sobota 9. dubna 2016

Dubnové dárečky

Tak konečně po dlouhé pauze, i když dost pozdě, ale přece, zde zase mám Dárečky, knížky, které vychází tentokrát v dubnu. V březnu mě v podstatě skoro žádná knížka příliš nezaujala, a tak jsem na tento měsíc ani žádnej přehled nesepsal. Duben je ale rozhodně něco jiného. Zde je moje top šestka.


Will Grayson, Will Grayson - John Green a David Levithan
Yoli - 1.4.

Chicago je dost velké město a dva středoškoláky z jeho opačných konců může dohromady svést leda náhoda. A aby se navíc ti dva jmenovali úplně stejně, totiž Will Grayson, musí ta náhoda být hodně veliká. Jenže opravdový spád věci naberou teprve tehdy, když se do všeho vloží ještě někdo třetí – kamarád jednoho z Willů zvaný Drobek, tornádo v lidské podobě. Drobek je střední útočník školního týmu amerického fotbalu, autor, skladatel, producent, režisér a hlavní hvězda nejlepšího muzikálu všech dob, a především věčně zamilovaný gay. A když ten se do něčeho pustí, můžete si být jistí, že při zdi se držet nebude… 
Oba Willy čeká řada příjemných i méně příjemných překvapení a postupně si budou muset znovu přebrat všechno, co si mysleli o sobě, o lásce i o přátelství.

I když jsem Willa Graysona, Willa Graysona četl jako neprodejný recezní výtisk od Yoli, stejně to jsem musím dát, protože ta knížka je prostě... Boží! Fakt doporučuju, spojení Greena a Levithana jednoduše nemá chybu. Ještě dřív bych si to koupil v tom pěkným červeným paperbacku, který vydá Yoli v červenci, ale i tahle naše česká obálka taky není naživo až tak špatná, i když ten ARC výtisk vypadá kvůli té žluté barvě trochu líp.


Poslední navěky (Škola dobra a zla 3) - Soman Chainani
CooBoo - 4.4.

Sofie a Agáta si myslely, že nastal konec jejich příběhu, když se jejich cesty rozešly. Agáta se po boji s Krutopřísnou schovává s Tedrosem v Gavaldonu a Sofie žije se Školníkem v jeho věži. Zdá se, že obě našly své „šťastně až navěky“, avšak Fabulář touží jejich příběh dále vyprávět a přepsat. Ale tentokrát nejde jen o jejich pohádku. Zlo ovládlo Nekonečný les a všichni zloduchové a čarodějnice z pohádek se vrátili, aby se pomstili a změnili své příběhy. Chtějí proměnit svět dobra a zla v temnou říši, které by vládla Sofie, a jen Agáta a Tedros jim a stojí v cestě. Jak dopadne poslední navěky v pohádkové říši? Ve velkolepém závěru trilogie Školy dobra a zla se staré stává opět novým a Sofie s Agátou musí čelit nejen přítomnosti, ale i své minulosti, aby našly ten pravý konec své pohádky.

Je to možná divný, ale já sérií Škola dobra a zla nejsem zas tak odvařenej jako všichni ostatní, je to taková pěkná oddychovka pro pobavení, ale poslední díl Poslední navěky si rozhodně nenechám ujít. Druhej díl skončil hustě otevřeně, ale to je asi tak jediný, co vím, protože jsem tenhle i ten předchozí díl úplně zapomněl. Budu si muset dát rereading, jinak budu při čtení trojky koukat do knížky jako vyvoraná myš. A ty obálky a taky hřbety jsou vážně nádherný, už jenom proto si tuhle sérii dokoupím.


 Tažení do Tearlingu (Královna Tearlingu 2) - Erika Johansen
Yoli - 13.4.

Kelseu Glynnovou, mladou královnu Tearlingu, čeká výzva, jaké dosud nečelila. Poté, co Kelsea zkřížila plány sousední země Mortmesne a její nebezpečné Rudé královny, je její vlastní země pustošena krvavou invazí. Zatímco je cizí armáda každým dnem blíž a blíž, Kelsea naváže díky magickému královskému safíru kontakt se ženou jménem Lily, která žila před mnoha lety – a jejíž osud je s Kelseou svázaný víc, než si umí představit.

