neděle 3. září 2017

Přečteno (srpen 2017)


Můj letošní čtecí srpen se nesl hlavně v duchu rereadingů a anglických knih. Ano, i Honzík (toť já) se konečně rozhodl vybrousit svou angličtinu, protože už ho vážně nebaví čekat na české překlady. A kupodivu mě to celkem baví! Dohromady jsem za srpen zvládl krásných 8 knížek, což není moc špatné, že?



Dny krve a hvězdného třpytu - Laini Taylor

Dny krve a hvězdného třpytu mě už nevtáhly tak velkým způsobem a tak rychle, jako to udělal předchozí díl, od kterého jsem se nemohl odtrhnout. Příběh jako takový byl sice už plynulejší, ale ten rozjezd byl teda pekelně dlouhý. Nahlédli jsme víc pod pokličku fantastického světa Eretzu a dozvěděli se mnohé o nenávisti mezi anděly a chimérami. Postavy se i nadále skvěle vyvíjejí. Pohledy se v knize postupně střídají a vždycky mě zabíjelo, jak autorka dala na konec kapitoly hrozný cliffhanger a pak pokračovala v pohledu někoho úplně jiného... Výborně je zde vykreslená romantická linka Zuzany a Mika. Bože, jak já je žeru! Celou tu sérii a svět žeru a i přes ten táhlý začátek mě to pořád strašně baví.
Ještěže jsem tu knížku přečetl až teď. Kdybych musel čekat tu hrozitánskou dobu, kdy se konečně Knižní klub uvolí vydat trojku, asi bych to po dočtení poslední stránky opravdu nepřežil.

Hodnocení: 4,5 z 5 hvězdiček





A Monster Calls - Patrick Ness

Tyto prázdniny jsem dostal strašlivou chuť začít číst v angličtině. Zatím jsem na žádnou knihu v cizím jazyce nenašel odvahu, ale v srpnu jsem to chtěl konečně prubnout. A nemohl jsem na začátek vybrat lépe, než jednu z mých nejoblíbenějších knížek od mého nejoblíbenějšího spisovatele, A Monster Calls od Patricka Nesse. V knihovničce mi tu ležela netknutá už téměř dva roky, přivezl jsem si ji tehdy z mého výletu do Londýna, a s jejím lehkým jazykem jsem ji zvládl přečíst za pouhý den. Na to, že byla moje první, jsem ji zvládl vážně obdivuhodně rychle, a naučil jsem se kvůli ní spoustu nových užitečných slovíček. Na druhé přečtení jsem se sice úplně nerozbrečel, ale opět jsem k tomu neměl vůbec daleko.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček





Harry Potter and the Philosopher's Stone - J. K. Rowling

A když už jsem se v té angličtině tak hezky rozjel, proč rovnou nepokračovat dál a nenavázat mou další oblíbenou knihou v originále? Tohle nádherné britské paperbackové vydání Harry Potter and the Philosopher's Stone, které teď vyšlo i v češtině, jsem si pořídil snad ještě dřív než A Monster Calls, a chtěl jsem zjistit, jestli se i jako začátečník zvládnu těmi pojmy v originále, které J. K. Rowling výborně vymyslela, prokousat. A neměl jsem nejmenší problém. I přesto, že jsem ty názvy a jména, tolik typické pro svět HP, znal akorát v překladu, v angličtině se daly v pohodě odvodit a i ne příliš velcí pokročilí to určitě zvládnou. Takže jestli máte nutkání pustit se do svého milovaného příběhu v originále a teprve ve čtení v cizím jazyce začínáte, můžu vám, minimálně první díl, s klidem doporučit.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček






Switched - Amanda Hocking

A anglický maratón pokračoval směle dál! Na první čtení v angličtině se kromě knih, které už známe z překladu, taky skvěle hodí lehké a ne příliš náročné YA knihy. Čímž fantasy trilogie Trylle rozhodně je. Navíc jsem si ji chtěl přečíst dost dlouho, ovšem v češtině se teď už hodně blbě shání. A první díl Switched byl pro mě docela příjemným překvapením. Angličtina byla vážně velmi jednoduchá, začetl jsem se prakticky hned a na odpočinek mi to opravdu sedlo. Ale na druhou stranu se pořád jedná o takový průměr. Děj jede pořád ve stejné linii, postavy nejsou nic moc převratného a zakončení je hrozně odfláknuté.

