středa 5. dubna 2017

Dubnové dárečky


V dubnu se nakladatelství zase rozšoupla, a já se zřejmě rozšoupnu s nimi. Vyjde tolik skvělých knih, že ani nevim, kdy to sakra všechno stihnu přečíst. Ale to není žádná novinka, že? Těchto sedm knih, které se v následujícím měsíci objevují v našich knihkupectvích, si plánuji pořídit.




Půlnoční hvězda (Mladí vyvolení 3) - Marie Lu
Talpress - 3.4.



Adelina Amouteru už má dost utrpení. Obrátila se zády k těm, kteří ji zradili, a dosáhla konečné pomsty: vítězství. Její vláda jako Bílé vlčice je triumfální, ale její krutost roste s každým vítězstvím. Temnota v jejím nitru se čím dál víc vymyká kontrole a hrozí zničit všechno, čeho Adelina dosáhla. Když se objeví nové nebezpečí, je Adelina nucena otevřít staré rány a riskovat nejen sebe, ale všechny Vyvolené. Aby zachovala svou říši, musí se Adelina a její Růže spojit s Dýkami na nebezpečné výpravě - přestože se toto nesnadné spojenectví může ukázat jako velmi nebezpečné.

Na třetí a závěrečný díl z trilogie od Marie Lu Mladí vyvolení, který bude nést název Půlnoční hvězda, jsem zdárně natěšený. Konec předchozí části skončil poměrně uzavřeně, takže jsem zvědavý, co se bude dít právě v této knížce a co dalšího autorka provede hlavní hrdince. A obálka... no comment.




Dvůr mlhy a hněvu (Dvůr trnů a růží 2) - Sarah J. Maas
CooBoo - 10.4.



Druhý díl série Dvůr trnů a růží získal ocenění Nejlepší kniha roku na portálu Goodreads.com v kategorii YA Fantasy.

Feyre přežila střet s Amaranthou a vrátila se na Jarní dvůr. Avšak ani zde nemá klidu, protože ji neustále pronásledují vzpomínky na to, co musela udělat, aby osvobodila Tamlina i jeho lid. A stejně tak nemůže zapomenout ani na smlouvu s Rhysandem, s kterým má strávit jeden týden v měsíci. Ač je nyní vznešenou vílou, srdce má stále lidské. A navíc si postupně uvědomuje, že na obzoru se objevuje ještě mnohem větší zlo, než jaké kdy zažila. A tak zatímco se snaží vyznat v zákrutech vílího života, zjišťuje, že její role zachránkyně ještě neskončila. Avšak dokáže se vyrovnat s nebezpečím, které se k ní blíží?

Konečně se dočkáme tohodletoho skvostu! Teda, aspoň všichni říkají, že Dvůr mlhy a hněvy je naprosto skvělý a o sto procent lepší než jeho první díl. U Sarah J. Maas je možné úplně všechno, takže očekávám dlouhou a emocionální jízdu a chci zjistit, co všichni (no, spíš všechny) pořád mají s tím Rhysandem.




Po zemi bloudím dál (Po zemi bloudím dál 1) - Rae Carson
CooBoo - 17.4.



První díl strhující epické série zasazené do dob zlaté horečky.

Mám zlato v krvi, v dechu, dokonce i ve skvrnkách v očích. Lee Westfallová má semknutou, láskyplnou rodinu. Má domov, který miluje, a svou věrnou kobylku. A má i nejlepšího kamaráda – který by možná chtěl být něčím víc. Kromě toho má ale i tajemství. Lee dokáže v okolním světě vycítit zlato. Zlaté žíly hluboko v zemi. Malé valounky v potoce. Dokonce i zrnka zlatého prachu, co někomu zalezla pod nehet. I za nejkrutějších zim díky tomu své rodině zajistila bezpečí a dostatek zásob. Čeho by byl ale člověk schopen, aby si dívku s takovou mocí přivlastnil? Mohl by kvůli tomu i vraždit. Když Lee přijde o všechno, co je jí milé, uteče na západ do Kalifornie – kde zrovna objevili zlato. Třeba se z ní vyklube to jediné místo na světě, kde může být Lee sama sebou. Pokud ovšem přežije cestu.

