úterý 14. června 2016

Červnové dárečky

Ano, ano, já vím, že už je půlka měsíce, ale prostě já jsem chtěl ty Dárečky za červen napsat, i když už je tak pozdě a i když jsou jenom tři. Zato, jak se tak koukám, v červenci vyjde dost slušných kousků, takže si to asi příští měsíc pořádně vynahradím (a ještě k tomu mám narozky!!!). Ale teď už k těm červnovým novinkám...




Poprask v sýrové uličce - Robert Fulghum
Argo - 2.6.

Robert Fulghum tak, jak ho známe a máme rádi. Je čím dál starší, moudřejší, ale smysl pro humor ani v nejmenším neztrácí. Utvrdí vás v tom, že je každý den plný zázraků, které člověk vidí jen, když chodí po světě s otevřenýma očima i srdcem. Navrch se dozvíte spoustu nových věcí o strakách, historii Santa Fe, keramice i tělesných pochodech. A už jste někdy tančili s orangutankou? Životopisci uvádějí, že nasbíral pestré životní zkušenosti a k psaní se dostal v podstatě náhodou. Nikoli však nelogicky: jako praktický umělec slova působil třeba coby folkový zpěvák nebo unitářský pastor. Ale vedle toho byl i kovbojem, barmanem nebo obchodním agentem. Řada jeho textů vznikla právě pro potřeby jeho evidentně netuctové pastorační činnosti.

Knihu Poprask v sýrové uličce byste u mě asi nečekali, a já u sebe nejdřív taky ne, ale její autor Robert Fulghum, jak možná víte, nedávno přijel do ČR a jezdí po celé republice s projektem zvaném LiStOVáNí, kde právě ji představuje, a do naše města taky zrovna přijel. Pan Fulghum je velmi sympatický a vtipný stařík, a tak jsem se rozhodl, že si nějaké ty jeho knihy pořídím. Mezi nimi je právě i Poprask v sýrové uličce. Je zajímavé, že tahle kniha vyšla speciálně jenom pro Čechy a nachází se v ní různé vybrané, dá se říct povídky, které by se právě nám, obyvatelům Česka, měly nejvíc líbit.



Zkouška (Univerzita výjimečných 1) - Joelle Charbonneau
Fragment - 6.6.

Hunger Games byly skvělé, tahle série je však výjimečná! New York Times Bestseller přeložený do 14 jazyků! Cia právě ukončila střední školu a napjatě očekává, jestli bude vybrána do celostátního programu pro nejnadanější studenty. Pouze oni totiž mohou studovat na univerzitě v Tosu a pomáhat obnovit válkou zničenou zemi. Musí však obstát v testování, kterým projdou jen ti opravdu výjimeční. Cia tu šanci dostane. Těsně před odjezdem se jí otec svěří s útržky děsivých vzpomínek, které má na testování on. Radost z úspěchu vystřídají strach a nejistota. Cia začíná tušit, že ji čeká tvrdá zkouška, ve které nepůjde jen o znalosti, ale i o to dobře se rozhodovat a správně odhadnout lidi. Když opouští město, v uších jí zní otcova zoufalá rada: „Cio, nevěř vůbec nikomu“. Hlavou víří pochybnosti, zda rozhodnutí vydat se do Tosu bylo správné a zda se ještě někdy vrátí domů…

Titul Zkouška, první díl série Univerzita výjimečných, mě hodně zaujal anotací i zajímavou obálkou. Má to být pro fanoušky Hunger Games a Divergence, což já rozhodně jsem, takže se na to dost těším.



Uvnitř mé hlavy - Francesca Zappia
Yoli - 13.6.

Alex je „divná“, alespoň tak ji vnímá její okolí. Přitom má jen vlasy červené jako kečup a fascinují ji živí humři v nádrži supermarketu, trpí paranoiou, že ji pronásledují komunisti nebo že jí někdo otrávil jídlo. Trpí totiž schizofrenií a plete si vlastní halucinace s realitou. Někdy jde obojí od sebe jen těžko rozlišit, jedinou její jistotou je mladší sestra Charlie a Kouzelná osmička, dětská hračka, se kterou se často radí. Pro jistotu má Alex u sebe taky fotoaparát a v případě nouze si věci a lidi fotí, aby měla jistotu, že nejsou jen jejím přeludem. Za přelud považuje nejdřív i Milese, nejdrsnějšího týpka ze školy. Nevymyslela si ho náhodou? Proč by zrovna on měl mít o její společnost zájem...? Hořkosladký debutový román o síle opravdového přátelství a lásky, při kterém se budete smát. Pro fanoušky Rainbow Rowellové!

Silnou trojku uzavírá novinka od Yoli Uvnitř mé hlavy od Francescy Zappia. Na tuhle knížku si brousím zuby už sakra dlouho, má slušný námět a nádhernou obálku. Vypadá to na velmi slibnou contemporary a, jo, těším se na ni.




Máte taky v plánu pořídit si něco z mého červnového výběru?

2 komentáře: