úterý 8. listopadu 2016

Listopadové dárečky

Listopad uzavírá trojku podzimních měsíců, kdy vycházely samé dobré kousky. Absolutně nevím, čím to je, ale žádná kniha, která se má objevit na našem českém knižním trhu v prosinci, mě absolutně nezaujala. Tak si letošní Vánoce alespoň vynahradím těmi podzimními novinkami. Na listopad jsem netrpělivě vyčkával strašně dlouho, protože zrovna v tomto měsíci vychází tolik z mé strany očekávaných titulů. Jsou zde nějaká pokračování mých oblíbených knih, pár úvodních dílů výborně po dějové stránce vypadajících sérií i samostatné knížky s úžasným námětem napsané skvělými autory.




____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________



Utajené orákulum (Apollónův pád 1) - Rick Riordan

Fragment - 7.11.



Jak nejlíp potrestat boha? Tím, že z něj uděláte smrtelníka! 

Přesně tak dopadl bůh slunce Apollón. LUP! - a z nesmrtelného boha je šestnáctiletý kluk. Bez božských schopností a se spoustou nepřátel za zády se válí ve smradlavé newyorské popelnici. Pokud chce z téhle bryndy vyváznout se zdravou kůží a dostat se zpět mezi bohy, musí přesvědčit Dia a získat jeho ztracenou přízeň. Existuje jen jediné místo, kde může hledat pomoc: základna moderních polobohů známá jako Tábor polokrevných.

Hodně fanoušků spisovatele Ricka Riordana se v listopadu konečně dočkalo. Po Magnusi Chaseovi u nás právě teď vychází úvodní díl s názvem Utajené orákulum z nové série Apollónův pád. Jak jméno série tak nějak prozrazuje, tahleta bude o tom, že Zeus sešle svého syna boha Apollóna na zem v těle puberťáka. Zní to vážně skvěle a strašně se těším, až se k ní někdy dostanu, ale opět, nejdřív si přečtu Bohy Olympu, protože tak nějak tušim, že všechny Rickovi knihy budou na sebe aspoň nějak minimálně následovat.





Temná tání (Smrtná zima 2) - Kate A. Boorman

Host - 8.11.


Rada padla. Přišlo tání…

Svět za Emmelininou pevností čeká. Po pádu rady může Emmeline konečně následovat své sny a vydat se spolu s novou kamarádkou Matisou a milovaným Kanem za svobodou, do divočiny, do neznáma. Do nebezpečí. Tajemství, které zajistilo Matisiným lidem mír po generace, bylo prozrazeno. Nově příchozí uplatňují nárok na zemi a přinášejí s sebou nepředstavitelné hrůzy. Emmeline slíbila, že Matise pomůže její lid varovat, ale na cestě se stále setkává s novými nebezpečími. Bojovné klany, otrokáři, kolonisté, nemoci i přírodní katastrofy na každém kroku… Emmeline začíná pochybovat o všem, co se kdy naučila a co zná. Neudělala chybu, když opustila osadu? A může její vztah s Kanem tohle martyrium vůbec přežít? Brzy se ocitne před neřešitelnou volbou: opustit kamarádku, která jí zachránila život, nebo se vzdát kluka, kterého miluje?

No konečně! Po strašně dlouhé době u Hostu vychází druhý díl knihy Smrtná zima Temná tání a já se na to tak strašně těším! První díl se mi líbil fakt hodně a od toho druhého očekávám opravdu něco peckovního. Sice si už Smrtnou zimu příliš nepamatuju, ale vím, že tohle se mi bude prostě líbit!





Mluv - Laurie Hals Anderson

Yoli - 9.11.


Jsi si jistá, že tobě se to stát nemůže?!
Melinda Sordino nastupuje do prvního ročníku na Merryweatherskou střední s cejchem na čele. Potom co zavolala na závěrečný školní večírek policii, se s ní skoro nikdo ze spolužáků nebaví. Už jen cesta do školy představuje pro Melindu obrovské sebezapření, následují však o nic méně trýznivé hodiny a hodiny se spolužáky, kteří ji ostentativně přehlížejí. Melinda se uzavírá do sebe a čím dál více se izoluje od svého okolí. Málokdo by si všiml, že téměř nemluví, a už ani nikoho nezajímá, proč tehdy na policii zavolala... 