Po zemi bloudím dál je vcelku opěvovaný historický román zasazený do prostředí americké zlaté horečky. Z velké části je známá hlavně kvůli její nádherné zahraniční obálce, která ve vás úplně evokuje tu magii a fantastično a kterou jsme my bohužel nepřevzali. Českým čtenářům bylo dost líto, že obálka nebyla ponechaná, ale mě tahle nevadí. Navíc jsem někde slyšel, že jediný fantasy prvek, který se v knize nachází, by mělo být jenom to, že hlavní hrdinka cítí zlato. Rae Carson se prý spíš zaměřila na tu historii. Tak uvidíme, jaké to nakonec bude.




Povídky podivných (Sirotčinec slečny Peregrinové 0.5) - Ransom Riggs
Jota - 19.4.



Také vás vždy zajímalo, kde se vzaly podivné děti ze Sirotčince slečny Peregrinové?
Ještě dříve, než slečna Peregrinová vytvořila smyčku – domov a útočiště – pro dnes již dobře známé podivné děti, existovaly příběhy o podivných dětech a zvířatech, které se nejprve tradovaly ústní cestou, dokud se jejich písemného zpracování neujal v roli editora jeden z nejpovolanějších, podivný Millard Nullings. Jedná se o příběhy z historie podivných, ve kterých se dozvíme, že děti nejprve bez problémů žily ve společnosti lidí běžných, obyčejných, ale jejich zvláštní schopnosti a nadání je postupně vytlačovaly na okraj, až je obyčejní lidé vyhnali ze svého středu úplně.
Některé z deseti povídek čtenáři zčásti znají ze zmínek v trilogii o podivných dětech ze sirotčince slečny Peregrinové – třeba tu o laskavém obru Cuthbertovi či o holubech z katedrály Svatého Pavla – jiné jsou zcela nové a uvádějí nové, neznámé hrdiny, a kromě jiného se dozvíte o první ymbryně i o tom, jak se postupně naučila vytvářet smyčky, v nichž bylo možno žít.

Sirotčinec slečny Peregrinové je moje hodně oblíbená série, takže si nemůžu nechat ujít i její doplňující knihu Povídky podivných. Z toho názvu jsem kapku rozčarovaný, protože v samotné trilogii je myslím přeložený jako Pohádky podivných, ale to je jenom takový malý detail.




Caraval (Caraval 1) - Stephanie Garber
Egmont - 24.4.



Než vstoupíte do světa Caravalu, mějte na paměti, že je to jen hra.

Ať už jste o Caravalu slyšeli cokoli, určitě se to nevyrovná realitě. Je to víc než hra! Je to magie. Scarlett vždy toužila Caraval zažít a letos dostala pozvánku. Jenže vzápětí unese její sestru Tellu tajemný režisér celého představení. Není se čeho bát, Caraval je přece jen zdání. Ale co když ne? Ať už je to jakkoli, Caravalem musí Scarlett projít i se zlomeným srdcem a sestru rychle najít, než se spustí nebezpečný dominový efekt následků a navždy ji ztratí.

Jestli o některé knize můžu říct, že jsem ji v poslední době viděl doslova na každém kroku, byl by to rozhodně Caraval od Stephanie Garber. Velkou spoustu i českých čtenářů uchvátila britská zlatá verze obálky, a tak si ji téměř všichni začali hromadně objednávat. Chvíli jsem měl nutkání si taky jeden anglický výtisk zakoupit, protože jsem k té nádherné obálce zjistil, že by kniha měla mít i velmi jednoduchou angličtinu, kterou bych i já nějakým způsobem přeložil. Ale chvíli ještě počkám a pak se rozhodnu, jestli mám riskovat, nebo vsadit na jistotu a počkat si na konec dubna, kdy Caraval vyjde i u nás.




