pondělí 1. srpna 2016

Přečteno (červenec 2016)

Půlka prázdnin je už za náma a to znamená, že se musím pochlubit, co jsem v červenci přečetl. Nakonec jsem dal 8 knížek, což je na mě velké číslo, ale na prázdniny celkem optimální. V červenci jsem si ale naopak vůbec nic nekoupil, takže se nedivte, že nebude červencová chvástačka.







Fenomén - Marie Lu

Na dovolené, kterou jsme měli hned první prázdninový týden, jsem pokračoval ve čtení série Legenda a to druhým dílem Fenomén. Nevím, jestli je to tím, že jsem měl už více času a méně jsem se stresoval kvůli konci školního roku, ale Fenomén jsem si užil víc než předchozí díl a velmi se mi líbil. Přišlo mi to už více propracovanější a postavy jsem si stále více zamilovával. Taky se mi četla o hodně líp. Řešila se tam spíš ta politika, ale bavilo mě to hodně a tomuhle dílu dávám jedničku s hvězdičkou.


Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček












Šampion - Marie Lu

A pak jsem se vrhl na závěrečný díl této úžasné trilogie, na Šampiona. Ze začátku mi to přišlo, jako by tato poslední část už byla trochu zbytečná a série až příliš moc natahovaná, ale postupem času jsem si i tento díl zamiloval. Díky němu jsme se mohli dozvědět ještě trochu víc o územích mimo Republiku a Kolonie, a to se mi dost zamlouvalo. Celá knížka byla kromě toho úplného počátku vážně super, a když přišel konec... No, asi jeden z nejlepších konců sérií, jaký jsem kdy zažil. Celý byl tak strašně krásnej a dojemnej... No prostě bomba! Dystopickou trilogii Legenda budu vždycky řadit k mým srdcovkám a jsem rád, že jsem se k ní, i když trochu dlouho po jejím vydání, vůbec dostal, protože je vážně skvělá a opravdu ji doporučuji.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček










Zloděj blesku - Rick Riordan

Potom jsem pokračoval v takovém mém neplánovaném "marotónu" aneb Honzík-čte-to-co-všichni-před-sto-lety. Prostě jsem nějak najednou dostal chuť si přečíst první díl ze světoznámé a oblíbené série Percy Jackson Zloděj blesku. Tuhle knížku jsem se snažil číst myslim nějak přibližně rok po tom, jak u nás vyšla, ale bůhvíproč jsem se čtením asi tak za půlkou skončil. Mezitím jsem se koukl na film a ke knížce se nakonec opět dostal až teď. A bylo to prostě úžasný. Z toho filmu ani mojí první "četby" jsem si toho už moc nepamatoval, jenom pár momentů a základní příběhovou linku. Ale sakra... Tohle je tak strašně boží! Všechny postavy jsou skvělý a Percy fakt vtipnej. Možná mi tam akorát trošičku vadily nějaký nesrovnalosti a asi si nechám nějakou tu malilinkatou rezervičku na další díly, protože čmuchám, čmuchám ultra-mega-super-bomba sérii :D

Hodnocení: 4,5 z 5 hvězdiček













Moře nestvůr - Rick Riordan

A protože se mi Zloděj blesku tak líbil, rovnou jsem skočil i na jeho pokračování Moře nestvůr. A tohle bylo to pravé ořechové. Je vidět, že se Rick Riordan bude po celou sérii zlepšovat, a ukázalo se to už i v Moří nestvůr. Je to vtipné, je to akční, s výbornými postavami a dějem. Jen tak dál.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček














Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti - Ransom Riggs

Na podzim do kin dorazí filmová adaptace také velmi úspěšné knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti od Ransoma Riggse, a proto jsem se rozhodl, že si ji konečně taky přečtu, a rozhodně toho nelituju. Mně příběh přijde naprosto geniální a skvěle vymyšlený, obohacený úžasnými starými fotografiemi, s dobrými postavami a pěknou zápletkou. Začátek sice není úplně nejnerozvleklejší, ale i tak si mě hned s prvními stránkami získala. Přece ale jenom to ještě není naprosto perfektní a styl psaní autora úplně vypsaný, což se dá čekat, protože je to Riggsova prvotina. Těším se, co do dalších dílů vymyslí. Více v recenzi ZDE.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček















Zkouška - Joelle Charbonneau

O téhle knížce se tu moc nechci rozepisovat, když tak si přečtěte RECENZI, ale Zkouška, první díl ze série Univerzita výjimečných, je pro mě spíše průměrnější knížka s dobře popsaným světem, ne příliš výraznými postavami a méně kvalitním dějem. Měl jsem od ní až moc velká očekávání, která se bohužel moc nesplnila.

Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček















Harry Potter a vězeň z Azkabanu - J. K. Rowling

Následně jsem nějak nevěděl, co dál číst (i když toho tady mám hromadu), a cítil jsem neochvějný pocit, že se mě pomalu zmocňuje čtecí krize, a tak mi jistě dáte za pravdu, že na tento ošklivý neduh se nejlépe a bez řečí hodí jen náš kamarád Harry, který včera spolu s jeho maminkou Jo slavil narozeniny. S radostí jsem se pustil do Harryho Pottera a vězně z Azkabanu a opět si připomněl, jak tuhle sérii miluju. Btw. četli jste už The Cursed Child, nebo budete jako já čekat na překlad? Sice jsem to zkoušel přečíst v angličtině jako e-book, ale bojím se, že bych si to tak neužil a že by mi unikly nějaké bezva momenty. Tak, alespoň že překlad vyjde "jenom" za měsíc půl, jinak bych se asi zcvokl.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček














Prokletí Titánů - Rick Riordan

A měsíc jsem dovršil třetím dílem Percyho Jacksona Prokletím Titánů. Zdálo se mi to malinko slabší než předchozí dva díly, proto ta jedna hvězdička dole, ale pořád je to vážně úžasná série! Už se mi ten děj začíná zdát trochu stejný, tak snad se to dál zlepší. Ale je to geniálně vymyšlený, a i když mezi díly čtete jiné knížky, není vůbec těžký se do toho začíst.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček











Měli jste už tu čest střetnout se s těmito poklady?

8 komentářů:

  1. Ách, můj milovaný Percy! :3 Mám ho strašně ráda a jeho navazující sérii Bohové Olympu snad ještě víc, doufám, že se chystáš pak i na ni ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně, jak ji všichni chválíte, tak se na ni těším snad ještě víc :D

      Vymazat
  2. Ha, ja taky 8. A u Harryho pockam na preklad.

    OdpovědětVymazat
  3. Legenda na mě v knihovničce čeká už celou věčnost, měla bych se do ni už pustit :D
    Percyho jsem ještě také nečetla :o :D Odhodlávám se k tomu už dost dlouho, tak snad už brzy.. I když já tohle říkám u všech knih.. :D
    Harryho taky zrovna čtu, přesněji pátý díl. Harry je na čtecí krizi prostě ideální. Na Cursed Child také radši čekám a nemůžu se dočkat! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Legenda je vážně skvělá série, určitě se ti bude líbit ;) To s tím "brzy" máme stejné :D

      Vymazat