neděle 5. března 2017

Přečteno (únor 2017)


I v nejkratším měsíci v roce se mi povedla přečíst nějaká ta pěkná kupička knížek, dohromady jsem jich stihl 6. V únoru jsem natrefil na nějakou tu knižní jistotu, velké překvapení i zklamání.





Čáry života - Veronica Roth

Čáry života nečtěte, pokud jste od této novinky měli ta největší očekávání a styl psaní Veronicy Roth k vám už v její dřívější sérii Divergence plně nepřilnul. Hledáte-li však úžasně napsaný, vcelku nápaditý příběh s velmi příjemnou romantickou linkou a dobře vykreslenými postavami, tahle kniha by se vám mohla s velkou pravděpodobností líbit. Možná budete muset překousnout ten mírně osekaný popis míst a emocí a tu malou snahu o originalitu, ale i tak věřím, že na zlatém podnose dostanete velice šťavnatý a chutný příběh s třešničkou na dortu v podobě krásně obálky. Výhodou může být i to, že kniha Čáry života nebude pokračovat dalšími bůhví kolika díly, ale bude zakončena jako dilogie, přičemž další části bychom se měli dočkat v příštím roce. Celá recenze k přečtení ZDE.

Hodnocení: 4,5 z 5 hvězdiček





Světlo a stíny - Leigh Bardugo

Světlo a stíny je lehce nadprůměrná YA kniha se svým vlastním originálním světem inspirovaným Ruskem a stejně charakteristickou pozoruhodnou magií. Moc velké akce se zde sice nejspíš nedočkáte, ale svou čtivostí vás knížka i tak jistě vtáhne a budete chtít stále víc. Náš český překlad se nadmíru dobře povedl. Postavy jsou kapku nevýrazné, i romantickou linku bych s klidem v duši nadobro vypustil, ale příběh je to vážně pěkný, velmi poutavý a jsem zvědavý, jaký vývoj dostane v dalších pokračováních této oblíbené trilogie. Více o knize v mé recenzi ZDE.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček






Serafina a čarodějná hůl - Robert Beatty

Serafina a čarodějná hůl se rozhodně nezařadí k tomu typu druhých dílů, které trpí tím častým vycpávkovým problémem. I přes některé výjimky je v knize plno akce, napětí a překvapivých zvratů, není vůbec předvídatelná a najdeme zde velké množství nových informacích o Serafinině životě, historii celého biltmorského panství či jiná zajímavá překvapení. Styl psaní Roberta Beattyho je hodně čtivý, prostředí, do kterého je jeho série umístěná, je spolu s tou nádhernou atmosférou roku 1899 velice kouzelné a napětí, které dokáže vybudovat, vás bude pohánět ve čtení dál a dál. Na své si samozřejmě přijdou i milovníci zvířat, které mají v příběhu dost zásadní roli. Recenze je ZDE.

Hodnocení: 4,5 z 5 hvězdiček






Krvavé ostří - Sarah J. Maas

Jak by mě tohle mohlo zklamat?! Na knížku Krvavé ostří jsem se těšil pekelně dlouhou dobu, možná ještě víc než na další páté pokračování série Skleněný trůn. Byl jsem hrozně zvědavý na to, co se dělo ještě těsně před tím, než Celeanu odvezli do Endovieru, a jak se mi bude zamlouvat Sam. A povídám vám, ten by strčil do kapsy všechny mužské hrdiny v normální sérii do jednoho. Škoda, že ho už nemůžem poznat víc... Sarah J. Maas v další knize dokázala skloubit mnoho akce, napětí a zvratů i s kapkou romantiky a intrik. A její postavy prostě miluju. Všechny. Teda, snad kromě Arobynna, to je prvotřídní hajzl.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček





Vadná - Cecelia Ahern

Absolutně nechápu, proč se knížka Vadná u nás tak odsouvá dozadu (no, i když bych nějaké povědomí měl, že, Omego?), ale tohle je prostě GENIÁLNÍ a mělo se tomu dávat více pozornosti. Cecelia Ahern píše skvěle, i přesto, že se jedná o její první počin pro mládež, a dokázala v tomto příběhu opravdu mnohé. Vykreslit uvěřitelnou a jednoduše úžasnou hlavní hrdinku, celou její společnost a vložit do této knihy i obrovské poselství, kterým bychom se měli řídit. Nikdo nejsme dokonalí, z každé chyby se učíme a lidské předsudky a slepota někdy už vážně zacházejí do katastrofálních měřítek. Podle mě je to jeden z nejlepších YA výtvorů, a já myslím, že i toho českého překladu se nemusíte vůbec bát. Chyb je tam opravdu minimum a i samotný překlad není vůbec špatný. Prostě si to přečtěte, stojí to za to. Moji recenzi na ni si můžete přečíst ZDE.

