čtvrtek 5. října 2017

Přečteno (září 2017)


Září se vždy nese v duchu začátku školy a toho času už prostě nějak není tolik. U mě nejen že příliš nezbýval čas, ale i samotná chuť číst se mi nějakou dobu dost vyhýbala. Minulý měsíc jsem dohromady přečetl 5 knížek + 3 krátké novely.




Ascend - Amanda Hocking

Poslední třetí díl ze série od Amandy Hocking Trylle Ascend byl nakonec celkem dobrý. Styl je pořád hrozně čtivý, Wendy se už dala celkem snést, rozhodně o dost víc než ve dvojce, a v popředí byla zejména politika a společenství trollů. I tak to téma mohlo být rozvedené o hodně lépe a z toho slaďoučkého happyendu jsem se málem roztekl. Nakonec je to taková miloučká série pro mladší dívky a zároveň skvělé první čtení v angličtině.

Hodnocení: 3,5 z 5 hvězdiček









More Weird Things Customers Say in Bookshop - Jan Campbell

V srpnu jsem přečetl krátkou knížku seskládanou z divných hlášek, které lidi říkají v knihkupectví, a bylo to vážně rychlé a zábavné čtení na jedno odpoledne. Proto jsem se teď také vrhl na její pokračování nazvané More Weird Things Customers Say in Bookshop. A je to stejně zvláštní a úsměvné jako první díl. Tyhle dvě knížky naprosto dokazují, jak lidi dokážou být hrozně hloupí a jaké blbosti dokážou ze své pusy vypustit. Například to s tím Fifty Shades, z toho jsme s kamarády nemohli pořádně dlouho :D

Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček






Cesta pustinou - Emmy Labourne

Doteď příliš nechápu, proč jsem se na trojku Monumentu 14 s názvem Cesta pustinou vrhl až skoro dva roky po čtení jeho prvních dvou dílů. Na těch úvodních stranách to byla tak trochu nostalgie, znovu se ponořit po té době do tohoto příběhu. A ponořit se do něj už naposledy, což mě teď celkem i mrzí, protože je to vážně výborná série. Emmy Labourne o své trilogie vložila akci a napětí na každé stránce, dobře vymyšlený apokalyptický svět a dramatické scény plné citu. S postavami se mi na konci loučilo velice těžko. Za mě obrovská spokojenost, a hrozně rád si Monument 14 někdy v budoucnu přečtu znovu.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček







Dress Your Marines in White - Emmy Labourne

A jelikož jsem se během čtení Cesty pustinou dozvěděl, že k mé radosti Emmy Labourne napsala tři krátké novelky rozvádějící příběhu Monumentu 14, jež jsou na netu lehce sehnatelné, hned jsem na to navázal tou první z nich s názvem Dress Your Marines in White. Časově předchází ještě prvnímu dílu série a více nám přibližuje vir, který zasáhl celý autorčin svět. Kdybych vám prozrazoval víc, hodně bych toho těm, kteří to zatím nečetli, vyspoileroval, ale bylo to vážně velmi zajímavé. Kvůli tomu, že je tato novelka zasazená do prostředí laboratorního výzkumu, angličtina není zrovna nejlehčí, ale zas tolik velký problém jsem s ní neměl a čtivé to bylo v podstatě stejně jako v češtině.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček






Jake and the Other Girl - Emmy Labourne

Druhý příběh v pořadí, Jake and the Other Girl, se odehrává už mezi prvním a druhým dílem trilogie. Tentokrát nám přibližuje život jedné z hlavních postav, Jaka, který nepatří zrovna mezi mé oblíbence. Ale i přes to to bylo výborné obohacení a nakouknutí do osudu jiných hrdinů. Ve zkratce se zde seznamujeme s úplně novou postavou, s Lindsay, ta byla ještě před katastrofou Jakovou přítelkyní, od ní se však spolu neviděli. Jake ji chce konečně po dlouhé době vidět a zjistit, jak katastrofa postihla ji.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček







Zvíře - Torey L. Hayden

Zvíře je něco naprosto jiného, než čtu normálně. Je to non-fiction ze života samotné autorky, a možná proto mi to připadalo tak živé, protože tento dech beroucí a citlivý příběh se opravdu stal. Před paní Hayden smekám, protože musela ve své práci dětské pedagožky a psycholožky vytrpět vážně hodně a úplně si to nedokážu představit. Ve Zvířeti nám vypráví osud téměř šestnáctiletého Kevina, který už od deseti let nevydal ani hlásku. To má za přičinění nejpravděpodobněji otřesné dětství, v němž ho a jeho sestry jejich otčím týral. Je to opravdu velice silná kniha a jsem hodně zvědavý na autorčiny ostatní počiny.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček







What Mario Scietto Says - Emmy Labourne

Poslední novela se mi četla asi nejlíp. What Mario Scietto Says je napsaný z pohledu skvělého, asi osmdesátiletého Maria. Píše ji vlastně v du-formě své mrtvé ženě, kterou moc miloval. Vypráví jí o tom, jak se seznámili s Josie. Větší část ovšem zabírá rozhovor mezi nimi, který nedoprovází skoro žádné popisy. Proto se mi to četlo jako báseň a jejich oťukávání bylo úplně perfektní. Chci prostě víc Maria a Josie, společně byli vážně úžasná dvojka.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček






Moje sestra žije na krbové římse - Annabel Pitcher

Ke konci měsíce mi přišla jako recenzák od Slovartu knížka Moje sestra žije na krbové římse, další standalone od Annabel Pitcher, autorky u nás celkem známých Kečupových mračen. Už jenom ten název mě opravdu zaujal. Hlavní postavou knížky je desetiletý Jamie, jehož sestra skutečně žije na krbové římse. V dětství totiž byla jednou z obětí teroristického útoku a urna s jejími zpopelněnými ostatky stojí na krbu u nich doma. Jamieho rodiče se ze smrti jejich dcery i po několika letech stále nevzpamatovali, jeho matka je s otcem a se sestrou Jasmine nechala samotné. Teď se odstěhovali do menšího města, kde všichni tři doufají v nový, lepší začátek. Ten ale Jamieho v nové škole nečeká, když ho jeden ze spolužáků začne šikanovat a když si v lavici sedne s muslimkou, i když mu muslimové zabili jeho sestru. Kterou si však skoro vůbec nepamatuje. Už podle námětu je jasné, že to nebylo zrovna veselé čtení, ale kvůli 200 stranám bylo velmi rychlé. Dosahuje ale stále jenom slabého průměru, tolik k srdci mi úplně nepřirostla. Více bude v mé brzké recenzi.

Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček



Nalákal jsem vás na některou z těchto knížek? Například na skvělý Monument 14, jestli jste ho ještě nějakou zvláštní shodou náhod nečetli?

6 komentářů:

  1. Jooooo, vůbec jsi toho mnoho nepřečetl :D Na můj vkus až moc :D :* :*

    OdpovědětVymazat
  2. Monument 14 mám akorát doma (první díl), ale ještě jsem se k němu nedostala, i když bych měla. Za chvíli bych jej měla zpátky vracet do knihovny.
    I tak se ale na knihu těším, tak snad se k ní dostanu dříve než ji budu muset vrátit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se na ni co nejdřív vrhni, je skvělá :))

      Vymazat
  3. Nalákal jsi mě na přečtení Zvířete, protože mě zaujal obsah knihy :)

    OdpovědětVymazat