čtvrtek 27. dubna 2017

A - Z knižní TAG


A - Z knižní TAG, který vytvořila Olga z blogu Nofreeusernames jsem nejdříve neměl v plánu vyplňovat a nechat se strhnout tou vlnou blogerek, jež se rozhodly právě do tohoto tagu zapojit. Ale nakonec jsem se neubránil, a když jsem viděl, že poslední tag jsem postnul strašnou dobu dozadu, rozhodl jsem se, že to zkusím. A musím přiznat, že to byla celkem zábava. Tohle jsou moje odpovědi :)



Autor, od kterého jsem četl nejvíc knih

Tou nejpravděpodobněji bude J. K. Rowling. Mám od ní přečtenou celou sérii Harryho Pottera plus knihy z bradavické školní knihovny Fantastická zvířata a kde je najít, Famfrpál v průběhu věků a Bajky bardy Beedleho, navíc i scénáře k filmu Fantastická zvířata a k divadelní hře Harry Potter a prokleté dítě, i když ten vlastně nenapsala... Ještě bych si chtěl přečíst i její sérii o Cormoranu Strikeovi, ale pořád se k ní nějak nemůžu dostat.



Bookoholikovo pravidlo číslo 1

Když říkám ,,počkej, jen dočtu kapitolu", myslím tu poslední.

Citát z knihy, který bych si zarámoval

Já vím, že je to strašný klišé a není to vůbec originální (s tím se musíte holt smířit, já prostě nejsem originální), dal bych si zarámovat Brumbálův citát z Relikvií smrti "Do not pity the dead, Harry. Pity the living and above all, those who live without love." Ten jsem miloval od okamžiku, kdy jsem ho poprvé přečetl, a miluju ho pořád <3

Důležitá kniha mého dětství

Ehm... proč na všechny body úplně dokonale sedí HP?! Ale tak, abych se neopakoval, nakonec zvolím sérii Letopisy Narnie od C. S. Lewise. Tu jsem, když jsem byl malý, taky hrozně zbožňoval a filmy zrovna tak. Ale kdovíproč jsem se zatím nedostal k jejich rereadingu. Jenom by mě zajímalo, kdy to asi tak napravím...?

E-kniha, audiokniha, nebo papírová kniha?

Přidávám se k ostatním knihomolům a volím samozřejmě také papírovou knihu. I já zbožňuju vůni a všechno to, co se týká fyzických výtisků, a nikdy bych opravdové​knihy úplně nenahradil jejími náhražkami. I když musím přiznat, že čtečku mám a příležitostně si na ní i něco přečtu. Když přece jenom nemáe tak velkou potřebu nějakou knihu vlastnit, přečtu si ji ve čtečce a třeba si ji někdy koupím i domů.

Fiktivní postava, se kterou bych pravděpodobně chodil na střední

Nejsem se jistý, jestli by to tomu skutečně odpovídalo, ale byl bych vážně nadšený, kdybych na stejnou střední chodil se Celestine z knihy od Cecelie Ahern Vadná. Celestine je výborně vykreslená postava s vlastnostmi, kterých si já osobně velmi cením. Není to žádná trasořitka, jen tak něčeho se nezalekne, je odvážná, skvěle sarkastická a byla by to dobrá kamarádka.

Gejzíry emocí ve mně vyvolala kniha…

Volání netvora. Jediná kniha, která mě kdy dokázala dočista rozplakat a ztrhnout na kolena, byla Volání netvora od Patricka Nesse. Tolik emocí, smutku a něhy jsem v žádné knize zatím nezažil a možná proto se Patrick Ness stal hned po jejím dočtení jedním z mých nejoblíbenějších autorů. Mimochodem, tohoto postu se i po jeho dalších knihách bez problémů drží. Dál mě dost zasáhly i knihy z 2. světové války Krycí jméno Verity, V šedých tónech nebo  Sůl moře.

Hahaha, u téhle knížky jsem se smál nonstop!

Já nějak moc humorný knížky nečtu. Anebo jsem prostě nenatrefil na knížku, u které bych se smál po celou četbu. Ale jedna s těch nejvtipnějších byla rozhodně Marťan. Kdo by nemiloval Markův úžasný humor? :D

Chci, aby vyšlo v češtině

Vážně bych dost ocenil, kdyby se Baronet osmělil a nakoupil by práva i na druhý díl ze série Stínová královna The Wish Granter. První díl byl skvělý, akční, s úžasnými postavami a romantickou zápletkou, ale české nakladatelství Stínovou královnu kupovalo ještě s tím, že to bude standalone, a do dvojky se jim z nějakých nepochopitelných důvodů nechce. Přitom jednička u nás měla obrovský úspěch a převyprávění pohádky o Rampelníkovi je značně neotřelé a nemuselo by být vůbec špatné. Ale taky bych se absolutně nezlobil, kdyby se na našem českém knižním trhu česky objevila i série The Darkest Minds či The Winner's Curse.