Působivý román Laurie Halsové Andersonové se dočkal již brzy po vydání velkého ohlasu ze strany čtenářů i kritiků. Autorka za něj obdržela několik významných ocenění a byla také nominována na americkou Národní cenu za literaturu v kategorii Young Adult. Později byl román zfilmovaný v hlavní roli s Kristen Stewartovou (Mluv, 2004).

Kniha Mluv už není v zahraničí žádnou novinkou. V originále vyšla dokonce už v roce 1999 a o pět let později se dočkala i úspěšné filmové adaptace s Kristen Stewart v hlavní roli. V Česku tedy vychází až teď pod nakladatelstvím Yoli s touhle nádhernou obálkou od nadané umělkyně Myokard. Už jen kvůli ní tu knížku musím mít. Navíc se dotýká velice těžkého tématu, a tak mě zajímá, jak to autorka Laurie Hals Anderson celé pojala.





My ostatní tu prostě žijem - Patrick Ness

Slovart - 14.11


A co když nepatříš mezi vyvolený? Mezi ty, co maj za úkol zlikvidovat zombíky nebo bojovat s duchomorama (nebo co má to modrý světlo a všechny ty mrtvoly zase sakra znamenat)? Co si počít, když jsi jako Mikey? Kluk, kterej chce prostě jenom odmaturovat, užít si maturitní ples a možná už konečně sebrat odvahu a pozvat Hennu na rande dřív, než se něco semele a někdo už zase vyhodí školu do vzduchu. Protože někdy má člověk větší trable než to, že se tenhle měsíc už podruhý schyluje k zániku světa, a někdy prostě musí umět najít i v obyčejným životě něco neobyčejnýho. I když třeba tvýho nejlepšího kámoše uctívaj pumy jako modlu.

Volání netvora od Patricka Nesse je jednou z mých nejoblíbenějších knížek, tolik emocí v jedné knize jsem zatím ještě nezažil, a v listopadu u nás vychází další autorova kniha, My ostatní tu prostě žijem. Sice na ni všude vidím jen samé negativní názory, ale chtěl bych si na ni udělat vlastní názor.





Královna stínů (Skleněný trůn 4) - Sarah J. Maas

CooBoo - 14.11.


Ztratila všechny, které milovala. Celaena Sardothien se vrací zpátky do říše a jediné, po čem touží, je pomsta. Brzy si ovšem uvědomí, že ve hře je mnohem víc – musí osvobodit prince Doriana, kterého pomocí magie ovládá král ze skleněného hradu. Musí zjistit příčinu královy moci! Ale hlavně nesmí zklamat svůj lid, který do ní vložil veškeré naděje.

K tomuhle snad nemusím nic příliš psát. Na titul Královna stínů, kterou v polovině měsíce vydá nakladatelství CooBoo, čeká velká spousta českých knihomolů. Jestli někoho první a druhý díl z šestidílné série Skleněný trůn nenadchnul, ten třetí Dědička ohně jejich názor na ni určitě vylepšil a už netrpělivě vyhlíží, tak jako já, moment, kdy si ji už budeme moct koupit.





Illuminae (Illuminae 1) - Amie Kaufman a Jay Kristoff

CooBoo - 21.11.


Je rok 2575 a dvě korporace válčí o planetu, která je stěží víc než kusem ledu na okraji galaxie. Škoda že nikoho nenapadlo varovat její obyvatele. Když se ráno probudí uprostřed ohnivého pekla, Kady a Ezrovi nezbývá nic jiného než se přes celou planetu dostat na jediné bezpečné místo, kde proběhne evakuace.

Illuminae od spisovatelské dvojice Amie Kaufman a Jay Kristoff sklidila všude ve světě velký úspěch a CooBoo ji v listopadu vydá i u nás. Už mám chuť na nějaký pořádný vesmírný příběh, navíc je tato kniha obohacena nádherným a naprosto odlišným grafickým zpracováním.


Zaujaly vás v listopadu stejné tituly?

1 komentář:

  1. Nejradši bych si koupila úplně všechny, tedy až na Temná tání, protože předchozí díl jsem zkoušela číst a vůbec mě nezaujal. Jinak, must-have je pro mě Královna stínů, Illuminae a dost přemýšlím o Utajeném orákulu, zní to božsky :D

    OdpovědětVymazat