úterý 21. března 2017

RC Recenze - Probuzení Simona Spiera (Becky Albertalli)

Šestnáctiletý Simon už nějakou dobu ví, že je gay, ale ještě není připravený sdělit to okolnímu světu. Jedinou výjimkou je tajemný Blue, se kterým si Simon už několik měsíců vyměňuje e-maily a jejich vzájemné pouto sílí. Jenže pak citlivá korespondence padne do nesprávných rukou a Simon se stane obětí vydírání: buď udělá, co se po něm chce, i když se mu to příčí, nebo riskuje, že si tajné e-maily přečte celá škola. V sázce je však ještě mnohem víc – plachého Bluea by nechtěná publicita mohla vyděsit a Simon už by nikdy nezjistil, kdo Blue ve skutečnosti je… Autorka za svůj debutový román obdržela William C. Morris Award a byla nominována na americkou Národní cenu za literaturu.







Kniha Probuzení Simona Spiera se krátce po svém originálním vydání stala mezi dospívajícími velmi oblíbenou a, jak se můžete dočíst i na české verzi obálky, je považována za jeden z největších objevů ve světě young adult. Sklidila mnoho knižních cen a v žánru LGBT literatury se zařadila do čel různých příček popularity. Je ovšem tento obrovský hype okolo ní oprávněný? Nebo je to jen další obyčejný brak bez špetky zvláštnosti, který si pozornost vůbec nezaslouží?

Simon Spier chodí do třeťáku na střední v jednom americkém městečku, miluje sušenky Oreo a ze všech sil se snaží předstírat, že není gay. Nikdo z jeho okolí to neví, ani jeho nejlepší kamarádi, Nick, do kterého se za žádnou cenu nesmí zamilovat, Lea, jež je už do Nicka dávno zabouchnutá, a krásná a oblíbená černoška Abby, která se zase líbí skoro každému klukovi ze školy, včetně Nicka. Jediný, s kým mu nedělá problém o své orientaci mluvit, je Blue, Simonův virtuální kamarád, s nímž si píše maily. Neví o něm téměř nic, ani na vyměňování e-mailů nepoužívá své pravé jméno, jenom to, že chodí do stejné školy jako Simon. Každý den se snaží mezi všemi kluk poznat právě svého Bluea, ale ten si svou identitu stále ponechává pro sebe. Bojí se, že by tak jejich pěkný vztah mohl rázem skončit. Simon má však pocit, že začíná k Blueovi něco cítit. Chce se s ním setkat, tváří v tvář, jen netuší jak. Příliš dlouho už to ale nevydrží.

Určitě jste si všimli, jaké u nás vydání českého překladu knihy Probuzení Simona Spiera udělalo pozdvižení. Na jednu stranu všichni čtenáři, kteří si chtěli tento úspěšný počin přečíst a přitom jejich angličtina zatím není na příliš vysoké úrovni, byli z tohoto zveřejnění nadšení, tak jako já, na tu druhou panovalo jakési rozčarování z přeložení jména Simon na našeho Šimona. Yoli to odůvodňovalo tím, že se ke konci knihy objevuje jistá narážka na jméno hlavního hrdiny a že by ji Češi se jménem Simon nepochopili. Mnoho knihomolek "vyhrožovalo", že si český překlad prostě nekoupí. Mně to bylo vcelku jedno, hlavně že si knížku budu moct v klidu přečíst. Nakladatelství nakonec tedy přihlédlo k přání svých fanoušků a zanechalo původní znění jména Simon.

Teď už ale k samotné recenzi. Kniha Becky Albertalli Probuzení Simona Spiera je postavená na pocitech mladého kluka, který zjistil, že vybočuje mezi svými ostatními vrstevníky a pokouší se, aby byla pravda o jeho orientaci co nejdéle tajemstvím. V jeho společnosti není odchýlení od normálu bráno nijak hladce a Simon má strach, že v očích svého okolí okamžitě klesne. A proto si o svých problémech ani nemůže s nikým pořádně popovídat. Útočiště hledá hned u prvního člověka, jenž je nasnadě a je na tom dost podobně jako on sám. Kromě popisování svého rutinního života se Simon s Bluem mezi sebou prostřednictvím internetu baví o svém coming outu. Jak vyjít navenek se svou sexualitou, ale zároveň toho docílit s co nejmenšími ztrátami a najít ten pravý čas na tento důležitý životní milník.

Simon si ani nedokáže představit, že by o Bluea přišel, že by ho něčím od sebe odlákal. A tak když se jednou zapomene ve školní knihovně ze svého účtu, pomocí něhož si s Bluem píše, odhlásit a jejich konverzaci si přečte jeden z jeho spolužáků Martin, je více než pravděpodobné, že jejich zprávy roznese všude po škole, a tak pokazí všechno hezké, co mezi Simonem a Bluem je a co jednou může taky být. Ale Martin ho místo toho začne v podstatě vydírat. Chce, aby ho Simon dal dohromady s jeho kamarádkou Abby. Simonovi to přijde jako podraz, ale copak něco proti tomu zmůže? Takhle si svůj coming out rozhodně nepředstavoval a Blue je mu navíc ze všech nejdražší. Těch problémů je najednou nějak moc.

Probuzení Simona Spiera je velmi milý a půvabný příběh plný životních pravd i nelehkého dospívání. I když se mi velmi dobře četl, zakousnutý jsem byl do něj vlastně hned, zas tolik jako jiné čtenáře mě úplně neuchvátil. Simon je skvělá a sympatická postava, ale možná mi v jeho vyprávění něco chybělo. Nějaký prvek, který by mě přinutil říct, že si zaslouží takovou spoustu pozornosti. Musím ale podotknout, že jsem neměl vůbec pocit, že by se mluva teenagerských postav nějak hodně lišila od skutečného života. Tohle se autorce Becky Albertalli a rovněž i české překladatelce vážně povedlo. Normální kapitoly vyprávěné ze Simonova pohledu byly prokládány ukázkami mailů, které si hlavní hrdina s Bluem vyměňovali. To napětí, které bylo po celou četbu udržované, okolo toho, kdo vlastně Blue je, bylo dobře vystavěné a konečné odhalení nebylo z mé strany nijak očekávané. Celkově byla kniha Probuzení Simona Spiera příjemným čtením pro dospívající a téma coming outu v ní bylo výborně zpracované.

Hodnocení: 80 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský
Probuzení Simona Spiera si můžete koupit v e-shopu Knihy Dobrovský

6 komentářů:

  1. Prima, jsem rada, zes to nerozcupoval :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No dovol! Já?! :D Já za to nemůžu, že vždycky když nějakou knihu vychválíš až do nebes, mám od ní příliš vysoká očekávání :D

      Vymazat
  2. Moc pěkně napsáno :) Knížku jsem viděla v knihhkupectví a nakukovala do ní :) No koupi si ještě rozmyslím, ale z knihovny si ji přečtu určitě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkují :) Podle mě za přečtení rozhodně stojí, ale je to jenom na tobě :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Já patřím do té malé skupinky lidí, kterou Simon nějak nezaujal a netouží po okamžitém přečtení. Jednou bych si knihu možná ráda přečetla, ale není to pro mě must-have :)

    OdpovědětVymazat