sobota 6. února 2016

Únorové dárečky

Do článků rubriky Dárečky přidávám jak knihy, o kterých vím, že si je ještě v tomto měsíci určitě seženu, tak i ty, které mě třeba jen zaujali a možná si je někdy v budoucnu dokoupím. Stejně jako v lednu i v únoru mám tyto dvě skupiny přesně půl napůl, tedy třech knížek se už nemůžu dočkat a s těmi dalšími třemi to zas tak horké není. Které to jsou?


Pán věže (Stín krkavce 2) - Anthony Ryan
Host - 3.2.

Tváří v tvář hrozbě musí i ta nejzdráhavější ruka nakonec pozvednout meč.
Vélin Al Sorna je unavený z války. Ve službách Království a Víry bojoval v bezpočtu bitev. Odměnou mu byla ztráta lásky, smrt přátel a zrada krále. Po pěti letech v alpiranském žaláři touží jen po návratu domů, odhodlaný, že už nikdy nebude zabíjet.
Reva plánuje, že Vélinovi na uvítanou vrazí kudlu do zad. Zničil její rodinu i její život. Nic ji neodradí od krvavé pomsty — dokonce ani hrozba vpádu největšího nepřítele, jakému kdy Království čelilo.
Ale jakmile vzplanou válečné ohně, z protivníků se stávají spojenci a pravda se mění v lež. Pokud chce Reva zachránit Království, musí přijmout budoucnost, jakou si nepředstavovala — a Vélin se musí ponořit zpět do minulosti, kterou by nejradši pohřbil.

Jestli jste viděli moji chvástačku za leden, určitě už víte, že v tomto měsíci jsem si pořídil první díl ze série Stín krkavce Píseň krve v paperbacku a 3.února vychází jeho pokračování Pán věže právě v měkké vazbě. Asi jsem divnej, ale mě se prostě paperbacky líbí víc a ještě k tomu je to od dost levnějších a nosit ty obrovský hardbacky někam ven, to by mi asi ruce upadly. Já věřím, že mě tato série nezklame, když odevšad slýchám jenom chválu, chválu a zase chválu a až přelouskám první díl, mrknu se po druhým v knihkupectví.

Bez šance (Unwind Dystology 1) - Neal Shusterman
Knižní klub - 15.2.

Fascinují a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit. Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají. Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál…rozpojení. Jedinou šancí je útěk.

Kniha Bez šance je velmi dobře hodnocená a má hodně slibný námět. Dystopií je sice ve světě až příliš, ale tohle vypadá na něco jiného, něco temnějšího. Obálka je sice taková slabší, ty původnější jsou teda lepší, ale tak nějak jsem už dopředu věděl, že ty další Knižní klub nepoužije. Tahle se mi zdá jako taková typická pro ně. Ale jo, není zas tak špatná. Vyjde 15.února.

Dám ti slunce - Jandy Nelson
CooBoo - 15.2.

Jude a její dvojče Noah jsou si neuvěřitelně blízcí. Když je jim třináct, Jude pochopí, že je krásná a Noah zas, že je gay. Třináctiletý Noah má kromě své sestry už jen jedinou lásku: kreslení. A dělá všechno pro to, aby se dostal na prestižní uměleckou školu. Jude naproti tomu víc řeší kluky. O tři roky později je všechno jinak. Na školu snů se dostala Jude, ale je z ní zakřiknutá šedivá myška, co se schovává za své výtvory. Z Noaha se stal pařmen a lamač dívčích srdcí. A jejich máma je mrtvá. Dvojčata spolu skoro nemluví a ani jeden nedokáže říct proč vlastně. A jejich příběhy jsou bez toho druhého jen z poloviny kompletní. Podaří se jim najít k sobě zase cestu, poskládat svůj svět a získat tak šanci na šťastný život? Brilantní příběh první lásky, rodiny, ztráty a zrady pro fanoušky Johna Greena, Davida Levithana a Rainbow Rowellové.

Ve stejný den jako Bez šance CooBoo vydává Dám ti slunce od Jandy Nelson, od které v už ČR vyšlo Nebe je všude. V zahraničí je tato kniha velmi dobře hodnocená a naši slovenští sousedi si ji taky nemůžou vynachválit. Já jsem si tyhlety počiny pro mládež od CooBoo dost oblíbil a myslím si, že se mi i tahle knížka bude líbit. Určitě si ji co nejdřív koupím.

Zrcadlení (Šepotání 3) - A. G. Howard
CooBoo - 22.2.