Hodnocení: 3,5 z 5 hvězdiček






Jiskra v popelu - Sabaa Tahir

Rereading Jiskry v popelu jsem plánoval prakticky hned od té doby, co jsem dočetl poslední stránku této perfektní knihy napoprvé, ale čas jsem si na něj udělal až teď, kdy se konečně nepřetržitě blíží české vydání jejího pokračování. Tento debut Saby Tahir má přesně to, co od dobré fantasy očekávám; skvěle vybudovaný svět, zajímavý děj, co nepustí, výborné postavy s dobrým vývojem a pěkně zpracované fantasy prvky. Za ten rok a půl se můj názor na ni nezměnil ani o trošku a na druhý díl Plamen v temnotě se teď třepu ještě víc. Jestli jste doteď z nějakého nepochopitelného důvodu Jiskru v popelu zatím nečetli a úplně vás nepřesvědčil tento můj krátký komentář na ni, ZDE je moje stará recenze.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček






Torn - Amanda Hocking

Druhý díl ze série Trylle Torn od Amandy Hocking mi přišel o něco horší než ten díl předchozí. Příběh se příliš moc neposouvá vpřed, hlavní hrdinka stále jenom trénuje a trénuje, a když zrovna netrénuje, řeší svoje milostné problémy. Začíná se chovat jako typická Mary Sue. Spíš se měla autorka více zaměřit na vedlejší postavy, především na Lokiho a Matta s Willou. Samozřejmě se v pokračování dozvídáme také víc o společnosti trollů, ale stále mi to připadá kapku okrajové. Ale aspoň že konec byl lépe zvládnutý než v úvodním díle. I závěrečná bonusová povídka na konci mého vydání byla moc dobrá.

Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček







Spící obři - Sylvain Neuvel

Jedním slovem fascinující. Spící obři jsou chytrá, výborně zpracovaná scifárna s ohromujícím nápadem a myšlenkami. I přestože prakticky neobsahuje nějaký valný děj a příběh a je složena především z rozhovorů, čte se to perfektně a těch 350 stránek máte rychle za sebou. A postavy jsou zkrátka úžasné. Jenom to místy bylo strašně zmatené, hlavně ke konci. A potřebuji ujistit, že nejsem jediný, kdo nepochopil ten epilog, protože mi z něj šla doslova hlava kolem a ještě hodně dlouho jsem nad ním přemýšlel. Jinak je to kniha, u které vás ujišťuji, že se vám tak lehce nevypaří z hlavy.

Hodnocení: 4,5 z 5 hvězdiček








Weird Things Customers Say in Bookshops - Jen Campbell

A v poslední srpnový den jsem stihl přečíst Weird Things Customers Say in Bookshops v originále. Nejspíš jste o této krátké nonfiction humorné knížečce už slyšeli, před nedávnem vyšla i v českém překladě. Jedná se o sbírku zvláštních rozhovorů mezi knihkupcem a zákazníkem, které jsou posbírány ze skutečných britských, irských a amerických knihkupectví. Některé jsou opravdu vtipné a úsměvné, jiné jsou spíš hodně divné a ukazují, jak lidi dokážou být hloupí. Ale byla to pěkná jednohubka na pár hodin, dokonce existuje už i pokračování, které si také jistě vyhledám.

Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček




Četli jste také některou z této knížek?

8 komentářů:

  1. Letos jsem si konečně přečetla Daughter of Smoke and Bone od Laini Taylor a byly tam části, které se mi líbily hrozně moc, ale i části, u kterých jsem se nudila. Ještě uvidím, jestli budu tuhle sérii dočítat. Ovšem četla jsem od Laini její novinku Strange the Dreamer a to byla jedním slovem nádhera!
    Ha, Harryho jsem také teď v srpnu četla poprvé v angličtině! Jen já měla to výroční vydání, jak jsou dělené podle kolejí. :)
    Jop, tu trilogii Trylle jsem ani nedočetla. Sice mi chybí už jen ten třetí díl, ale absolutně nic mě na tom už neláká.
    Plamen v temnotě je boží, tak se máš na co těšit! :D
    Hej, k tomu ukončení Spících obrů mě napadá několik teorií a jsem fakt zvědavá, s čím autor nakonec přijde! :)
    Ha, ha, ty hlášky z knihkupectví jsou super! :D Kolikrát ty lidi vypustí fakt pěkné blbosti.

    OdpovědětVymazat
  2. Přečetla jsi toho vážně hodně :) Na sérii o Tryllech se už docela dlouho chystám a stejně tak i na další díly série Dcera kostí a dýmu :) Hezké čtení i v září :)

    OdpovědětVymazat
  3. Také začínám číst v angličtině. První díl HP mám už za sebou a také v tomto úžasném vydání. Teď v srpnu jsem přečetla i druhý díl a třetí vidím tak na listopad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na dvojku a pak následně i trojku se taky co nejdříve chystám :)

      Vymazat
  4. Super výkon, ať se takhle daří i v září :) A se Spícími obry souhlasím, slupla jsem to za jeden den, parádní počin. Těším se na další díly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) I já se dalších dílů už nemůžu dočkat :)

      Vymazat
  5. Spící obři se mi moc líbily a těším se na závěr trilogie o andělech a chimérách.

    OdpovědětVymazat