středa 29. června 2016

Červencové dárečky

Sice jsem si strašně sliboval, že si příliš neplodný červen v červenci vynahradím, protože mám zrovna uprostřed měsíce narozeniny, ale osud tomu chtěl a já si rozbil mobil. Takže mi rodiče koupili mobil novej a já jim za to asi budu muset dát všechny prachy, který dostanu :( Tak alespoň budu mít na blogu lepší fotky, i když ničeho :D Takže knížky z Červencových dárečků si asi spíš vypůjčím knihovně.
















Stínová královna (Ravenspire 1) - C. J. Redwine
Baronet - 13.7.

Zrcadlo, zrcadlo, kdo je nejmocnější?

Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morkantu se Loreleiin otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou.
Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky... 
Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly, která budou mocnější než královnina. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše a záchranu lidu svého království je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.

I když zahraničí, i pár českých blogerů, zatím není z knížky Stínová královna příliš odvázané, stejně mě tenhle retelling na Sněhurku velmi zaujal. Sněhurka a sedm trpaslíků je asi moje nejoblíbenější klasická pohádka a tohle by mohlo být zajímavý, ale ještě si asi počkám na více ohlasů českých čtenářů.






Záblesk světla - Garth Stein
Ikar - 15.7.

Léto roku 1990. Jones Riddell nedávno zbankrotoval a po neshodách s manželkou se rozhodli pro dočasné odloučení. Teď přivádí svého syna Trevora do Riddell House, monumentálního rodinného sídlo vypínajícího se nad rozlehlém pozemku nad Pugetovým zálivem u Seattlu, jehož výstavbě kdysi padl za oběť čarokrásný les. Jones sem přichází s jediným cílem – přesvědčit svého otce, trpícího Alzheimerovou chorobou, aby sídlo prodal. 
Záhadný a trochu i strašidelný dům je plný tajemství, a tak Trevor při zkoumání tajných schodišť a podzemních katakomb narazí na ducha, který má s domem své plány – přírodě vrátit to, oč byla obrána. Chlapci však nikdo krom jeho dědečka nevěří. Jeho odvaha postavit se tváří v tvář temné minulosti svých ziskuchtivých předků se však ukáže být jedinou možností, jak celou rodinu zachránit…

Nevím, jestli bude kniha Záblesk světla to pravé pro mě, ale námět nevypadá vůbec špatně a nic takového jsem zatím ještě nečetl. A obálka je celkem pěkná.






Poslední hvězda (Pátá vlna 3) - Rick Yancey
Baronet - 20.7.

V jedné chvíli tu jste, a v další už nejste. Tak to bylo i předtím, než Jiní přišli. Jiní nevynalezli smrt, pouze ji dovedli k dokonalosti. Dali smrti tvář, aby na nás vyzráli, protože věděli, že je to jediný způsob, jak nás zničit. Konec nenastane na nějakém kontinentu nebo v oceánu, na žádné hoře ani planině, v džungli či v poušti. Skončí to tam, kde to začalo, kde to zůstalo od samotného počátku: na bitevním poli v posledním bijícím lidském srdci.
Naším nepřítelem jsou Jiní, ale zároveň my sami. Jsou všude kolem nás, a přitom nejsou nikde. Touží po naší Zemi, a přesto chtějí, abychom ji měli my. Přišli, aby nás zničili i zachránili. Ovšem za těmito hádankami se nachází jediná pravda: Cassie byla podvedena, a stejně tak Eso, Zombie a Nuget. A s nimi i všech sedm miliard lidí, kteří kdysi žili na naší planetě. Podvedeni Jinými, podvedeni námi samotnými. 
V posledních dnech na Zemi se zbylí přeživší budou muset rozhodnout, co je důležitější: jestli záchrana vlastních životů... nebo lidstva.

Sice jsem ze série Pátá vlna zatím přečetl jenom první díl, ale rozhodně mám v plánu si celou tuhle trilogii dočíst. První část nebyla zase tak hrozná a zajímá mě, jak by to vlastně celé mohlo skončit.






Zahrada spáčů - Lisa Heathfield
Fragment - 25.7.

Vše, co Pearl za svůj krátký život poznala, se dá vyjádřit jediným slovem – Seed. Tak se nazývá uzavřená komunita, ve které se narodila. Řídí ji Papa S., duchovního vůdce, kterého všichni milují a uctívají. Když je Pearl patnáct let, přistěhuje se do Seed nová rodina, a s ní Ellis. Okouzlující a výřečný chlapec začne Pearl vyprávět o životě mimo komunitu. Odhaluje pravdu, která měla zůstat skryta.Bude mít dívka možnost poznat okolní svět na vlastní oči, nebo ji Papa S. nikdy nedovolí odejít?