I když nemám čas číst, vždycky si najdu chvilku na knihy od…

Patricka Nesse. On je prostě skvělý autor. Mimo to, že píše úžasně a chytlavě, nejvíc se mi na něm líbí ta vytříbenost. Cokoli od něj čtete, víte, že to bude o dost jiné než jeho předchozí knihy, ale vždycky zároveň výborně napsané a do detailu promyšlené.



Jedna kniha, kterou bych si vzal, kdybych uvízl na Měsíci

Abych se stále neopakoval, jako knihu, kterou bych si vzal na Měsíc, vyberu Kostičas od Samanthy Shannon. Další velmi talentovaná mladá autorka, která ve své prvotina vytvořila velmi komplexní fantastický svět zasazený navíc do diktátorského Londýna. Tohle by mi vážně nevadilo číst pořád dokola.

Kniha, kterou asi nikdy nedočtu

Jonathan Stranger a pan Norell. Námět mě dost zaujal, odehrávalo se to ve staré Anglii a hlavním prvkem byli mágové. Vypadalo to jako něco pro mě. Jenom kdyby to nemělo skoro tisíc stránek... Kdyby nebyla tak stráááášně natahovaná, hodně by se mi ta knížka líbila, ale asi v polovině jsem to prostě vzdal. Nechtělo se mi s ní zbytečně ztrácet čas, když ho mohl věnovat spoustě jiných knížek.

Lituji, že jsem jako malý nečetl…

Nějak úplně nevím, jakou knihu bych měl zvolit, a tak asi vyberu nádherně ilustrované dětské knihy od Chrise Riddella Otolína a žlutá kočka a Otolína ve škole. Obrázky i příběh ukrývající se v nich jsou kouzelně a dětsky naivňoučké a jako čtivo pro ty nejmenší ratolesti jsou vážně perfektní. Na zabavení pro děti, na odpočinek a vypnutí pro jejich rodiče.

Moje oblíbené místo na čtení

Postel :D Klasika... Neznám nikoho, kdo by si s knížkou nejraději nevlezl pěkně do pelíšku, s hrnkem něčeho teplého v ruce. Ale takové počteníčko v létě na lehátku či na dece taky není vůbec k zahození...

Nejlepší druhý díl v sérii?

Moc druhých dílů, jež by byly lepší než ten díl úvodní, jsem zatím nezažil. Ale přednedávnem mi uhranulo pokračování série Dvůr trnů a růží Dvůr mlhy a hněvu. Reference vážně nelhali, tohle bylo vážně megaskvělý, jedničku tento díl převýšil o několik levelů a ten konec byl jednoduše zabijáckej! Fakt nevim nevim, jestli to ten rok do překladu třetího díu vydržím.



O kterého knižního hrdinu jsem se nejvíc bál?

Zřejmě o Todda ze série Chaos od Patricka Nesse. Ze začátku první knihy se sice choval strašně protivně a nedokázal jsem se s ním nejdříve pořádně sžít, ale jak jsem četl pořád dál a dál, najednou jsem si k němu a jeho myšlení, možná i kvůli jeho velkému vývoji, našel cestu a nakonec jsem si ho vcelku oblíbil. Hlas nože je dost drsná kniha a nevyhne se i nějakým fakt ošklivým zraněním a nešťastným příhodám, a tak jsem jenom trnul, kdo nebo co na Todda zas odněkud vyskočí.

Právě čtu

Teď jsem zrovna zažraný do prvního dílu světoznámé série Nástroje smrti Město z kostí. Mám tak trochu pocit, že jsem téměř jediný knihomol na světě, kdo tuhle fakt oblíbenou sérii ještě nečetl, a tak jsem to chtěl napravit a sjednal si ji na výměnu. Sotva mi přišla, hned jsem se do ní začetl a po pár hodinách jsem měl najednou za sebou první čtvrtinu knihu. Jako něco světoborného mi to zatím moc nepřijde, ale čte se skoro sama a jsem zvědavý, co se z ní nakonec vyklube. Jo, a naše obálka je vážně krásná.



