neděle 19. června 2016

Recenze - Dědička ohně (Sarah J. Maas)

Celaena přežila smrtící soutěž i srdcervoucí ztrátu, ale zaplatila za to strašnou cenu. Teď musí cestovat do neznámé země a čelit zdrcující pravdě – pravdu o svém dědictví, která by mohla její život změnit navždy. Mezitím se na obzoru shromažďují temné síly, které chtějí zotročit celý její svět. Celaena tak musí najít sílu bojovat nejen proti vlastním vnitřním démonům, ale i proti zlu, které chce král Adarlanu osvobodit a využít pro své plány. Je dědičkou ohně a popela a neskloní se před nikým.












Všemi oblíbená série Skleněný trůn pokračuje a to třetím dílem se jménem Dědička ohně, který na čtivosti a akčnosti z předchozích dílů rozhodně neubývá. Možná právě naopak, Sarah J. Maas se ve psaní očividně stále zlepšuje a zlepšuje.

Celeana i se svým tajným úkolem zabít wendlynskou královskou rodinu doplula do Wendlynu, ale rozhodně nemá v plánu ho splnit. Korunní princ této země je totiž po smrti její kamarádky jedinou nadějí na to, aby mohla osvobodit své krajany i celou Erileu. Tato naděje se však rozplyne, když ze střech hlavního města uvidí, jak princ jede vstříc boji na severu svého království. Ale je tu ještě jedna možnost. Víly. Proto se vydává za svojí vílí tetou Maeve, aby jí prozradila, jak zvítězit nad tyranským králem Adarlanu a prolomit jeho krutovládu. Netušila ale, že cesta za odpověďmi bude trnitá. Aby mohla vstoupit do opevněného vílího města, útočiště její prastaré tety a jejích lidí, musí projít magickým výcvikem, v němž jí má pomoct Jeřáb, vílí voják, který slouží královně Maeve. Jen pod touto podmínkou jí to, co chce vědět o klíčích Sudby, prozradí.



Po druhém díle Půlnoční koruna, který mě trochu zklamal, jsem doufal, že třetí pokračování šestidílné série Skleněný trůn se vyrovná, nebo dokonce již předčí kvalitou ten první, jenž mi učaroval a přímo nadchnul. A mé tužby se splnily. Dědička ohně mi doslova vyrazila dech. Na rozdíl od předchozích dílů se tu už konečně dočkáme více toho fantasy a i děj mi přišel lépe vymyšlený a zpracovaný.




Dějová linka se liší o dost. V prvních dvou dílech autorka příběh popisovala pouze z pohledu hlavní hrdinky, ale v Dědičce ohně se nacházejí pohledy dokonce tři. Samozřejmě se tu objevuje naše stará známá Celeana, která právě zdolává nelehký výcvik ve Wendlynu, avšak díky pohledu kapitána stráží Chaola, adarlanského prince Doriana, ba i Celeanina bratrance Aediona můžeme také vidět, co se odehrává v paláci Zlomuvalu. A nakonec se v knize objevuje úplně nová postava, Manon, čarodějnice z rodu Černozobých. Ta nám blíže představuje svět čarodějnic v této nehostinné době bez magie.





Už z mých recenzích na Skleněný trůn a Půlnoční korunu je poznat, že jsem se do stylu psaní Sarah J. Maas nekompromisně a šíleně zamiloval. Ona dokáže prozaickou knihu napsat tak, že si připadáte, jako byste četli neveršovanou báseň. Její popisy jsou tak nádherně poetické, ale i tak bohovsky čtivé, že si připadáte jako v sedmém nebi. No dobře, to už možná trochu přeháním, ale mě se to tak strašně líbilo, že jsem ji prostě nechtěl a nedokázal dokončit. Četl jsem ji dost dlouho a když jsem dočetl poslední stránku, div jsem se nerozbrečel. Já tak strašně chci pokračování... Tak mi ho sakra někdo dejte!

Dědička ohně, třetí díl z mé oblíbené série, mě opravdu nezklamal a jeho čtení jsem si jaksepatří užil. Děj se mi zamlouval o hodně víc než u první a druhé části, postavy se mi nelíbily o nic méně a ty nové jsem si vždy stihl brzy i později zamilovat, což není nic nového. Jestli jste už přečetli Skleněný trůn i Půlnoční korunu, Dědičku ohně si jednoduše musíte stůj co stůj přečíst. Tahle série se stále zlepšuje a zlepšuje a jestli to takhle půjde dál i do její druhé poloviny, Sarah J. Maas mě asi přesune do ráje (a to teď nepřeháním).

Hodnocení: 100 %

6 komentářů:

  1. Naprosto s tebou souhlasím. Líbily se mi už i první dva díly, ale Sarah se díl od dílu zlepšuje. Dědička ohně zatím byla naprosto bezkonkurenční! :) Strašně se těším na čtyřku!

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem se k sérii nedostala, ale plánuji to změnit :)

    walletofinfinity.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to musíš změnit hodně brzo, protože je vážně skvělá ;)

      Vymazat
  3. Taky tuto sérii miluju. Nyní čtu povídky k sérii Skleněný trůn, které jsou také super a vypráví o živote Celaeny před Endovierem. Chtěla jsem se zeptat kolik bude dílů ?? Vím že v angličtině je už i pátý, ale bude jich vic ?? ☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, dílů by mělo být 6, k tomu jsou plus už existující novely, které právě čteš, a letos by měl ještě vyjít i plnoprávný román o Chaolovi. Taky bychom se měli dočkat velké knihy o světě Skleněného trůnu a bůhví čeho všeho ještě :D

      Vymazat