úterý 6. června 2017

RC Recenze - Neobyčejní (V. E. Schwab)

Victor a Eli, dva samotáři, kteří se poznali na studiích, brzy zjistí, že je pojí společná vášeň k nebezpečí a zážitkům blízkým smrti a také že při vhodných příležitostech dokážou dobře rozvíjet své mimořádné schopnosti, dokud se jim jejich odvaha nevymkne z rukou. Victor po deseti letech utíká z vězení a za pomoci mladé dívky hledá svého dávného kamaráda, zatímco Eli pokračuje ve své misi zbavit se všech dalších nadpřirozených bytostí až na svou tajemnou a nepřemožitelnou pomocnici. Oba poháněni vzpomínkou na zradu a prohru jsou k nezastavení, ale kdo nakonec vyvázne se zdravou kůží? V Neobyčejných autorka přichází s drsným komiksově laděným příběhem, který vás zavede do světa, kde získaná nadpřirozená moc nemusí nutně vést k hrdinství a kde se na spojenectví příliš nehraje. Budete svědky fascinující charakterové studie, která vás donutí přemýšlet o tom, co znamená být hrdinou nebo zločincem, a zda je mezi nimi nějaký jasně definovatelný rozdíl.

Světem otřásají nevídané zvěsti o zvláštních lidech, kteří prý pro různé činnosti používají nadpřirozené schopnosti. Vypadají jako typické příklady superhrdinů ze všech těch právě letících filmů, avšak ty přece nejsou skutečné. Jak si teda ale vysvětlit ty podivné události, jež se všude po světě dějí a děsí všechno normální obyvatelstvo? Vytvořili jsme si ty tajemné NeOBYČEJNÉ jen ve své hlavě, nebo doopravdy existují? A jestli ano, dají se NO nějak vědecky podložit?

Rodiče Victora Vala o svého syna nikdy neprokazovali přílišný zájem, sotva mu napíšou jediný dopis. Prostě si užívají svůj příjemný život úspěšných spisovatelů motivačních knih a Victor si zase krátí čas a obaluje své nervy škrtáním fixou téměř všech slov v každé jejich knize. Když na univerzitě, na níž studuje, aby se mohl stát váženým a známým doktorem, dostanou za úkol napsat seminární práci, zvolí se jenom obyčejné téma o adrenalinu. Nemá potřebu v ní nějak předvádět své vědomosti a dovednosti. Je jedním z nejchytřejších studentů ve všech ročnících na škole a on to dobře ví.
.
Existuje zde jen jediný člověk, který by se Victorovi a jeho inteligenci mohl vyrovnat, a tím je jeho nejlepší kamarád a spolubydlící Eli. Překvapí ho ale, když si jako téma své práce zvolí úplně směšný námět. Plánuje přijít na kloub NO, světově rozšířeným báchorkám o lidech s hrdinskými schopnostmi. Ale proč chce zkoumat právě tyto NeOBYČEJNÉ?


O přesně deset let později Victor se svým komplicem Mitchem utíká z vězení, v němž byl po celou tu dobu zavřený, a to s jediným cílem a posláním: zabít svého úhlavního nepřítele, Eliho. Za ta léta se toho mnoho změnilo, třeba to, že z Eliho i Victora se stali NeOBYČEJNÍ, Eli svého bývalého přítele poslal za mříže a stala se z něj zrůda zabíjející nevinné NO. Proto ho musí Victor co nejdříve nalézt a přijít na to, jak ho poslat tam, kam patří, do horoucích pekel. Brnkačka to ovšem nebude, Eliho tělo se totiž neustále regeneruje a tudíž jeho smrt je zdá se nemožná. Victor však taky teď nemá schopnost přímo k zahození, dokáže totiž ovládat bolest sebe i bolest ostatních lidí, a hodlá nejen toho patřičně využít. V rukávu má také jiné karty, například dívku, jež umí dát lidem druhou šanci, dovede mrtvolám opět vdechnout život.