Q&A na tělo: Nikdy bych nikomu nepůjčil…

Opět zvolím jako odpověď Dvůr mlhy a hněvu. Jelikož je to obrovský tlouštík a ještě k tomu v paperbacku, hodně se tak ničí. Už se mi to na krajích desek trošku odchlipuje, takže nepotřebuju, aby mi ji nějakej barbar ještě dočista zničil. Ale s čím se musím pochlubit, je to, že se mi snad jako skoro jedinému neodlupuje ten stříbrný nápis :D

Retelling, který originálně překroutil původní příběh

Možná opět čekáte, že u tohoto bodu i já zmíním Měsíční kroniky. Nevím, jestli vás zklamu, nebo ne, ale mě tahle všemi zbožňovaná série zas tolik nezaujala. Prostě mi to nepřišlo jako taková bomba, příliš mě to nebavilo a postavy, hlavně Scarlet, u které jsem i skončil, mě téměř otravovaly. Mám v plánu si třetí, čtvrtý i ty doplňující díly dočíst, ale vážně nevím kdy. Nicméně, zpátky k této otázce. Jedním z těch nejlepších pohádkových převyprávěních, které jsem já četl, byla knížka Stínová královna a původní pohádku o Sněhurce doopravdy skvěle překroutila. A chci další díl v tom úžasném světě!

Spánek jde stranou, když čtu…

Knihy od Sarah J. Maas. Nedá se tvrdit, že bych někdy kvůli knihám dlouho ponocoval, ale Sarah dokáže to, že spánek alespoň pořád posunuju na později, a to je fakt co říct, protože jsem celkem velký spáč.

Tři nejoblíbenější knihy

Celá serie Harry Potter, kdybych si měl vybrat díl tak Ohnivý pohár, již zmíněné Volání netvora a asi... Sakra, to je těžké :D Ale asi vyberu Hvězdy nám nepřály. Jo, chápu, proč právě teď zřejmě všichni na monitor třeštíte oči, ale tahle knížka má pro mě opravdu velkou hodnotu. Je to právě jedna z těch knih, které mě přivedly k takovému tomu pořádnému čtení, a v té době, kdy jsem ji četl, pro mě hrozně moc znamenala a ten dojemný příběh jsem s hlavními hrdiny neskutečně prožíval.

Ukaž knihovnu

Svoji knihovničku jsem ještě nikdy na blogu neukazoval (teda myslím), a tak jsem vám ji trochu provizorně kouskově nafotil. Jelikož máme menší byt a tím pádem i můj pokoj není zrovna největší, na klasickou knihovnu zde zkrátka nemám místo. Proto mám jenom takové různě rozmístěné poličky. Jo, a omlouvám se za tu strašnou kvalitu. V mém pokoji je teď kvůli počasí taková tma, že to můj foťák prostě moc nepobírá.



Vytáhni 13. knihu zleva z 1. police odspodu



















WC knihy aneb co čtu na záchodě

Skvělá otázka! :D Ale je mi je jedno, co na záchodě čtu. Vždycky si na něj vezmu prostě tu knihu, kterou v tu chvíli právě louskám.

Xkrát jsem četl…

Ono je tolik nových skvělých knih, které pořád vycházejí a vycházejí, že jsem doteď vůbec žádnou knížku nečetl víckrát než jednou nebo dvakrát. A dvakrát jsem zatím četl jenom Hvězdy nám nepřály, Kostičas a prvních pět dílů Harryho Pottera... No jo, jsem vostuda. V plánu je tolik reradingů, ale stíhat je plnit je zřejmě nad moje síly.

Young adult kniha, kterou by měli číst všichni bez ohledu na věk

Tou bezpochyby zvolím Mluv od Laurie Halse-Anderson. O tématu znásilnění se ve světě příliš nemluví, natož o znásilnění nezletilých dětí, ale to by se podle mého mělo. Autorka v této knize citlivě a velmi uvěřitelně zpracovává pocity dívky, která si právě tímto neštěstí prošla a neví, jak to okolí říct, a proto radši mlčí.

Ze které knihy by měli udělat film?

Ono už bylo tolik dobrých knih zfilmováno, že ten výběr mám již trošičku zúžený. Ale rád bych na plátně viděl třeba Čáry života od Veronicy Roth. Vážně by mě zajímalo, jak by si s tímto oříškem poradili filmaři a co nového by do toho vynikajícího příběhu přinesli.



Souhlasíte se mnou u některých bodů? Napsali jste si tento povedený tag i na váš blog? Do komentářů mi můžete dát odkaz, rád si počtu :)

6 komentářů:

  1. Ja prece taky nemam precteny Nastroje. Ty "jedinej knihomole na svete":D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsal jsem TÉMĚŘ, ty rejpalko :D A tobě taky teď přišly první dva díly, takže to už pro tebe brzo nebude platit :P :D

      Vymazat
  2. Super odpovědi, ráda jsem si početla. :) A Sarah J. Maas prostě jede! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, dlouhý článek, ale byl čtivý, takže jsem ho zdolala! :) Náhodou máš hezkou "knihovničku" :)

    OdpovědětVymazat