pondělí 25. července 2016

Recenze - Univerzita výjimečných: Zkouška (Joelle Charbonneau)


Hunger Games byly skvělé, tahle série je však výjimečná! New York Times Bestseller přeložený do 14 jazyků! Cia právě ukončila střední školu a napjatě očekává, jestli bude vybrána do celostátního programu pro nejnadanější studenty. Pouze oni totiž mohou studovat na univerzitě v Tosu a pomáhat obnovit válkou zničenou zemi. Musí však obstát v testování, kterým projdou jen ti opravdu výjimeční. Cia tu šanci dostane. Těsně před odjezdem se jí otec svěří s útržky děsivých vzpomínek, které má na testování on. Radost z úspěchu vystřídají strach a nejistota. Cia začíná tušit, že ji čeká tvrdá zkouška, ve které nepůjde jen o znalosti, ale i o to dobře se rozhodovat a správně odhadnout lidi. Když opouští město, v uších jí zní otcova zoufalá rada: „Cio, nevěř vůbec nikomu“. Hlavou víří pochybnosti, zda rozhodnutí vydat se do Tosu bylo správné a zda se ještě někdy vrátí domů…

Testování a následné přijetí na univerzitu je snem mnoha dětí z celého Svazu národů, ale jen vybraní mohou touto těžkou zkouškou projít a stát se vůdci, kteří pomohou v revitalizaci válkami zničené a zpustošené země. Dosáhne první díl z dystopické trilogie Univerzita výjimečných oceněný titulem New York Times Bestseller kvality světoznámé série Hunger Games, s níž je tak často a rád spojován?

Cia se celý život snaží, aby byla vybrána na Testování. Letos absolvuje na své škole a už konečně zjistí, jestli vyšla její píle nazmar a zklame své blízké, nebo se jí opravdu splní její sen a dostane se jí takové pocty jako pokoušet se o přijetí na nejproslulejší univerzitu ve Svazu národů. Z kolonie Pětijezeří, kde už od narození Cia žije, se však už dlouhá léta žádnému čerstvě dospělému obyvateli nepodařilo na Testování dostat, a tak je vlastně velkým překvapením, že Cia spolu s třemi dalšími jejími spolužáky tuto šanci získává.


Před cestou do hlavního města Tosu jí ale její otec, úspěšný vědec, jenž se sám Testování zúčastnil a vystudoval univerzitu, dá radu, kterou od něj rozhodně nečekala. Apeluje na ni, aby byla opatrná nikomu nevěřila. Každým dalším dnem, kdy probíhají čtyři kola zkoušky, Cia stále víc zjišťuje, že její otec měl pravdu a pochybuje, jestli z Testování vůbec vyvázne živá a ještě někdy spatří své blízké. Hlavou jí pořád běží spousta otázek. Může vůbec někomu důvěřovat? Myslí to s nimi všemi vláda Svazu národů opravdu dobře? A je vážně náhoda, že z Pětijezeří nebyl tak dlouho na zkoušku nikdo vybrán? Cia musí být silná, aby všechny lsti, jež byly na ni i na ostatní uchazeče nastraženy, přežila.

Jako valná většina knihomolů rovněž nesnáším, když různá nakladatelství či knihkupectví lákají ke koupi nově vydaných kousků tím, že je přirovnávají k již zažitým knižním fenoménům a pokladům, prostě k titulům, které ve světa zanechaly dost velkou díru. Popis knihy Zkouška nám nabízel minimálně podobné dobrodružství, jež jsme zažili například při četbě tak známých dystopií, jako jsou Hunger Games nebo Divergence, a já se tím bohužel nechal bez žádných velkých potíží zlákat a tuto novinku si pořídil. I když nešlo o žádný literární zločin ani špatnou a vleklou četbu, těm již zmíněným knihám podle mého názoru nesahá ani po kotníky.


Seznamujeme se zde s naprosto novým světem, který zažil několik fází války, do níž kromě těch člověkem vyrobených sil zasáhly i ty přírodní. Celé území Svazu národů je téměř neobyvatelné, a tak muselo lidstvo přijít na to, jak znovu obnovit velmoc, kterou byl dříve. Revitalizace se s pomocí těch nejchytřejších vědců naštěstí daří a obyvatelé čím dál tím méně živoří a hladoví. Tahle část příběhu je celkem poutavá, autorčin svět sice originalitou přímo neoplývá a zas tak příliš jsme se toho o něm vlastně ani nedozvěděli, ale i tak to nebylo vůbec špatně popsané a i do dalších dílů mě zajímá, jak zamotané to v něm doopravdy je.

Kámen úrazu je v samotné jednoduchosti příběhu. Všichni a všechno nám slibovaly jedinečnou knihu plnou výjimečných věcí, já jsem v tom však nic takové neviděl. Univerzita výjimečných - Zkouška se kvůli svému nenáročnému ději blíží spíše až k průměru, který se sice dobře čte, ale pořád nás ničím neohromí. Hlavní hrdinka Cia se chvílemi umí chovat jako pořádná badass a musí se jí uznat velká dávka statečnosti a odvahy, ale tyto momenty naprosto zabíjí svou totální naivitou a nesmyslnou důvěřivostí.

Závěrem bych vám chtěl dát jednu radu. Jestli si plánujete přečíst knihu Univerzita výjimečných - Zkouška, vážně toho od ní příliš mnoho nečekejte. Já jsem očekával až příliš a tak trochu mě to zklamalo. Jinak se tato dystopie od autorky Joelle Charbonneau může chlubit zajímavým světem a čtivým a jednoduchým dějem, který sice nemohu označit za nic světoborného a úžasného, ale zároveň ani nic urážlivého. Naopak to dost pokulhává u hlavních i vedlejších postav, u nichž jsem si ani u jednoho neudělal pořádný obrázek. Ale jestli vás tahle kniha opravdu láká, nenechte se mou recenzí odradit. Spokojené čtenáře si určitě najde.

Hodnocení: 65 %

7 komentářů:

  1. Tak to me mrzi, ja z ni byla nadsena a zase ji doporucuji:)

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem na ni četla převážně průměrné recenze, ale i tak bych si ji ráda přečetla, abych měla i svůj názor, navíc mě to vážně dost láká :D Tak snad se k ni brzy dostanu a uvidím, jak se mi bude líbit..

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem asi určitě ostuda největší, protože jsem ještě Hunger Games ani Divergenci nečetla :D Chci to co nejdřív napravit, ale znám se :D
    Každopádně Zkoušku mám doma taky a nějak tak tuším, že se do ní pustím dřív než do HG a Divergence :D
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat