sobota 5. srpna 2017

RC Recenze - Hlavně to nikomu neříkej (Miroslava Varáčková)

Slova jsou někdy nebezpečnější než pěsti…

Ivovi je dvacet a život má před sebou. Mladší sestra Eva je jeho jediná slabost, pro niž bez váhání vytáhne do boje. Sedmnáctiletá Eva je bratrův pravý opak. Je terčem posměchu, proto se snaží byt neviditelná. Ale s jizvou na tváři a stigmatem rodinné tragedie se před spolužáky uniká stěží. Když nevinné žertíky přerostou v přímočarou tyranii, Eva nachází jedinou radost ze života v tanci. A tam ji osud uštědří poslední a nejtvrdší ránu jménem láska. S něhou a porozuměním píše autorka o šikaně, pocitech osamělosti v rozvrácených rodinách a o přátelstvích teenagerů, která pro ně v těžkých chvílích znamenají všechno.






Děje se to často, děje se to všude, a stále se tomu nedá dočista zamezit. Šikana. Je téměř zázrak, když se s ní jakýmkoli způsobem ve svém dospívání nesetkáte. Právě v tomto určitém období dokážou její důsledky nejvíce ovlivnit následují život každého z nás, a různými formami šikany si prochází i Eva, mladá studentka ze Slovenska, která se už nemůže dočkat momentu, kdy konečně odmaturuje a vypadne z té příšerné školy. V níž jí všichni z náhodných důvodů ubližují.

Miroslava Varáčková se všeobecně považuje za jednu z nejlepších autorek slovenského young adult žánru, na svůj účet si připisuje mnoho úspěšných románů nejen pro mladé, které jí na Slovensku stále v hojném počtu vycházejí. Její knihy se teď pod taktovkou nakladatelství Slovart postupně dostávají také do Česka. V češtině si nyní po nějaké době čekání můžeme pořídit její druhou knihu u nás, Hlavně to nikomu neříkej je ovšem úplně z opačného soudku než dystopie Adaptace, k níž jsem se nějaký rok zpátky dostal. Ale opět směle prokazuje, že i spisovatelé ze středu Evropy umí psát.

Kniha je psána pomocí deníkových záznamů sedmnáctileté Evy, která to neměla nikdy vůbec jednoduché. Na průmyslovce, kde třetím rokem studuje, je terčem všeho posměchu a třídní šikany. Doteď nedokáže pořádně pochopit, čím se podle svých spolužáků tak liší a nikdy by nemohla zapadnout do jejich kolektivu, z něhož ji stále odhánějí. Jsou snad příčinou všech těch nepříjemností viditelné jizvy na tváři i ty skrývané na duši, jež jí zbyly z hrůzných událostí jejího dětství? Eviny problémy neusnadňuje ani její příliš starostlivý bratr Ivan, ani jejich matka, která se rozhodla od svých dětí, povinností a nešťastných vzpomínek utéct za prací do Anglie.


Jediná věc, která jí pomáhá zapomenout a oprostit se od starostí, je tanec. Bez tance by celý ten teror už dávno nepřežila. A právě v tom nejhorším období, kdy se šikana ze strany spolužáků začíná velmi nebezpečně stupňovat, se rozhodne Evin taneční partner a nejbližší přítel Lukáš nabrat zkušenosti daleko ve Francii. A tak musí po večerech v tanečním studiu trénovat sama bez partnera. To se však změní v okamžiku, kdy si jí všimne Timo, syn majitelů studia, v němž Eva vystupuje, a výborný tanečník, který ale už před dobou bůhví proč tanec pověsil na hřebík. A který Evu vždycky hodně fascinoval. Teď to vypadá, že Timo, ten krásný a tajemný Timo, o ni začíná mít zájem. Eva už ale zažila mnohá zklamání a bojí se kohokoli pustit blízko k sobě, i když ten někdo jí plete hlavu stále více a více. Ale láska to přece být nemůže.

"Zastavte někdo svět, profackujte lidi a ukažte jim, že se dá žít i jinak!"

Hlavně to nikomu neříkej je v jistých mezích vlastně typický young adult contemporary román, jaký můžeme znát zvláště od množství anglicky píšících spisovatelů, jenom s jediným podstatným rozdílem. Neodehrává se totiž v určitém americkém velkoměstě, ale na malé vesničce někde uprostřed Slovenska, a to může být pro nás lehkým osvěžením a něčím odlišným po všech těch světoznámých bestsellerech pro dospívající.

Každý deníkový záznam zahrnuje jeden měsíc. Díky této formě je styl psaní velmi čtivý a jednoduchý, stránky vám pod prsty jen mizí. Ovšem i přes to můžete v knize najít spoustu úseků, kdy se hlavní hrdinka vypisuje ze svých pocitů a zachází až do poetických popisů. Tudíž i milovníci hlubších myšlenek si v knize Hlavně to nikomu neříkej čas od času rozhodně přijdou na své. Kromě toho jsou do obyčejného textu zakomponované také sms a internetové zprávy, hlavně mezi Evou a Lukášem. Někomu tyto konverzace obecně v knížkách nevyhovují, mně zde ale absolutně nevadily a příběh jistým způsobem obohacovaly.

Postavy nejsou v této knize zvládnuté příliš dobře. Působily na mě kapku prvoplánově a nedomyšleně. Kniha je psána v rozmezí zhruba půl roku, nicméně nečekejte u nich žádný zásadní vývoj. Avšak i když se postavám moc velké charakteristiky nedostalo, rozhovory mezi nimi mi přišly vcelku povedené a vážně mě bavily. Neměl jsem ani problém se s nimi vžít, Evino utrpení prožívat spolu s ní a nenávidět všechny ty odporné grázly, co jí ubližovali. Romantická zápletka mezi Evou a Timem je sice typické klišé, které známe už z tolika young adultek, ale i tak jim zkrátka nejde nefandit.


Hlavně to nikomu neříkej je napsáno velmi citlivě, s obrovským poselstvím a Miroslavě Varáčkové se do své knihy povedlo vložit vše, co bych od titulu s takovým silným tématem a premisou očekával. Děj a styl psaní jsou sice velmi jednoduché, ale i tak se kniha dokáže dotknout našeho srdce a vtáhnout do sebe. Mě přes pár nedokonalostí, klišoidní romantickou linku a jednotvárnost postav opravdu hodně bavila a četla se téměř sama. Hlavní hrdince jsem její trápení věřil, a i když byla mnohdy značně naivní, do Eviny nelehké životní situace mi její myšlenkové pochody pasovaly.

Hodnocení: 80 %


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Slovart
Knihu Hlavně to nikomu neříkej si můžete zakoupit a na ukázku se mrknout na stránkách nakladatelství ZDE

2 komentáře:

  1. Kniha zní docela zajímavě. Se šikanou se setkal v této době snad každý. Buď je šikanátor, nebo šikanovaný, a nebo šikaně přihlíží. Je opravdu smutné, ale je to tak. Možná by nebylo špatné, aby si tuto knihu přečetli ti, kteří šikanují. Třeba by potom pochopili, že to není legrace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě na to jsem v prvním odstavci narážel, je to hrůza :/

      Vymazat