úterý 16. května 2017

Svět knihy 2017 aneb když se to jednou pořádně zvrtne


Přestože bydlím od hlavního města celkem dost daleko a nemám tolik možností se do Prahy dostat, i já jsem se letos zúčastnil tradičního Světa knihy, který každý rok probíhá na Výstavišti Praha Holešovice, a to z mé strany úplně poprvé. V Praze jsem s celou rodinou strávil celý víkend, udělali jsme si navíc malé výlety po centru a řeknu vám, metro nechci pekelně dlouhou dobu ani vidět :D

Teď se ale vrhneme na to hlavní a to přesně, co všechno a koho jsem viděl na Světě knihy a co jsem si také nakoupil. Měl jsem pár plánů, na co v programu a na jaký stánek jsem se chtěl podívat a jaké knížky jsem si chtěl pořídit. Samozřejmě jsem na ty plány nakonec tak trochu kašlal, ale co se týká nákupů, no, takhle jsem se neutrhl ze řetězu pěkně dlouho... Chcete vidět, jak jsem se v sobotu 13.května zbláznil a ze Světa knihy si pro sebe přivezl dohromady 17 knih, tedy společně i s dalšíma dvěma pro moji mamku? Pokračujte ve čtení :D




Se slečnou markeťačkou z nakladatelství Slovart jsem byl domluvený, že hned jak v 10:00 přijedu před Průmyslový palác, bude na mě čekat u vchodu s mým lístkem na Svět knihy. S lístkem mi předala i tuhle nádhernou slovartskou tašku, u které mi vůbec nevadí, že ji teď mám doma hned dvakrát, a v ní i jejich novinku od Cassandry Clare Paní půlnoci. Vypadá vážně úžasně, jenom nevím, jestli si mám s jejím přečtením počkat, až přečtu i dvě předchozí série ze světa lovců stínů, nebo se na ni vrhnout co nejdřív. Máte už Nástroje smrti, Pekelné stroje a Paní půlnoci, klidně i v originále, celé přečtené? Co mi kolem tohoto doporučujete? Já teď vážně nevím.


Za pár minut jsem byl už pěkně vevnitř. Dost lituji ty, co museli na vstup do výstaviště dlouho čekat ve frontě. Já jsem před sebou měl jenom pár návštěvníků. Každopádně, když jsem uviděl všechny ty stánky a lidi na SK, připadal jsem si doslova jako Alenka v Říši divů. O tom celém jsem vždycky snil, a když jsem tam mezi všemi těmi tituly a knihomoly byl, vůbec jsem nevěděl, kam dřív skočit, a jen tak se jako v transu procházel uličkami. Přestože se mi dýchalo dobře a nebylo mi takové parno, jak všichni na netu avizovali, tak trochu jsem se motal z místa na místo. Proto jsem asi nejdřív tak trochu pendloval mezi obrovskými stánky Euromedie a Albatros Media.



Můj první nákup jsem tedy uskutečnil na území Albatros Media. Pro Poušť v plamenech jsem si šel cíleně, takže když jsem ji uviděl na poličce, ještě i s tou překrásnou zlatavou obálkou, hned jsem po ní sáhnul. A nákup všech tří bradavických učebnic byl dost spontánní nápad. Jistě že jsem si je chtěl někdy pořídit, v nejbližší době jsem to však neviděl. Když jsem je ale uviděl na živo, byla to láska na první pohled a okamžitě putovaly do mé knižní tašky.




Pak jsem se tedy pro něco vydal do stánku Euromedia Group. Temná hmota byla další složkou na seznamu knih, které bych si rád na Světě pořídil. Téma více realit zní více než zajímavě a tohle by mohlo být přesně podle mého vkusu. A jelikož Knižní klub, Ikar a Yoli vyprodávalo hodně knih za úplně směšné částky, našel jsem si tam celou trilogii Half Bad za pouhé tři stovky. Tohle jsem tam prostě nemohl nechat.




Lucka z blogu Kath's World of Books nabízela na facebooku hromadu knih zadarmo s osobním předáním právě na Světě knihy. Jak (ne)být divný na netu má být vtipná knížka popisující život herečky Felicii Day. Přiznám se, že ji vůbec neznám, ale mezi blogery byl její počin nedávno dost čtený a doporučovaný, takže když byl zadarmo... To stejné platí také se Smečkou ze čtvrtého pokoje a Válkou s mloky, která mě zaujala už dřív a která se mi hodí do povinné četby k maturitě.




Pak jsem se přesunul do levého křídla, kde byla umístěná všechna ostatní větší nakladatelství. Tam tedy bylo těžší projít a normálně dýchat, ale pořád se to vcelku dalo. Zastavil jsem se radši až u stánku nakladatelství Jota, u nějž jsem měl jako jejich bloger slevu 50 %, kterou jsem nemohl nechat propadnout. Spolu s jednou knížkou pro mamku jsem si tam vzal také Sochaře, který je kvalitně zpracovaný, ale proto také dost drahý. S tou slevou byla jeho cena ovšem hodně přijatelná a těším se, až se do tohoto oblíbeného grafického románu pustím.

