl stát. Ale zřejmě to nejlepší z celé knihy je smysl pro humor hlavní postavy. Kvůli němu se každý normální člověk při čtení pěkně z plna hrdla zasměje.


Teddy se obrátil v otočném křesle a zadíval se na nebe za oknem. Přicházela noc. ,,Jaké to asi je?" uvažoval. ,,Zůstal tam trčet. Myslí si, že je úplně sám a že jsme ho hodili přes palubu. Jak se to může podepsat na lidské psychice?"
Otočil se zpátky k Venkatovi: ,,Zajímalo by mě, co se mu právě teď honí hlavou."

DENÍKOVÝ ZÁZNAM: SOL 61
Jak může Aquaman ovládat velryby? Jsou to přece savci! Nedává to smysl.



Ztracený kosmonaut se musí vypořádat s nepřízní osudu a vymyslet nějaký plán, aby ustál pobyt na nehostinné planetě. Způsoby přežití čtenáře ohromí, i když je vlastně jasné, že ty chemické "pokusy", které nám pan autor dopodrobna popisuje, abychom všemu porozuměli, jsou nemožné a v tuto dobu v praxi neuskutečnitelné. Neustále do nás vtlouká různé odborné popisy.


A právě ty jsou pro mě tím jediným mínusem, který jsem našel. Neuvěřitelně dlouhé popisy, co, jak a kdy Mark pro záchranu udělal. Jako chápu, že to je důležité, dozvědět se, jak se mu povedlo (nebo naopak  nepovedlo) dovtípit se nějakého cíle. Ale tyhle části bych s naprostým klidem vyškrtal.

Andy Weir přišel s originálním a velmi osobitým nápadem. Barvitě nám vylíčil, jak by mohla, a s velkou pravděpodobností i bude, vypadat budoucnost létání do nekonečných kosmických prostorů. S použitím skvělého humoru a kvalitního stylu psaní se kniha Marťan oficiálně stává jednou z nejlepších počinů tohoto roku. Nemůžu se dočkat, až zhlédnu její adaptaci, nový stejnojmenný film s Mattem Damonem v hlavní roli.

Knihu bych doporučil milovníkům i nemilovníkům sci-fi, fanouškům i nefanouškům přírodních věd či příznivcům i nepříznivcům vesmírné tématiky. Takže vlastně všem.

Hodnocení: 95 %

Žádné komentáře:

Okomentovat