pátek 29. července 2016

Srpnové dárečky


V srpnu vychází spousta na první pohled zajímavých a výborných knih, na které jsem čekal už hodně, hodně dlouho. Každá má podle mě naprosto nádhernou obálku, za to musím všechna nakladatelství pochválit. Tak se půjdem všem těm krásným kouskům trochu podívat na zoubek.














Nedej se - Rainbow Rowell

Yoli - 4.8.


Nedej se je příběh duchařský, milostný i detektivní. Je v něm přesně tolik líbání a povídání, kolik v knížkách Rainbow Rowellové čekáte – ale mnohem, mnohem víc nestvůr.
Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem.
Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal…
Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění – možná taky poslední rok jeho života – a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku.
Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. Beze stopy zmizel. A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub.

Od autorky Rainbow Rowell u nás už vyšly knihy Fangirl a Eleanor a Park a obě se mi velmi líbily. Teď v srpnu se konečně dočkáme její další knihy, Nedej se, ve které se bude jednat o něco trochu jiného než v těch už zmíněných contemporary románech. Právě ve Fangirl jsme se krom samotného příběhu mohli setkávat i s krátkými fanfikcemi, které hlavní postava Cath psala na jednu světoznámou fantasy sérii. Knížka Nedej se se odehrává ve světě těchto fanfikcí a já se na ni hrozně těším, protože mě tato krátká vyprávění opravdu bavila.





Dvůr trnů a růží (Dvůr trnů a růží 1) - Sarah J. Maas

CooBoo - 8.8.


Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, odvleče ji podivný tvor do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že únosce není zvíře, ale jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku a Feyre musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce. Úžasný a mrazivý příběh na motivy Krásky a Zvířete.

Já styl psaní Sarah J. Maas absolutně zbožňuju, ohromila mě už i svou sérií Skleněný trůn. Na její novější sérii Dvůr trnů a růží odevšad slyším téměř jen samou chválu a podle většiny knihomolů je to ještě větší bomba než její starší literární počin. Takže tuhle knihu si rozhodně nemůžu nechat ujít a nemůžu se dočkat okamžiku, kdy ji budu držet v rukách.





Nalezení ztracené Marty - Caroline Wallace

Jota - 17.8.


Chceme-li, aby náš život měl šťastný konec, musíme najít jeho začátek.

Marta je ztracená. Je ztracená od chvíle, kdy ji jako miminko našli v kufru ve vlaku. Od té doby čeká v kanceláři ztrát a nálezů na liverpoolském nádraží. Je to už šestnáct let a Marta, které dali jméno Ztracená, stále doufá, že se o ni někdo přihlásí. Celou dobu Martu vychovává žena zvaná Matka, bigotní manipulativní tyranka, pro niž jsou všechny příjemné stránky života jen dílem Satana. Navzdory tomu si Marta zachová ničím nezkalenou víru v dobro a málem na svou naivitu doplatí, ale s pomocí přátel nakonec dokáže nástrahy zlého světa překonat.

Na první pohled fantaskní příběh, který se odehrává prakticky celý na liverpoolském nádraží sedmdesátých let, se mohl docela dobře stát. Autorka stránky své knihy zaplňuje svéráznými hrdiny a napínavými dějovými linkami, ať už je to vzrušující nález kufříku údajně obsahující předměty skupiny Beatles, či objevování tajuplných chodeb pod městem, a jak sama přiznává, její kniha je „milostným dopisem městu Liverpool“. A především je to příběh hledání vlastní identity. Je to příběh ztrát a nálezů. Příběh podobající se pohádce, viděný čistýma očima dívky, která si dokázala vytvořit svůj vlastní magický svět mezi zdmi rušného nádraží, mikrosvět, v němž čtenář spolu s Martou a jejími přáteli objevuje celý vesmír.

Kniha Nalezení ztracené Marty mě zaujala svojí anotací. Nic takového jsem zatím ještě nečetl a tohle by mohla být opravdu dobrá volba. Vypadá to na hodně divnou záležitost a já divné věci, a zvláště knížky, miluju. Ale asi si ještě počkám na to, jak si povede u českých čtenářů, než si ji pořídím.





Tulák (Tulák 1) - Peter Newman

Host - 18.8.