Hned vedle se nacházelo nakladatelství Paseka, u nějž jsem si vyhlídl další grafickou pecku. Warren XIII. a Vševidoucí oko má být pěkná strašidelná pohádka s roztomilým hlavním hrdinou, mimo to i s výbornými ilustracemi. Hodně blogerů ji na Instragramu a v recenzích velmi doporučovalo a ani já jsem nedokázalo této rozkošné libůstce pro děti odolat.



V levém křídle jsem konečně také zahlédl ten pověstný hostovský stánek. A i já to potvrzuji, byl opravdu nádherný.




U Hostu jsem se ještě rozhodoval mezi třemi mými favority na pořízení, všechny jsem si už fakt vzít nemohl, to už by mi vážně upadly ruce a na kartě by nic nezůstalo. Těmi třemi byly Posvátné lži Minnow Blyové vyprávějící o životě dívky, která ještě nedávno žila v jedné ze sekt, sci-fi Projekt Kronos od českého autora a Všichni ptáci na nebi, kterou jsem si nakonec i vybral. Ten nápad propletení magie a techniky se mi strašně líbí a mohlo by to být něco jedinečného. Jen se to prý nehodí pro každého, tak já snad budu patřit do té šťastnější skupiny :) Ke knížce jsem si vzal také úžasnými kousky nabitý ediční plán nakladatelství Host na letošní podzim.




Terky jsem si ještě předtím domluvil, že mi na Svět přiveze knížku Marcelo ve skutečném světě, kterou na Instastories nabízela za stovku. Po krátkém hledání a předání knížky jsme si stihli i chvilku popovídat a je to vážně sympatická slečna. Určitě ji na instagramu sledujte, má fakt pěkné fotky :) 
Nakonec jsem ještě dostal i Po zemi bloudím dál, po které jsem tajně toužil, ale nechtěl si ji zatím úplně kupovat :)

Na fotce můžete také zahlédnout tužku od nakladatelství Yoli, kterou jsme dostali na blogerském srazu u Yoli stěny.



U té jsme se hned s Adris, kterou jsem konečně mohl potkat, a s Ondrou stihli vyfotit. To je vlastně poprvé, co mě můžete vidět v plné "kráse", já jsem ten kluk vpravo. (A nebojte, takhle, jako zombie, normálně nevypadám. Aspoň doufám :D Za tohle moje vzezření může poletování po výstavišti a horko :D)




Tady je i společná fotka nás všech na srazu. No nesluší nám to? :D




Na Yoli srazu jsem si s Ondrou a navíc i s Evou a Niky dost dobře pokecali o knížkách a o samotném Světě knihy.

Po srazu jsem si s Adris ještě něco přes hodinku povídali o všem možném. Pak jsme se odebrali před výstaviště a unavení, s taškami plnými těžkých knih, ale spokojení po dni stráveném mezi krásnými knížkami a úžasnými lidmi rozděleně vydali domů.



Jedno poslední památeční selfie s Adris na rozloučenou :D




A tohle je celé moje skóre. 12 koupených knih, 5 zadarmo a plus teda ještě dva knižní dárky pro někoho jiného. Možná jsem toho obrovského nakupování, když jsem je musel tahat přes celou Prahu, trochu litoval, ale teď vůbec, protože všechny vypadají jednoduše skvěle a já se na ně hrozitánsky těším. Ještě jednou moc děkuji všem, kteří mi umožnili zúčastnit tohoto nádherného svátku knih a všem, kteří mi ten úžasný den ještě více zpříjemnili. Budu se těšit na další setkání :)

11 komentářů:

  1. Zahlédla jsem tě tam a chtěla jsem tě aspon pozdravit a říct, že máš skvělý blog ale pak jsi někam zmizel :D třeba příště :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, díky moc :3 Možná přijedu na brněnský knižní sraz, tak třeba tam :))

      Vymazat
    2. To by bylo super :) Budu se těšit a snad to vyjde :)

      Vymazat
  2. Teda, koupil sis samé skvělé knihy! :) A jsem moc ráda, že sis Svět knihy užil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony právě všechny byly tak skvělé, že jsem je tam nemohl nechat :DD Díky :)

      Vymazat
  3. Ak chceš čítať od Cassandry aj predošlé série, určite začni najprv s tými, pretože hlavné postavy z Lady Midnight sa objavia aj v poslednej časti Nástroje smrti, kde majú tiež super scény (ako mladší), a vlastne to, čo sa tam stane postavám, tak bude to mať aj veľké následky v Lady Midnight. Lepšie je čítať to po poradí, akože dá sa to samostatne, ale ja by som určite nechcela, aby mi unikli všetky tie súvislosti a detaily, ktorých je tam fakt dosť.

    OdpovědětVymazat
  4. Teda, to je pořádná hromádka. Já jsem byla letos na SK také poprvé a pořídila si 6 knih a to jsem myslela, že toho bylo hodně :D Teď tak trošku lituji, že jsem si toho nekoupila více. Tak zase příští rok :)

    OdpovědětVymazat
  5. Všichni ptáci na nebi, tuhle knihu máme společnou, taky jsem si ji pořídila.
    Jinak doporučuji Sochaře a samozřejmě taky Smečku ze čtvrtého pokoje :)

    OdpovědětVymazat