neděle 1. května 2016

Květnové dárečky

Máme tu první máj, lásky čas! Tím pádem i knížky, které právě v máji vyjdou. I když v dubnu pro mě nachystala nakladatelství hodně pokladů, u kterých jsem si byl jistý, že si je jednoduše musím pořídit, v květnu zas tolik titulů, po nichž mé srdce hodně touží, moc není. Ale prostě jsem chtěl článek Květnové dárečky napsat, takže jsme nějaké ty zajímavé knížky na netu nakonec našel.



Nejchladnější dívka ve Městě chladu - Holly Black
Omega - 2.5.

Tana žije ve světě, kde existují tajemná Města chladu. Jsou obehnaná vysokou zdí a slouží jako dekadentní a krvavá karanténa, kde nestvůry a lidé žijí jako predátoři a oběti. Problémem je, že jakmile projdete branami Města chladu, nikdy už se nemůžete vrátit zpět.  
Jednoho rána po naprosto obyčejném večírku se Tana probudí obklopena mrtvými těly. Kromě ní masakr přežil jen její protivně roztomilý ex-přítel, jehož život visí na vlásku kvůli infekci, a záhadný mladík, který skrývá strašlivé tajemství. Po počátečním šoku se Tana pustí do závodu s časem, aby je všechny zachránila. Napadne ji jen jediný způsob, jak toho dosáhnout – musí se vydat přímo do samotného Města chladu, plného nástrah a hrůzy.  
Nejchladnější dívka ve Městě chladu, román světově uznávané spisovatelky Holly Black, je originálním příběhem o hněvu a pomstě, o vině a strachu, o lásce a pohrdání.

Kniha Nejchladnější dívka ve Městě chladu se už v téhle rubrice objevila a to v lednu, pak vydání přesunuli na únor, a když to Omega nestihla ani v únoru, dali nakonec datum vydání na začátek května. Tak snad je tenhle termín už konečný, těším se, až si moji druhou knihu od autorky Holly Black konečně přečtu.


Proč jsme se rozešli - Daniel Handler
CooBoo - 2.5.

„Řeknu ti, proč jsme se rozešli, Ede. Napíšu ti to v tomhle dopise, celou pravdu o tom, co se stalo.“ Min Greenová a Ed Slaterton se rozcházejí, a tak Min napíše Edovi dopis a předá mu krabici, ve které se ukrývá to, proč se rozešli. Dvě zátky od lahví, lístek do kina, kde si dali první pusu, Edův vzkaz, na kterém Min tak záleželo, krabička od sirek, Edův úhloměr, knihy, autíčko, ošklivé náušnice, hřebínek z motelu a všechno ostatní, co Min nashromáždila v průběhu jejich bláznivého, hlubokého a srdcervoucího vztahu. Nyní ukládá těch 43 věcí, co z jejich vztahu zbylo, do krabice, která skončí stejně odkopnutá jako ona sama.

Proč jsme se rozešli vypadá jako velmi příjemná a obyčejná oddychovka s nádherným zpracováním a mě zaujala na první pohled. A když dalo CooBoo na YT video, jak ji prolistovávají, byla uvnitř prostě luxusní. Jsem zvědavý, co by se z tohohle románu mohlo vyklubat.


Ready Player One - Ernest Cline
Knižní klub - 2.5.

Strhující dobrodružný thriller z blízké budoucnosti, světa virtuální reality a počítačových her.  

Svět v roce 2045 se ocitá v hluboké krizi – jedinou záchranou před bezútěšnou skutečností se pro miliony lidí stalo OASIS, bezplatná onlineová videohra přístupná prakticky každému – každý si zde může vytvořit novou identitu a vést virtuální život, často na hony vzdálený tomu opravdovému: studovat, cestovat, mít přátele, zamilovat se... A nalézt velikonoční vejce, poklad, který tam někde před svou smrtí zanechal James Halliday, výstřední tvůrce OASIS, společně s miliardovým dědictvím. Léta se o nalezení tří klíčů ke třem branám, jež vedou k pokladu, marně pokoušejí miliony Hallidayových obdivovatelů. Léta se to nedaří ani Wadu Wattsovi, který má těsně před maturitou, přežívá u tety v karavanu a honba za pokladem se stala jediným smyslem jeho existence. Avšak poté co se mu podaří rozluštit první nápovědu, nabere jeho život divoké obrátky…  

Bestseller New York Times je celosvětový mezigenerační čtenářský hit. Vychází ve více než třiceti zemích, v USA prodáno přes milion výtisků. Filmovou adaptaci připravuje režisér Steven Spielberg.

Bum, který kniha Ready Player One vytvořila, když bylo její první vydání od Joty v Levných knihách za pár kaček, se nevyhnulo ani mně. Asi tak před rokem jsem si ji tam přibližne za tu pajcku koupil, přečetl a bylo jako dost dobrá. A protože Knižní klub zpozoroval, jaký měla u nás knížka úspěch, protože je už skoro vyprodaná a protože bude někdy příští rok film, vydává ji v květnu znova. Takhle z počítače mi přijde obálka trochu horší než ta stará, ale naživo to může být úplně jinak a taky je to velký hardback, což je asi lepší, že? (A v druhé polovině roku vydá i Armadu, juchůůů!)


Noční hlídka (Hlídky 1) - Sergej Lukjaněnko
Argo/Triton - 9.5.