Strhující debut plný úplatných a zkažených rytířů a ztroskotaných létajících lodí. A v centru děje stojí tajemná postava osamoceného Tuláka
Svět je zničený, slunce se rozpadlo na dva kusy. Z Trhliny se vyvalila démonická stvoření, přivlastnila si svět a ničí vše, co jim přijde do cesty, zemi i lidi. Lidé svedli bitvu a prohráli. Rytíři a ochránci zemřeli. Nesmrtelní vůdci byli umlčeni. Už není naděje. Je jen Tulák.
Tulák je zničený, zlomený muž: nemá jméno, nemluví. Ale opatruje poslední naději lidstva. O jeho vzácné břemeno ho chce připravit mnoho zlých sil. Co se událo, že se svět změnil v noční můru plnou démonů? Proč síly zla Tuláka tak neúprosně pronásledují? A co je vlastně Tulák zač?

Tahle scifárna, kterou uprostřed srpna vydá Nakladatelství Host, nevypadá vůbec špatně. Anotace a obálka knihy Tulák mě na navnadila už několik měsíců nazpátek a už mám odzkoušeno, že Host je zaručená kvalita.





Smrt a jiné vrcholy mého života - Sebastian Niedlich

Ikar - 26.8.


Hlavní hrdina Martin není právě nadšený, když u postele své umírající babičky potká ztělesněnou Smrt. Ta si přišla pro duši staré dámy a raduje se, že ji konečně někdo vidí a slyší. Jedním si je jistá: Jim dvěma s Martinem je předurčeno, aby se stali nejlepšími přáteli. Tenhle kluk je opravdu milý človíček. A mimochodem, nikdo vám s jistotou nezaručí, že se nedá umřít na nudu nebo na zlomené srdce…
Martin si časem zvykne, že se Smrt vynoří vždycky ve chvíli, kdy se mu to nejméně hodí. Když však potká ženu, o níž tuší, že je to ta pravá, musí si položit rozhodující otázku: Má vůbec smysl žít, milovat a toužit po štěstí, když stejně všechno skončí smrtí?


Hořká i laskavá komedie oplývající nadsázkou a černým humorem.

A máme tu i humornou literaturu! Už bych si konečně zase potřeboval přečíst něco lehčího, humorného a s nadsázkou a přesně tohle kniha Smrt a jiné vrcholy mého života slibuje.






Stránky světa (Stránky světa 1) - Kai Meyer

CooBoo - 29.8.


Furia Salamandra Faerfaxová žije ve světě knih. Sídlo její rodiny v sobě ukrývá nekonečnou knihovnu. Do jejích hlubin se Furia vydává pátrat po jednom velmi speciálním svazku: své vlastní dušeknize. S ním ovládne sílu a magii slov. Ale netuší, jak smrtelné nebezpečí se nad ní vznáší. Každá kniha má totiž i své tajné stránky. Její rodinu ohrožuje mocný nepřítel – a jde po krku i jí. Musí se vydat do Libropolisu, města ztracených knihkupectví, ovšem nebude to snadná cesta. Boj proti vládcům bibliomantiky právě začíná!

Na konci prázdnin u CooBoo vycházejí Stránky světa, kniha prý přesně stvořená pro pravé knihomoly. No řekněte, dokázali byste tomuhle i té obálce odolat?




Máte taky zálusk na některý z těchto titulů?

8 komentářů:

  1. Moc pěkné knihy. Já z nich mám v merku Tuláka a Dvůr trnů a růží. Díky tobě přidávám i Stránky světa a Smrt.

    OdpovědětVymazat
  2. Já v srpnu plánuju taky šest knih, ale shodné máme jen čtyři. Každopádně myslím, že tenhle měsíc mě zruinuje :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ještě pořád peníze z narozenin, už se těším, až je všechny rozfofruju za všechny tyto poklady :D

      Vymazat
  3. Urcite Stranky sveta! Tulak me zaujal:). Dvur moc doporucuju!:).

    OdpovědětVymazat
  4. Velmi se mi líbí Nalezení ztracené Marty a Stránky světa! :)

    OdpovědětVymazat
  5. První dvě- S. J. Maas a novou R. Rowell- musím mít :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně musíš, obě dvě budou určitě skvělé ;)

      Vymazat