čtvrtek 29. prosince 2016

Vánoční chvástačka 2016


Sotva letošní Vánoce začaly, jsou už definitivně fuč, a dokud ještě máme ten rok 2016, chci se s vámi podělit o to, co jsem o Vánocích dostal za knižní dárky. Dohromady vám v tomto článku ukážu 11 knih i 1 omalovánky. O téměř všech těch knihách, které jsem dostal, jsem vlastně věděl, protože kromě jedné jsem si je všechny sám vybral a sám objednal, takže jsem sice neměl úplně překvapení, ale aspoň se nemohlo stát, že mi rodina náhodou vybere knížku, kterou už mám, nebo kterou ani číst nebudu. Ale jsou všechny úžasné :D




Ještě před svátky mi ale do knihovničky přibyly tyto dva nádherné kousky. Temnější tvář magie mi přišla na recenzi od Dobrovského a Pomstu & Rozbřesk mi koupila maminka, když jsme jeli do obchoďáku. Obě to jsou fantasy a obě taky vypadají fantasticky.




Sice jsem si myslel, že na druhý ilustrovaný díl Harry Pottera nevydržím od vydání tak dlouho do Vánoc čekat, ale zvládnul jsem to a konečně můžu nad tou krásou doma ochat. Úplně nevím, jestli si v nejbližší době dám re-reading ilustrované Tajemné komnaty, když jsem ji neilustrovanou naposledy četl ani ne před rokem, ale beztak nejspíš neodolám.




Věděl jsem, že Illuminae nebude žádná krátká knížečka, ale že to bude až takový obr, to jsem vážně netušil. Je navíc hrozně krásná a, jak už asi ostatně všichni víme, úplně mistrně graficky zpracovaná, CooBoo si rozhodně dalo záležet. Ale i přestože má něco přes 600 stran, kvůli té pěkné grafice mi doufám nebude dělat takový problém přečíst ji rychle. Tak snad mi to odlišné pojetí příběhu sedne.




Knihy od Ruty Sepetys jsem si chtěl přečíst dost dlouho, historické příběhy pro mladé, a hlavně s tématikou 2. světové války mě baví a právě její knihy v tomto žánru patří mezi nejoblíbenější. Ke koupi mě doopravdy donutila až její návštěva v Česku, a tak si její V šedých tónech, Potrhaná křídla i Sůl moře konečně můžu přečíst i já. Chtěl bych to číst pěkně popořádku, od nejstarší knihy, takže se na V šedých tónech už velmi těším.




Titul Volání netvora od spisovatele Patricka Nesse je jednou z mých nejoblíbenějších knih vůbec, teď u nás vyšla zatím jeho nejnovější kniha My ostatní tu prostě žijem a velmi mě zaujala. Jsou na ni velice rozporuplné recenze, ale já si chci udělat vlastní obrázek, třeba se mi zalíbí. Navíc je vážně hezká, a taky svítí ve tmě. Mluv je velmi oblíbená young-adultovka, líčí dost silné téma, znásilnění, a doufám, že ohromí i mě. A navíc ta obálka od Myokard je jednoduše luxusní.





Animovaný film podle knihy Vánoční koleda od Charlese Dickense prostě miluju a mezi knihomoly je o Vánocích tato klasika velmi oblíbená, a tak jsem dostal chuť si ji o letošních svátcích přečíst i já. Je to úžasná povídka na pár hodin, navíc s nádhernými obrázky, obsahuje v sobě takové to skvělé kouzlo Vánoc a vlastně nám říká, že jejich náplní není rozdávání dárků, ale že v tomto čase jde hlavně o chvíle strávené společně s těmi nejbližšími a nám nejdražšími.





Moje babička mi posledních několik let skoro vždycky kupuje jen tak nějakou random knížku, která ji v našem malém knihkupectví zaujme nebo kterou jí doporučí místní prodavačka, která mi připadá, že nemá o knížkách ani páru. Letos to ale nebyl zas tak úplně špatný výběr. Nejdřív jsem se trochu zděsil, jestli to není nějaký druhý nebo třetí díl ze série, ale pak jsem zjistil, že je naštěstí úvodní. Šílený profesor je sice spíš kniha pro trochu mladší děti, ale bude to aspoň dost velký odpočinek, má snad jenom něco přes sto stránek a obsahuje i ilustrace. Myslím, že jsem po ní před pár lety dokonce pokukoval v knižním katalogu, který nám dávali na základce, tak třeba to nebude zas tak špatné.








A když druhá babička před Vánoci nevěděla, co mi dát, požádala mě, abych se něco vybral sám. Proto jsem ještě na poslední chvíli skočil pro nějaké omalovánky. Nejvíce mě zaujaly ty od Johanny Basford Černý les. Zjistil jsem, že mě nejvíc baví vybarvovat přírodní motivy, a tyhle vypadají vážně nádherně. Těším se, až se na ně se svými pastelkami vrhnu.





Takhle vypadaly moje knižní Vánoce. Jak dopadly ty vaše?

8 komentářů:

  1. Já dostala taktéž Harryho a Sůl a moře :))
    Harryho už jsem stihla přečíst a včera jsem se akorát pustila do Sůl moře. Jsem zvědavá jak jse mi celkově bude knížka líbit.

    Čarovný les mám doma taktéž už snad rok, ale ještě jsem myslím nedokončila ani jeden obrázek :/ jelikož nejsem tak moc spokojená s pastelkami, tak snad když si pořídím nové, že mě malování zase chytne:)
    Jinak přeji samozřejmě pěkné čtení! ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já používám spíš fixy, nemusím na ně tak tlačit. Jenom se bojím toho dne, kdy mi přestanou psát :DD

      Vymazat
  2. Krásná nadílka! :) Čarovný les vypadá opravdu moc pěkně, doufám, že se pak pochlubíš nějakými svými výtvory, abych si mohla prohlédnout obrázky. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Samé zajímavé kousky. Harry je srdcovka a už mám oba ilustrované doma. Vánoční koledu jsem taky dostala pod stromeček... A Patricka Nesse bych taky brala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Ilustrovaného Harryho mám doma hned od té doby, co vyšel, oba dva díly jsou vážně nádherné :))

      Vymazat
  4. Krásné přírůstky! :)
    Do Ruty samotné jsem se naprosto zamilovala díky rozhovorům a doufám, že její knihy budou stejně skvělé. Chtěla jsem také začínat knihou V šedých tonech, ale nakonec jsem si na recenzi vzala Sůl moře a tou nakonec její díla začnu (a šíleně moc se těším) :)
    Illuminae a Mluv mám na svém snad nekonečném wishlistu, ale tak snad se na ně brzy dostane :)
    Užij si čtení a přeji šťastný Nový rok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! :)) Taky jsem si pár rozhovorů s Rutou předtím přečetl a koukl jsem se i na záznam z Humbooku, její odpovědi jsou opravdu úžasné :) Šťastný nový rok i tobě ;)

      Vymazat