pátek 7. července 2017

RC Recenze - 14-14 Přátelství napříč staletími (Silène Edgar a Paul Beorn)

Hadrien a Adrien jsou dva třináctiletí kluci, kteří od sebe žijí jen pár kilometrů ve Francii. Mají problémy ve škole, doma a i s dívkami – jako většina kluků jejich věku. Jen jedna věc je od sebe dělí: Hadrien žije v roce 1914 a Adrien v roce 2014. Jejich osudy se záhadně propojí, když si začnou psát dopisy. Myslí si, že píšou jenom vzdálenému bratranci, a vůbec netuší, že jejich dopisy putují časem. Když si Adrien uvědomí, že Hadrien žije před sto lety, rozhodne se ho varovat – blíží se první světová válka a jeho kamarád se musí za každou cenu ukrýt!









1914 a 2014. Tyto dva roky dělí století nepočítaných událostí a tragédií, které se prohnaly světem. 1. i 2. světová válka, různé boje, revoluce a převraty. Ale Hadriena, žijícího v malé vesničce na začátku roku 1914, a Adriena, užívajícího si moderních technologií 21. století, rozdělují jenom dvě zvláštní poštovní schránky, jež se znenadání záhadně objevily před jejich domovy, a dopisy, které si spolu vyměňují. Je ale opravdu možné psát si s někým z minulosti či budoucnosti?

Literatura zpracovávající témata válek se ve světě objevuje už dlouho, před nedávnem se trendem také staly knihy tohoto žánru směřující přímo na dospívající mladistvé. I mladší generace, které tyto hrůzy a strach válečného období nemohly nikdy zažít, se tak mohou formou čtivého a často fiktivního příběhu dozvědět víc o historii jejich zemí a poučit se z chyb, jež byly ve světě napáchány. Nejčastěji se však jedná zvláště o publikace bez fantastických prvků, kniha 14-14 Přátelství mezi staletími jeden takový ovšem využila, a to u velké většiny čtenářů značně oblíbený: cestování časem.

Když Adrienovi kolem Nového roku přijde dopis od nějakého Hadriena, domnívá se, že mu jen přání poslal jeden z jeho vzdálených bratranců, se kterým ale nikdy příliš dobře nevycházel a neviděl se s ním nějakou tu dobu. Z počátku byla jejich korespondence vcelku nucená, postupně si ale uvědomují, že vždy netrpělivě vyhlíží chvíli, kdy přijde odpověď na jejich dopisy, a že názoru toho druhého si velice váží. Netušili, že by se tak mohli postupně stát nejbližšími přáteli.

Adrien i Hadrien tímto způsobem na moment utíkají ze svého těžkého třináctiletého života, Adrien se vypisuje z neopětované lásky k jeho kamarádce Marion a stěžuje si na nepřítomnost svého otce, jenž žije na druhé straně zeměkoule s jinou rodinou a o tu starou se vůbec nezajímá. Hadrienovi nedají spát sny o studiu ve velkém městě, chtěl by se odstěhovat od své chudé farmářské rodiny a zaručit si úspěšnou budoucnost dobrým vzděláním. Po celou tu dobu dopisování si si ale oba dva nevšímají náznaků něčeho zvláštního. Nejen odlišná mluva chlapců nebo záhadné poštovní schránky, které se v den počátku jejich psaní vyskytly na jejich předzahrádkách, jsou ale důkazy toho, že zatímco pro Adriena je 1. světová válka dávnou minulostí, Hadrien ji zakrátko prožije.

Jestli od počinu 14-14 Přátelství napříč staletími francouzské spisovatelské dvojice Silène Edgar a Paul Beorn budete očekávat něco víc než jednoduchou a čtivou oddechovku na pár hodin, zřejmě vás zklame. Přes velice zajímavý námět a použití dopisů do textu je mířený především na děti kolem věku hlavních hrdinů, tedy přibližně čtrnáct let. Starším čtenářům tedy příběh bude připadat těžce naivní a chování postav dětinské a dost otravné. K tomu se zařazuji i já, až do nějaké druhé třetiny jsem měl totiž silné nutkání Adriena a Hadriena pořádně proplesknout.

Po velkou část knihy si vyprávění jen tak lážo plážo plyne, čtivým způsobem nám je popisován život a útrapy dvou dospívajících mladíků, jak normální problémy nás všech v současnosti, tak trable puberťáka na začátku 20. století, a to téma války se stále ne a ne dostat z toho podivného ústraní do popředí. Nakonec se mu autoři začali věnovat až několik desítek stran před závěrem, kdy se dokonce můžete těšit na malé napětí a situace, při nichž budete lehce zatajovat dech.

Celkový dojem z knihy 14-14 Přátelství napříč staletími je převážně pozitivní, ale také ne nějak příliš nadšený. Jedná se zkrátka o milý a nenáročný příběh na několik hodin, cílovka rozhodně nepřesahuje věk obou ústředních hrdinů, takže starší jedinci, kteří se do knihy kvůli oddechu a jejímu nápadu pustí, musí překousnout malou naivitu a jednoduchost knížky. Prostě si tu čtivost a lehké osvěžení užívejte, nějaké to pousmání si stejně při čtení nebudete moct odpustit.

Hodnocení: 70%


Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji portálu eReading.cz
Zdarma ukázka knihy je dostupná ZDE

2 komentáře:

  1. Nad knihou stále uvažuji. Nepatří mezi mé priority, ale třeba se k ní dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se k ní časem dostaneš, protože za přečtení vcelku i stojí :)

      Vymazat