Na anotaci knihy Zahrada spáčů jsem natrefil na konci jedné knihy z Fragmentu a opravdu mě zaujala. Nápad není nic příliš originálního, ale tydlety příběhy utlačovaných lidí a komunit mě docela i baví.






Šepot podzemí (Řeky Londýna 3) - Ben Aaronovitch
Argo - ?

Tentokrát to začne mrtvým tělem na konci stanice metra Baker Street, vším, co zůstalo po americkém studentovi Jamesi Gallagherovi. Jeho zámožná a politicky vlivná rodina se chce pochopitelně dostat této hrůzné vraždě na kloub, potíž však tkví v tom, že Jamesova smrt představuje ještě větší a nepřirozenější záhadu, než kdo vůbec tuší… tedy kromě londýnského konstábla a čarodějova učně Petera Granta.
Jelikož je inspektor Nightingale, poslední oficiální čaroděj v Anglii, zaneprázdněn pátráním po nevyzpytatelném kouzelníkovi známém také jako Muž bez tváře, je pouze na Peterovi, aby začal zkoumat strašidelné hlubiny nejstarší, největší a nyní i nejvražednější podzemní dráhy na světě. Ovšem nebude na to sám. Kdepak, FBI mu posílá pomocnici. Mladou, ctižádostivou, krásnou křesťanku, která má sklony vnímat veškerá kouzla jako dílo ďáblovo. No, to tedy bude…

Baví mě i série Řeky Londýna, ze které by teď v červenci měl vyjít třetí díl Šepot podzemí (ovšem jestli to opravdu vyjde, protože Argo a jeho přehazování dat vydání na netu...). Já Anglii a zvláště Londýn jednoduše zbožňuju a tohle si zkrátka nemůžu nechat ujít.






Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter "8") - J. K. Rowling, John Tiffany a Jack Thorne
Little Brown UK - 30.7.

Harry Potter And The Cursed Child, chystaná divadelní hra Jacka Thornea založená na novém příběhu J. K. Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thornea, je prvním oficiálním potterovským příběhem na divadelních prknech. Odehrává se devatenáct let po posledním příběhu ze série o Harrym Potterovi. Světová premiéra je naplánována na 30. července 2016 a proběhne v londýnském West Endu. Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst. Bestsellerová série o Harrym Potterovi vycházela mezi lety 1997 a 2007. Po celém světě se prodalo přes 450 milionů výtisků, série byla přeložena do 79 jazyků a vzniklo podle ní osm úspěšných velkofilmů. Rowlingová napsala také tři doprovodné tituly na pomoc charitativním organizacím: Famfrpál v průběhu věků, Fantastická zvířata a kde je najít a Bajky barda Beedleho.

Tohle jsem si prostě nemohl odpustit. 30. července v den narozenin J. K. Rowling a Harryho Pottera má premiéru hra Harry Potter and the Cursed Child a zároveň taky vychází scénář k téhle hře. Kterej fanoušek této kouzelnické série by si nepřál jeho další pokračování (protože sedm dílů je přece strašně málo) a jsem hrozně natěšenej, o čem ten osmý příběh přesně bude. Akorát si asi ještě budu muset počkat na ten českej překlad, protože angličtina.





Na jaké knihy z první poloviny prázdnin se těšíte nejvíc?

6 komentářů:

  1. Jee, ta Zahrada spacu me zaujala. Jo a do Stinove kralovny jdu. Skoda tveho mobilu, ja zas potrebuji ntb:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě já už jsem letos dostal i novej noťas a teďka k tomu ještě mobil, takže knížky teď půjdou malinko stranou :/ Ale na ty největší špeky peníze prostě budou! :D

      Vymazat
  2. Stinovou kralovnu mam take v planu, ale urco potrva nez se k ni dostanu. Mam doma silenou zasobu neprectenych knih, nemuzu ted nic kupovat :D
    Giveaway / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se zásoba nepřečtených knih v mojí knihovničce právě celkem i ztenčuje, ale taky si teď toho nebudu moct hodně kupovat. Peníze jsou potřeba i na jiné věci, bohužel :D

      Vymazat
    2. Tak tencici se zasoby zavidim, toho se mi nedari dosahnout :D jj, v lete hlavne na dovcu:)

      Vymazat
  3. Na Stínovou královnu se i přes rozporuplné ohlasy taky chystám. Mobil mě mrzí, ten můj už taky dodělává a mně osobně se prostě nechce dávat peníze za něco tak (alespoň pro mě) zbytečného. Takže zatím dál žiju s něčím, co se každých pět minut vybije / zasekne / resetuje a málokdy se někdo dovolá (což má beze spory své výhody) :D

    OdpovědětVymazat