sobota 3. prosince 2016

Přečteno (listopad 2016)


Vánoce jsou za dveřmi. Tuhle větu určitě vidíte tak jako já na každém rohu a možná vás tohle vánoční šílenství už trochu štve. Ale prostě je to tak, listopad je už definitivně za námi, začíná nám prosinec a nám nezbývá než už konečně začít nakupovat nějaké ty dárky. A knížky, samozřejmě. Ale nejdřív se můžeme kouknout, co jsem v tom listopadu vlastně přečetl. Zase je toho celkem hodně, dohromady 7 knížek. To jsem prostě celý já, místo toho, abych se učil, téměř jenom čtu. Nebo surfuju po internetu :DD





Harry Potter a Ohnivý pohár - J. K. Rowling

Jelikož teď v televizi opakují filmy o Harrym Potterovi, dostal jsem strašnou chuť pokračovat v jeho re-readingu a to konkrétně se čtvrtým dílem Ohnivý pohár. Chtěl jsem ji stihnout ještě před tím, než se kouknu v TV na film. Co k tomu dodat. Ohnivý pohár je můj nejoblíbenější díl z celé série. Už to není tolik dětské a pohádkové jako první tři díly, ale zároveň není ještě tolik temný a teprve to v to temno přechází. A to se mi strašně líbí. A prostě Turnaj tří kouzelníků!

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček








Mladík v odboji - C. D. Payne

Od nakladatelství Jota jsem dostal na recenzi souhrnné vydání prvních tří knih z úspěšné humorné série Mládí v hajzlu od C. D. Payna, a tak jsem se rovnou vrhl na první z těchto deníků s názvem Mladík v odboji. A tak trochu mě to zklamalo. Čekal jsem, že se v knize bude nacházet o dost víc situací, u kterých bych se až za břicho popadal. To se bohužel nestalo. Je to takový jednoduchý, celkem úsměvný příběh o neobyčejném chlapci, který je ale určitým způsobem velmi obyčejný.

Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček







Rose pod palbou - Elizabeth Wein

Rose pod palbou má všechno to, co byste od emotivního příběhu z prostředí nejstrašnější války v dějinách lidstva čekali a možná ještě něco navíc. Popsat to období se Elizabeth Wein podařilo na jedničku a už z její první knihy Krycí jméno Verity, na niž Rose navazuje, vím, že s postavami to jednoduše umí, a to zvláště s těmi ženskými. Její hrdinky jsou úžasně vykreslené a každá z nich chytne za srdce. Rose pod palbou je prostě jednou z těch knih, o kterých nemá cenu zbytečně příliš moc mluvit a které by měl každý povinně číst, a tak se dozvědět, jak je lidstvo zkažené, ale také jak dokáže být i věrné a odvážné.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček







Mladík v okovech - C. D. Payne

Druhé pokračování Mládí v hajzlu s názvem Mladík v okovech bylo ale něco úplně jiného než první díl. Jako zatím nejsem úplně schopný říct, čím to je, ale mě druhý díl prostě bavil nějak víc. S Nickem jsem se najednou dokázal celkem i vžít a v knize se toho humoru nachází konečně o něco víc. Nejdřív jsem do Mladíka v okovech šel se spoustou skepticismu, ale nakonec mě velice mile překvapil. Začal jsem se těšit na třetí a poslední díl v tomto souborném vydání.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček







Všemi dary obdarovaná - M. R. Carey

Všemi dary obdarovanou doporučuji zarytým milovníkům apokalyptického žánru, kteří hledají ve své podstatě čtivý příběh s úžasným nápadem. Zároveň se ale podle mě v knize nachází spousta již zažitých prvků, nudný upadající děj a nevýrazné postavy, které mě nedokázaly nijak zaujmout. Konec je ale velmi překvapivý a vážně dobrý, takový jsem po tom malém zklamání absolutně nečekal. Autor M. R. Carey mě prostě svým stylem nedokázal do čtení plně vtáhnout.

Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček






Královna stínů - Sarah J. Maas

Pak došlo k naprostému rozbombardování mých čtecích plánů. Dorazila mi totiž domů kniha Královna stínů, již čtvrtý díl z mé milované série Skleněný trůn, a jednoduše nešlo, aby tato kráska zůstala tak dlouho v mé knihovničce ani netknutá, když jsem se na ni těšil takovou dobu. Takže sotva jsem stihl přečíst moje největší recenzní resty, rovnou jsem se na ni vrhl. Jak to Sarah sakra dělá, že od Půlnoční koruna ta kvalita stoupá tak kolmo vzhůru. Těžko se dá věřit, že se jí povedlo vytvořit něco ještě lepšího, než byla Dědička ohně, ale prostě je to tak! Zvratů se v Královně stínů nachází nepočítaně, napnutý jsem byl jak kšandy a postavy jsou čím dál tím lepší! I ty nové jsou naprosto fantastické a za svými staršími "kolegy" ani malinko nezaostávají. Tak aspoň že nám, Čechům, nakladatelství CooBoo zkrátí nekonečné čekání na pokračování sbírkou novel Krvavé ostří, která se odehrává ještě před událostmi Skleněného trůnu. A obálka je opět jako vždy famózní.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček




Otolína a žlutá kočka - Chris Riddell

Na hodně českých knižních blozích se v poslední době až nad míru objevuje tato dětská knížka, Otolína a žlutá kočka, a já jsme této roztomilosti neodolal, prostě jsem ji musel mít. Je to nádherná, hrozně rozkošná a krásně ilustrovaná dětská knížečka s velkými písmenky a půvabnými obrázky klidně i přes celé dvojstránky. Malé děti rozhodně na nějakou tu chvíli zaměstná, a k tomu máte ještě zaručeno, že se u tohoto bezva příběhu s líbeznými ilustracemi a jednoduše roztomilou Otolínou a panem Mourem budou skvěle bavit a při tom si i budou namáhat ty svoje malé mozečky.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček





Pokukujete nebo jste již přečetli něco z mého listopadového výběru?

2 komentáře:

  1. Četla jsem Otolínu a souhlasím, je fakt rozkošná! :D No a na Královnu stínů už se klepu jako blázen, rozhodně ji plánuju během prosince přečíst, jsem strašně napnutá a neskutečně se na ni těším!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě tě nadchne, pak můžem spolu zase netrpělivě čekat na pětku :D

      Vymazat