pondělí 19. prosince 2016

Recenze - Královna stínů (Sarah J. Maas)

Celaena bojuje za svůj lid ve čtvrtém pokračování světového bestselleru Skleněný trůn.

Ztratila všechny, které milovala. Celaena Sardothien se vrací zpátky do říše a jediné, po čem touží, je pomsta. Brzy si ovšem uvědomí, že ve hře je mnohem víc – musí osvobodit prince Doriana, kterého pomocí magie ovládá král ze skleněného hradu. Musí zjistit příčinu královy moci! Ale hlavně nesmí zklamat svůj lid, který do ní vložil veškeré naděje.










Královna je zpět a bude nelítostná. Všichni, které kdy milovala, jsou již nenávratně pryč a už nedovolí, aby ji opustil další z jejích blízkých. Bude bojovat. Za svou rodinu, za své přátele, za svou zem. Nenechá se ovládat, samotná temnota se před ní pokloní. Je totiž všemi obávanou paní světla a královnou stínů.

Aelin Ashryver Galathynius se z Wendlynu a od svých vílích přátel vrací na svůj rodný kontinent a přímo do Adarlanu, země, která ji, ač v ní zažila takovou spoustu zklamání, hrůz a utrpení, tolik přitahuje. Přece jenom ji k hlavnímu městu Zlomuvalu váže silné srdcové pouto a navíc místnímu obyvatelstvu ještě něco dluží. Právě ona, pravá královna a dědička terasenského trůnu, musí se svým bratrancem Aedionem a přáteli porazit zlého adarlanského krále a nastavit v celé Eriley ten pravý řád.
.
.
O něco dál se v obrovské pevnosti vévody Perringtona v Černých horách cvičí letka krvelačných čarodějnic na boj, jenž se kvapem blíží. Oddíl Černozobých čarodějnic Třináctka v čele s Manon Černozobou nejsou dvakrát nadšené tím, že musí poslouchat nějaké podřadné lidi, ale vyhlídka na to, že jim za věrné služby vládce Adarlanu zpět navrátí jejich území, domov, který jim byl již před lety odepřen, je nutí k tomu, aby nechaly své železné zuby a nehty schované a plnily všechny ty nesmyslné rozkazy. Manon však postupně začínají pronásledovat pochyby, jestli opravdu dělají správně a neměly by z toho všeho vycouvat, dokud je čas. Stojí na té správné straně? Co mají ti divní lidé jen za lubem?


Autorka Sarah J. Maas je už téměř proslulá tím, že se ve svých dlouhých sériích díl od dílu jen zlepšuje. Sice se to může zdát jako naprosto nemožné, ale ve čtvrtém dílu série Skleněný trůn s názvem Královna stínů to opět s přehledem dokázala. Po dočtení toho předchozí dílu jsem si snad ani nedokázal představit, jak by mohla Sarah docílit toho, aby její další kniha a pokračování mělo ještě větší úspěch a kladnější hodnocení, než měly právě ty úvodní díly. Kdo by čekal, že se v Královně stínu dá naleznout ještě více akce, zvratů a propracovanějších, dokonalých postav? Tedy alespoň já ne, na ten dech beroucí text jsem pouze valil oči.

Autorčin vývoj je například skvěle znát na stále ohromnějších a lépe vykreslených postavách, jak těch čtenářstvu už známých, tak těch neznámých, nových. Na scénu třeba nově nastupuje dívka jménem Lysandra, mladá kurtizána, se kterou Celeana ještě před nástupem do Endovieru neměla zrovna dobré vztahy. V Královně stínů se ale stávají dobrými kamarádkami. Dále máme také konečně příležitost více poznat krále nájemných vrahů Arobynna Hamela. I tito nastupující hrdinové nám mají co nabídnout, jejich zajímavé charaktery a životy nás nemohou zanechat chladnými, budete hladovět i po jejich osudech a vývinu.

Prostě a jednoduše, Královna stínů je, a to nepřeháním, skvost. Když máte pocit, že vás už Sarah J. Maas nemá čím překvapit, nastoupí její nádherný styl psaní a nečekané zvraty a obrátí vaše očekávání o sto osmdesát stupňů. Převratů se totiž v knize nachází doopravdy nepočítaně, kvůli nim jsem byl po celou četbu napnutý jako kšandy a byl zvědavý, čím mě autorka ohromí na další stránce. Na skvělé a propracované postavy jsme u ní už zvyklí, ale zde Sarah dokázala pozvednout laťku jejích hrdinů ještě o třídu výš. I ty nově nastupující jsou naprosto fantastické a za svými staršími "kolegy" ani trochu nezaostávají. Královna stínů je skutečně úžasné čtení a jestli jste se na ni po prvních třech dílech zatím nevrhli, měli byste to co nejdříve napravit. Je to sice cvalík, ale zato pořádně čtivý.

Hodnocení: 100 %

3 komentáře:

  1. Akorát dnes jsem ji konečně rozečetla, mám přes sto stránek a neskutečně mě to baví. Sarah zkrátka umí! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem rada, ze se ti libila:), moc se tesim na dalsi dil. I Dvora. A uz mam i ebooky tech doplnkovych knih:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě aby se mi nelíbila :D To já si počkám, až u nás vyjde ta kniha Krvavé ostří, vypadá nádherně :3

      Vymazat