Hodnocení: 6 z 5 hvězdiček






Potrhaná křídla - Ruta Sepetys

Tak tohle bylo docela zklamání, po geniální V šedých tónech teda určitě. Na knihu Potrhaná křídla jsem se hrozně těšil, i když jsem úplně nevěděl, co od ní očekávat, ale tohle... Hlavní hrdinka nic extra, vedlejší postavy strašně nevýrazné a zápletka nula nula nic, aspoň já jsem ji teda nezachytil. A až na pár i celkem dojemných momentů mě to strašně nebavilo. Tak doufám, že Sůl moře opět nabere to správné tempo.

Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček





Četli jste něco z těchto knih, nebo jsem snad vás na některou z nich nalákal?

14 komentářů:

  1. Vadnou si nakonec taky koupim, kdyz ji tak chvalite. Nesouhlasim s tebou v Carach zivota - postavy nejsoi dobre vykreslene. Naopak ploche. Akos jako by chudak ani nebyl. Jsem rada, ze se ti libila Griša. Krvave ostri ted ctu a uplne tam vidim, jak se Celaena od te doby zmenila. Tuhle roazlanou pipku nemuzu vystat. Proto miluji 3 a 4 dil ST, kde je konecne jakz takz normalni. Co se Sama tyce, vypada mile, ale Jerab, to je proste nejvetsi fesak👌

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sorry za preklepy, na tom mobilu je to naprd :D

      Vymazat
    2. Vadnou ti fakt doporučuju, je vážně skvělá. Já jsem asi divnej, ale mě ta rozmazlená Celeana strašně bavila :D Celkem mě pak mrzelo, když se potom v průběhu knihy uklidnila a chovala se ve svých mezích normálně :D Ale být fešák neznamená všechno, hodně závisí na tom, jaký je uvnitř :D

      Vymazat
    3. A Jerab ma prece i dobrou povahu👌. Sam byl dite. Prvni laska. Jerab se o ni postara! A je spriznena duse. Ja mu fandim.:D

      Vymazat
    4. Já tě chápu, neboj :D Ale u mě má prostě největší sympatie Sam, sice ještě byl mladý, ale kdyby vyrostl, to by bylo teprve něco :D Mně přišel ten vztah Aelin a Jeřába od začátku trochu přitažený za vlasy, nevím... Jsem kluk, prostě to beru "trochu" jinak :D

      Vymazat
    5. Ty nechapes spriznene duse, tak to je :D. Sam by s ni byl brzo jen ukomandovanej pejsek na zavolani, Jerab ji dokaze dat do late:))

      Vymazat
    6. Tak to s tím pejskem nesouhlasím. Jen protože Sam není víla a není bůhvíjak starej jako Jeřáb, si myslíš, že by ji nezvládl? :D A navíc o ní mluvíš, jako kdyby Aelin byla nějaká nezvladatelná bestie :DD

      Vymazat
  2. Ani jednu z výše zmíněných knih jsem nečetla, ale chtěla bych si přečíst Čáry života.

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se koukni i po ostatních, taky jsou hodně dobré :)

      Vymazat
  3. Potrhaná křídla jsem jako jedinou knihu od Ruty nečetla a celkem mě mrzí, že se evidentně tolik nepovedla. Jo a konečně si musím dokoupit ostatní díly ke Skleňenému trůnu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to mrzí, na to, co předvedla ve své prvotině, byl tohle dost slabej odvar :/ To prostě musíš! :D

      Vymazat
  4. Pěkné čtecí skóre i výběr :) Četla jsem Vadnou a jsem nadšená :) A určitě se chystám i na Čáry života a Grišu :) Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ani jednu knihu jsem nečetla, ale hodně si jich přečíst chci. Griša mě zaujala hlavně díky navazující duologii Six of Crows,kterou bych si chtěla přečíst, ale bude se asi prvně muset dostat k této sérii :D. Tak uvidíme, jestli se k tomu vůbec někdy dostanu :D
    Miluju Sarah a celou tu sérii, Krvavé ostří je hodně vysoko na mém TBR ale stejně jako zbytek série si to šetřím až na léto, abych se tomu mohla plně věnovat. A na Sama se těším,jsem zvědavá, jestli se mi taky bude líbit víc než zbytek hridnů :D.
    Na Vadnou jsem narazila až nedávno ale rozhodně mě zaujala. A od Ruty si chci co nejdřív něco přečíst, ale spíš začnu některým z jejích jiných románů :).
    http://lets-talk-about.blog.cz/

    OdpovědětVymazat