Další pokračování knihy, kterou si absolutně nepamatuju. Královna Tearlingu byla celkem fajn, ale měl jsem ji pučenou z knihovny, takže si Tažení do Tearlingu asi nekoupím, ale budu se usilovně modlit, aby ji knihovna koupila. Ale jak tak vidím, Královnu má v tý knihovně má pořád někdo půjčenou, tak to by tam ten druhej díl mohli dát, když je to takový trhák. A mě bude asi čekat další rereading.


 Dědička ohně (Skleněný trůn 3) - Sarah J. Maas
CooBoo - 25.4.

Celaena přežila smrtící soutěž i srdcervoucí ztrátu, ale zaplatila za to strašnou cenu. Teď musí cestovat do neznámé země a čelit zdrcující pravdě – pravdu o svém dědictví, která by mohla její život změnit navždy. Mezitím se na obzoru shromažďují temné síly, které chtějí zotročit celý její svět. Celaena tak musí najít sílu bojovat nejen proti vlastním vnitřním démonům, ale i proti zlu, které chce král Adarlanu osvobodit a využít pro své plány. Je dědičkou ohně a popela a neskloní se před nikým.

Já to CooBoo miluju! Bych ani nevěřil, že další díl série Skleněný trůn Dědičku ohně zvládnou přeložit, zredigovat a vydat v pouhém čtvrt roku a to je to pořádný tlouštík. Aspoň že si Půlnoční korunu nemusím přečíst znovu, naštěstí si všechno důležité pamatuju. Hodně mě zajímá, jak to bude pokračovat, a snad se třetí díl této velmi zajímavé série opět kvalitou vyrovná prvnímu dílu.


 Ódinovo dítě (Havraní kruhy 1) - Siri Pettersen
Host - 29.4.

První díl fantasy trilogie Havraní kruhy 
Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus. 
Hirka se v den svých patnáctých narozenin dozvídá, že je Ódinovo dítě – bezocasá zrůda z jiného světa. Opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná. Člověk. 
Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo na povrch, a hodlá to zajistit všemi prostředky. Zmatená Hirka musí uprchnout, protože jí jde o život. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy… Úspěšná norská trilogie Havraní kruhy se inspiruje severskou mytologií, ale přitom vytváří vlastní svébytný svět, kde být člověkem znamená ocitnout se ve zcela nezvyklé roli vyvržence. Hlavní hrdinka není „vyvolená“, dokonce nemá žádné zvláštní schopnosti. To, co ji odlišuje od ostatních, je děsivý fakt, že postrádá něco, co všichni ostatní mají.

Host v tomhle měsíci taky pěkně válí, na konci dubna by měl vydat dvě velmi dobře vypadající fantasy knížky. První z nich je Ódinovo dítě, norská fantasy distopie, která je ve své zemi dost chválená a anotace až příliš lákavá. Tuhle knihu mám už teď domluvenou na recenzi z portálem eReading.cz a e-kniha by mi měla v nejbližších dnech přijít. Hi-je-hééééj!


Naslouchač (Naslouchač 1) - Petra Stehlíková
Host - 29.4.

Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa 
Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách, těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveného vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.

U knihy Naslouchač od české autorky Petry Stehlíkové mě kromě anotace taky zaujala obálka. No není prostě dokonalá? Už jenom pro ni tu knížku musím mít. Od českých spisovatelů jsem toho ještě moc nenačetl, ale tohle mě vážně zaujalo a říká se, že Češi když už, tak fantasy celkem umí.


Máte taky v plánu pořídit si některý z těchto titulů?

6 komentářů:

  1. Školu dobra a zla 3 už mám přečtenou, a bylo to prostě WHOOA!!!
    Na Dědičku ohně se moc těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však ten konec série čekám pořádně epický :D A na Dědičku se třepu jak ratlík, už se nemůžu dočkat :D

      Vymazat
  2. Hej, kde ty tady máš "pravidelné čtenáře" ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měly by být napravo v těch lištách, ale v téhle šabloně se to mi bůhvíproč neukazuje :/ Ale párkrát se mi to zobrazilo na Mozzile, tak to tam můžeš několikrát za sebou zkusit :D

      Vymazat
    2. To jsou ale okruhy, ne pravidelní čtenáři:)

      Vymazat
    3. Já vím, jakej je v tom rozdíl, měl bych tam mít obě dvě, ale tahle šablona má asi s pravidelnými čtenáři nějakej problém :(

      Vymazat