Mezi námi žijí Jiní, vyvolená kasta stoupenců sil Světla a Tmy. Legenda vypráví o dávných časech, kdy jejich armády sváděly nelítostný a nebezpečně vyrovnaný boj. Aby jejich soupeření nezničilo celý svět a aby zůstala zachována rovnováha, uzavřeli spolu Dohodu.  
Světlí drží Noční hlídku a bdí nad činy Temných, armáda temnoty při Denní hlídce kontroluje počínání Světlých. Díky vzájemnému respektu je tak svět ušetřen nejhorších katastrof.  
Jenže to se má změnit. Staletí trvající rovnováhu má vychýlit příchod „Velkého Jiného“. Dávné proroctví popisuje jak zničení křehkého smíru, tak strašlivou válku, která uvede svět do nové éry strachu a hrůzy. Ten čas právě nastal…  
*** 
První díl fantasy pentalogie Sergeje Lukjaněnka. Ani na okamžik neustávající boj mezi silami Světla a Tmy – takový je její hlavní motiv. Romány, zasazené do Moskvy let 90., popisují trvalé soupeření sil Dobra a Zla. Na problematickou regulérnost tohoto zápasu dohlížejí protagonisté z Noční hlídky, reprezentující Světlo, a Denní hlídky, která naopak ochraňuje zájmy Tmy. Hrdiny těchto tří próz jsou Jiní – bývalí lidé, v nichž obě soupeřící strany rozpoznaly nadpřirozené schopnosti a snaží se je získat na svou stranu… Po světě se tato trilogie proslavila nejen díky bravurnímu literárnímu ztvárnění, ale také díky filmu, který byl natočen podle prvního dílu Noční hlídka, a co je pro Čechy zvláště zajímavé, byl natočen v Praze. Příznivci tohoto žánru si tedy jistě přijdou na své.

Jak jsem tak bloumal internetem, natrefil jsem taky na knihu Noční hlídka, která by měla 9.května vyjít v tomhle nádherném druhém vydání (jóóó, další druhé vydání...) u Arga ve spolupráci s Tritonem. No řekněte, není ta obálka překrásná, a ta anotka taky velku ujde. Co to kecám... Je úplně bomba! A ruští spisovatelé jsou prej ve fantasy dobří, takže jestli zbydou prachy, jeden výtisk určitě pěkně poputuje ke mně domů. 


Staré dobré časy (Deník malého poseroutky 10) - Jeff Kinney
CooBoo - 16.5.

Za starých časů se žilo líp. Nebo ne? Tohle je otázka, kterou si Greg Heffley klade, když se jeho město rozhodne dobrovolně odpojit od elektřiny. Moderní společnost má přece své výhody a Greg není stvořený pro staromódní život. Přijde na to, jak tohle celé zvládnout? Nebo je život jak ze staré školy pro kluka, jako je Greg, fakt už moc velké sousto?

Desítka je tady!!!! *pocit dětské nostalgie* Prostě poseroutka, co řešit?


Zloději snů (Havraní bratrstvo 2) - Maggie Stiefvater
Argo - 31.5. (?)

Druhá část čtyřdílného cyklu Havraní bratrstvo nás opět přivádí do malého městečka v americké Virginii, kde žije Lila, obdařená zvláštními senzibilními schopnostmi, a skupinka kamarádů, studentů místní elitní školy, kteří si říkají Havraní bratrstvo. Geomantické linie v okolí Cabeswateru se probudily a nic není jako dřív. S postupujícím létem se Havraní bratrstvo přibližuje svému cíli a Lilu fascinuje vášeň, s jakou Gansey hledá ztraceného krále Glendowera. Je pro ni stále těžší nezamilovat se do něj, třebaže ví, že pokud ho políbí, Gansey může zemřít. Ronan se propadá pořád hlouběji do říše snů a jeho sny a věci, které z nich přináší, se stále víc míchají do skutečného života. Navíc se objeví lidé s nečistými úmysly, kteří hledají tytéž kousky mozaiky jménem Cabeswater, po jakých se pídí Gansey. Zahrávat si se sny může být zkrátka nebezpečné...

Knihu Osudný polibek ze série Havraní bratrstvo už jsem měl hodně dlouho v merku, ale pořád jsem nějak váhal, jestli je ta kniha opravdu dobrá. Po strašně dlouhé době teprve teďka vydává Argo jeho druhý díl a ta obálka jsou vážně super. Vypadá to hodně dobře, ale já se nějak pořád nemůžu dokopat ke koupi.


Zaujalo i vás některé z mých květnových knižních přání? Stojí série Havraní bratrstvo za to?

4 komentáře:

  1. Ty ctes poseroutku? :D kolik ze ti je?:D. Jinak jsem mela v planu Proc jsme se rozesli, ale odradily me detske ilustrace v ni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nóóó... :D Já vím, že to není zrovna nějaká hodnotná literatura, ale jsou to vzpomínky, je to za pár hodin přečtený a aspoň si zvýším počet přečtených knih :D 14 :D Mně se právě ty dětské ilustrace strašně líbí :D

      Vymazat
    2. Ale jo, to jsi mladsi nez ma sestra. V tom pripade ok. Mne je 22 a ctu si Nocni mury a Skolu dobra a zla. To asi neprejde :D

      Vymazat
    3. :D Škola dobra a zla podle mě není jenom pro mladší a Noční můry bych si taky chtěl přečíst :D

      Vymazat