Všichni ptáci na nebi - Charlie Jane Anders
Host - 27.4.



Hluboce magické, temně zábavné zkoumání života, lásky a apokalypsy.

Poté, co se na střední škole cesty Patricie Delfineové a Laurence Armsteada za záhadných okolností rozdělily, ani jeden z nich nečekal, že toho druhého ještě někdy uvidí. Koneckonců, když jeden získá magické schopnosti a druhý vynalezne dvouvteřinový stroj času, těžko se dá předpokládat, že by nevzbudil pozornost svých vrstevníků a rodiny.

Ale teď jsou oba dospělí, žijí v Mekce hipsterů San Francisku a planeta kolem nich se rozpadá. Laurence je konstruktérský génius pracující se skupinou, která si klade za cíl odvrátit katastrofu prostřednictvím technologických zásahů do globálního klimatu. Patricia je absolventkou Eltisleyského labyrintu, tajné akademie pro magicky nadané z celého světa, a spolu s dalšími mágy se snaží bojovat proti stále rostoucímu množství nemocí ve světě. Nemají ani tušení, že něco většího než oni sami, co začalo před lety v jejich dětství, je odhodláno svést je dohromady — aby zachránili svět, nebo jej ponořili do nové doby temna.

Nakonec tu mám ještě dvě novinky od Hostu. Úplně nevím, co bych měl od knihy Všichni ptáci na nebi očekávat, ale vypadá to na velmi zajímavou fantasy navíc z mého oblíbeného San Franciska. Rozhodně je ale na seznamu.




Posvátné lži Minnow Blyové - Stephanie Oakes
Host - 28.4.



Působivý příběh o nebezpečí slepé víry — a síle víry v sebe sama

Keviniáni připravili sedmnáctiletou Minnow o všechno: o dvanáct let života, o její rodinu, o schopnost důvěřovat. A když se vzepřela, vzali jí i ruce.
Teď je jejich Prorok mrtvý a celá keviniánská osada spálená na popel. Detektivovi z FBI je zřejmé, že o tom Minnow něco ví — ale ona mlčí.
Hrůzné okolnosti ji dovedly do věznice pro mladistvé, kde objevuje nový svět. Učí se číst, nadávat i přemýšlet sama za sebe. Zjišťuje, že kovové mříže nejsou nic proti svazujícím pravidlům její sekty. A že pokud se dokáže rozloučit s děsivým tajemstvím své minulosti, může mít opravdovou svobodu, o níž vždycky snila.

Propracovaný psychologický thriller těží z motivů pohádky bratří Grimmů Bezruká dívka, ale nabízí mnohem víc. Sektu tvrdě trestající neposlušnost, věznici, kde si každý musí vydobýt své místo, aby byl v bezpečí, sympatického detektiva s cukrátky, drzou a nebezpečnou spoluvězeňkyni s pesimistickým pohledem na svět a charismatickou Minnow, která zoufale stojí aspoň o obyčejnou naději na lepší život.

Popis života v sektách je velice neotřelé a zajímavé téma a hodně mě zaujala knížka Posvátné lži Minnow Blyové, která právě toto téma zpracovává. Na tohle se těším už dlouho, tak doufám, že nezklame.


Máte v plánu si v dubnu také koupit stejné knihy jako já?

3 komentáře:

  1. Mě nejvíce zaujala předposlední kniha a na ostatní knihy se nejspíš nechystám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dvůr mlhy a hněvu a Caraval musím mít doma v knihovničce. :) Navíc mě z tvého seznamu zaujala kniha Všichni ptáci na nebi a uvažuji i o Povídkách podivných.

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujala mě poslední kniha a až přečtu sérii Sirotčinec, tak si určitě chci přečíst povídky :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat