pátek 8. září 2017

Zářijové dárečky


Letošní léto si jako vždy česká nakladatelství dala menší pauzu a téměř žádná novinka mě nepřinutila, abych si ji musel co nejdříve vyzvednout v nejbližším knihkupectví. Začíná ovšem období, u kterého to má snad každý z nás přesně naopak. Podzim je vždycky dobou, kdy se redaktoři zblázní a jejím cílem je nám za tyto tři měsíce vyluxovat peněženky do posledních malých úspor. V září se nejdřív sice tak trochu ohřívají, ale zato říjen bude teprve prvotřídně zabijácký.





Šest vran (Šest vran 1) - Leigh Bardugo
Fragment - 7.9.



Úspěchy ověnčená fantasy od současné hvězdy young adult literatury Leigh Bardugo!

Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku, pohybující se neslyšně jako stín. Dívku, využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?

Vydání knihy Šest vran od úspěšné autorky Leigh Bardugo u nakladatelství Fragment je v české knižní komunitě jednu z nejočekávanějších událostí poslední doby. Samozřejmě že si tuhle mega bombu, jak o ní teda všichni mluví, nemůžu nechat ujít ani já. Nejspíš ale počkám do té doby, než budu mít za sebou celou trilogii Griša, sérii, na kterou Šest vran volně navazuje. Ale možná neodolám a kvůli jejímu nádhernému grafickému zpracování se na ni vrhnu co nejdříve.




Píseň zimy (Píseň zimy 1) - S. Jae-Jones
CooBoo - 11.9.



Převyprávění tajemné pohádky o Králi duchů, podzemní říši a velké lásce.

Dávej si pozor na skřety a zboží, které prodávají. Liesl celé své dětství poslouchala krásné a tajemné příběhy o Králi skřetů – o nezbedném panovníkovi, který vládne podzemí, o Králi duchů, který ji inspiroval ke skládání hudby. Poté ale Liesl vyrostla a musela své sny o králi a skládání hudby nechat stranou a věnovat se praktičtějším věcem. Avšak když zmizí její sestra Käthe, jen Liesl ví, že ji odnesli skřeti, a vydává se do podzemní říše, aby ji zachránila a přivedla zpět. Král podzemí jí sestru vydá pouze pod jistou podmínkou – Liesl se pro ni musí obětovat. Bez smrti se nemůže svět znovu zrodit, zimu nevystřídá jaro, a tak Liesl nabídne králi svou ruku. V podzemní říši Liesl pomalu ztrácí sílu a jako králova nevěsta umírá. Čeká ji velké rozhodnutí: Obětuje svou lásku, anebo nastane konec světa?

V září také vychází novinka od CooBoo s názvem Píseň zimy. Tento debut S. Jae-Jones zní opravdu zajímavě, její styl psaní by měl být poetický a do příběhu jsou zakomponovaní skřeti, ale hlavně hudba, a to je mi jako jejího milovníkovi hodně sympatické. Mimo to ta krásná obálka je dobrým lákadlem sama o sobě.




Plamen v temnotě (Jiskra v popelu 2) - Sabaa Tahir
Host - 14.9.



Cesta plná nástrah. Oceán smutku. Svět v plamenech. Elias a Laia běží o život ve strhujícím pokračování úspěšného fantasy románu Jiskra v popelu.
Po čtvrté zkoušce, při níž došlo k nečekaným událostem, se imperiální vojáci vydávají na lov dvou uprchlíků, kteří opustili Serru a vypravili se na nebezpečnou cestu do srdce Impéria.
Laia se chystá proniknout do Kaufu, nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího imperiálního vězení, aby zachránila svého bratra, jehož schopnosti jsou klíčem k přežití Učenců. A Elias je pevně rozhodnut jí pomoci, přestože se tím vzdává poslední šance získat svobodu.
Temné síly, lidské i ty nadpřirozené, však pracují proti nim. Elias a Laia musejí na každém kroku své cesty bojovat, aby přelstili nepřátele: krvežíznivého císaře Marka, nemilosrdnou velitelku, sadistického dozorce, který vládne kaufskému vězení, a — což je nejbolestivější — také Helenu, Eliasovu dlouholetou přítelkyni, jež nyní zastává funkci císařova Krkavce.
Helena se musí podrobit Markově vůli a postavit se do čela mise, která jí láme srdce: jejím úkolem je najít zrádce Eliase a zabít ho.

Konečně jsme se už po tom předlouhém roce a půl, kdy vyšla Jiskra v popelu, dočkali vydání jejího pokračování, Plamen v temnotě. Host si teda hodně dal na čas. Co jsem zatím slyšel, tak se nebude jednat o žádný nudný, vycpávkový druhý díl, ale pecku, která překoná samotnou Jiskru, na což jsem teda velmi zvědavý. Svět Saby Tahir připomínající starý Řím je výborně vymyšlený a těším se, co dál si pro nás autorka přichystala.




Říše bouří (Skleněný trůn 5) - Sarah J. Maas
CooBoo - 18.9.



Dlouhá cesta k trůnu teprve začala, ale už nyní je jasné, že bude plná zrady, nepřátelství a nevraživosti. Pokud si chce Aelin udržet korunu a ochránit své království, musí se spojit s lidmi, kteří až do teď byli nepřáteli, a musí bojovat proti zlu, které se chystá pohltit celý svět. Zkáza se na ni řítí ze všech stran a jediná zoufalá možnost, jak přežít, je obětovat to, co miluje nejvíce na světě.

Pátý díl z výborné série Skleněný trůn od Sarah J. Maas Říše bouří vyhlížím už taky tak rok. I když byla předchozí část, Královna stínů, zakončena docela uzavřeně, toho fenomenálního světa a psaní Maas nebudu mít dost snad nikdy.




Divotvůrce (Divotvůrce 1) - Sebastien de Castell
Egmont - 18.9.



Kellen je pouze několik okamžiků od svého prvního magického souboje a čtyř zkoušek, které z něj mají udělat divotvůrce. Je tu však jeden problém: jeho magie je slabá. Jste-li zavěcenci Jan’Tepu a blíží se vaše šestnácté narozeniny, měli byste být připraveni prokázat své magické schopnosti. Buď to, nebo mít v záloze nějaký zázrak. Jenže Kellen nemůže spoléhat ani na jedno z toho. Nezdědil totiž žádné magické nadání a nemá tedy výjimečné schopnosti jako ostatní. Ví, že bude muset použít pár triků, aby nezneuctil svou rodinu a nestal se sha’tepským sluhou. A tak, když do městečka přibyde rázná a přímočará cizinka, Kellen je samé ucho. Ferius Parfax je ostřílená světačka, vyhnankyně, kterou musí uživit bystrý rozum a tři balíčky karet. A s kartami, které mu rozdal nemilosrdný osud, se Kellenovi bude hodit každá pomoc. První svazek napínavé série nabité triky, pastmi a neuvěřitelnými průpovídkami mluvícího veverčáka.

Tento měsíc bude na skvěle hodnocené fantasy tituly skutečně bohatý, to se týká i Divotvůrce, novince u Egmontu. I na tuhle knížku od spisovatele Sebastiena de Castella byl marketing perfektně zvládnutý a už teď se jí nemůžu dočkat.


Taky se v září chystáte na některou z těchto nových fantasy pecek?

2 komentáře:

  1. Já se chystám na Šest vran a možná i Píseň zimy! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já fantasy žánr úplně miluji! Šest vran už mám na cestě a na Divotvůrce si také brousím drápky! :)

    OdpovědětVymazat