Po zdrcující bitvě na školním plese přijala Alyssa své divé šílenství a rozhodla se bojovat za oba světy, které miluje – za svět lidí i za Říši divů. I když to znamená, že musí vyzvat Červenou na závěrečný souboj plný podvodů a intrik. A protože je králičí díra, jediná cesta do Říše divů, zasypaná, musí Alyssa projít zrcadlovým světem do Kdekolijinde, prostoru obydleného mutanty a podsvětnickými vyvrheli. V třetím díle ságy Šepotání se Alyssa a její otec vydávají do srdce magické země a chaosu, aby našli Alyssinu matku, její rytíře a napravili vše, co se stihlo pokazit. Společně se Zachem a Morfeem musí zachránit Říši divů a odvrátit rozklad i zkázu, jež se zrcadlí v každém zrcadle na světě. Ale pokud uspějí a přežijí, opravdu je všechny čeká šťastný konec?

KONEČNĚĚĚ!!! V únoru přestane to velké mučení a konečně vyjde poslední díl ze série Šepotání Zrcadlení! Jak už mě ten šílenej svět a styl psaní A. G. Howard chybí... A ještě k tomu nás nakladatelství informovalo, že vydají soubor povídek z Říše divů Untamed. Zrcadlení vychází už 22.února!

Všichni jsme hleděli vzhůru - Tommy Wallach
CooBoo - 29.2.

Než se objevil ten asteroid, nechali jsme se škatulkovat: sportovec, vyvrhel, flákač, snaživec. Pak jsme se podívali vzhůru a všechno se změnilo. Říkají, že tu bude za dva měsíce. Takže máme dva měsíce na to, abychom vylezli ze svých škatulek. Dva měsíce na to stát se někým lepším než doteď, něčím, co vydrží i po samotném konci. Dva měsíce na skutečný život. Příběh o tom, co s vámi udělá blížící se katastrofa. Příběh, který vůbec není o té katastrofě. Příběh o lidech.

Popravdě nad knihou Všichni jsme hleděli vzhůru, kterou CooBoo vydá posledním dnem měsíce, celkem váhám. Ten námět zní teda hodně dobře a obálka je skvělá. Ale když se dívám to hodnocení na Goodreads... možná jí dám šanci, až uvidím, jak si vede u nás v Česku.

Divergence - filmové vydání (Divergence 1) - Veronica Roth
CooBoo - 29.2.

Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.
První díl dystopické trilogie.
Nové vydání s filmovou obálkou!

A taky na závěr měsíce CooBoo začíná podruhé vydávat sérii Divergence. Já osobně celou trilogii nevlastním, i když se mi strašně líbila, mám doma teda jenom soubor povídek Čtyřku, a hodně zvažuju, že si ji koupím právě v tomhle filmovém vydání. Obálky se podle mě celkem povedly a jsou v paperbacku, což mi víc vyhovuje.


Jaké tituly vy v únoru netrpělivě vyhlížíte?

4 komentáře:

  1. V únoru jich mám docela dost a většina je stejná. :) Nejvíc se těším na Bez šance, ale už jsem na brigádě rozečetla i Jiskru v popelu a jenom ta první část mě dostala, takže se brzy poohlédnu i po ní. :)
    Divergence se mi v novém kabátku líbí, ale já už vlastním původní hardbacky, tak se takhle koupě pro mě trochu zbytečná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem právě úplně natěšenej na Zrcadlení, protože první díl mně hodně padl do vkusu a Divotání skončilo fakt otevřeně. Jiskru v popelu jsem už začal číst a jsem někde za třetinou a jak dobrý, jak to je, jsem teda vůbec nečekal. Zajímá mě jak to bude pokračovat, určitě se porozhlédni :) Já jsem právě měl Divergenci pučenou z knihovny a dost se mi líbila, ale nějak jsem se ještě nedostal ke koupi :)

      Vymazat
  2. Dam ti slunce i Bez sance jsou super knizky. Akorat Dam ti slunce vyslo tuto stredu (teda myslim). Zitra budu psat na Dam ti slunce velmi pozitivni recenzi :D. Serii Alenky se vyhybam, nejak me nezaujala. Na Vsichni jsme hledeli vzhuru se tez chystam:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že Dám ti slunce vyšlo trochu dřív, ale oficiálně to mělo vyjít až v pondělí :) Na recenzi se už těším :) Někoho Šepotání vážně neoslovilo, ale mě se to hodně líbilo, bylo to správně šílený a skvěle naspaný :)

      Vymazat