Americká spisovatelka fantasy V. E. Schwab se všude těší obrovské oblibě. Její romány pro mladé, ale i pro dospělé vždy po jejich vydání rozpoutají úplné čtecí mánie, a proto se řadí k těm nejlepším autorům současnosti. Já se přiznám, že její styl psaní zřejmě nebude úplně pro mě. Náměty jejích knih mě vždy ohromí, pokaždé v nich vidím spoustu potenciálu, ale nevím, jestli se jí vede ho vyždímat až do poslední kapky. Zkrátka mi její příběhy připadají značně osekané a obrané o dobrou dějovou linku. Tohoto pocitu jsem se nezbavil ani u její knížky Neobyčejní, která se mi nakonec ale líbila.

Celý příběh je rozdělený na dvě poloviny. Ta první se odehrává až deset let do minulosti, kdy Victor a Eli prozkoumávali taje NeOBYČEJNÝCH a snažili se jimi sami stát. Problémem je, že abyste se mohli proměnit v NO a získat tak nadpřirozenou schopnost, musíte zemřít. Tedy, ne úplně zemřít, ale být alespoň na pár minut mrtvý, zažít klinickou smrt a především strašlivou bolest. Ta je pro tento proces velmi důležitá. Pak vás tedy musí někdo vzkřísit. První část je tudíž hlavně o dostání se do toho nového světa, a tak mě to nejdřív úplně nebavilo a nemohl jsem se začíst.

Protože jsem na tenhle typ knížky zrovna neměl náladu, na chvíli jsem ji přesně ve čtvrtině odložil a dal si od ní na čas pauzu. Když jsem se poté ke čtení vrátil, příběh mě chytl daleko víc. A ještě větší rozměr kniha nabyla v půlce, od níž kniha nabrala nové tempo, protože od tohoto momentu se příběh odvíjel v jednom pouhém NeOBYČEJNÉM dni. Dočkali jsme se zde trochu více akce a napětí. Zakrytý za stránkami jsem trnul, jak to tedy nakonec dopadne a kdo z nich zvítězí. Perfektní bylo i to polemizování hlavních hrdinů, jak tenká je vlastně hranice mezi dobrem a zlem. Kdo z nich je ten hrdina a kdo padouch? Jak se rozeznají dobré úmysly od zlých?

Když se na to celé po dočtení dívám zpětně, až teď si všímám té spousty kontrastů, které V. E. Schwab do své knihy zakomponovala. Kromě těch dvou tváří dobra a zla si jsou i postavy svými vzájemnými protiklady. Jak mezi Victorem a Elim, tak mezi Sydney a Serenou, dvěma sestrami, jež náhodou vstoupili hlavním hrdinům do cesty. Každá postava je úplně jiná a dohromady se skvěle doplňují. Sydney je o dost mladší, ale je Sereninou věrnou kopií, stejně blonďaté vlasy i rysy, liší se jen svým krátkým sestřihem a výškou. I když se Sydney snažila být vždy jako její starší sestra, postupem času zjišťuje, že jako ona rozhodně není, a už dál ani nechce být.


I přestože jsem se do ní nejdříve nedokázal pořádně začíst, kniha Neobyčejní mě vážně bavila. Po pauze, kterou jsem si od knížky po pomalých osmdesáti stránkách dal, se příběh značně rozběhl a já s napnutím očekával, co přijde dál. Musím uznat, že V. E. Schwab je velmi talentovaná autorka, ale mě její specifický styl a vystavování děje zkrátka docela nevyhovuje. Avšak zpracování Neobyčejných se mi líbilo rozhodně víc než u jiné její fantasy knihy pro dospělé. Schwab ve svém příběhu bravurně použila i velké množství různých kontrastů, například mezi hlavními postavami. Ty nejsou vůbec černobílé, takže i když se to může zdát jasné, v průběhu četby neustále váháte, jaká strana je vlastně dobrá.

Hodnocení: 85 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský
Neobyčejné si můžete koupit v e-shopu Knihy Dobrovský

3 komentáře: