pátek 19. srpna 2016

RC Recenze - Uvnitř mé hlavy (Francesca Zappia)

Alex je „divná“, alespoň tak ji vnímá její okolí. Přitom má jen vlasy červené jako kečup a fascinují ji živí humři v nádrži supermarketu, trpí paranoiou, že ji pronásledují komunisti nebo že jí někdo otrávil jídlo. Trpí totiž schizofrenií a plete si vlastní halucinace s realitou. Někdy jde obojí od sebe jen těžko rozlišit, jedinou její jistotou je mladší sestra Charlie a Kouzelná osmička, dětská hračka, se kterou se často radí. Pro jistotu má Alex u sebe taky fotoaparát a v případě nouze si věci a lidi fotí, aby měla jistotu, že nejsou jen jejím přeludem. Za přelud považuje nejdřív i Milese, nejdrsnějšího týpka ze školy. Nevymyslela si ho náhodou? Proč by zrovna on měl mít o její společnost zájem...?
Hořkosladký debutový román o síle opravdového přátelství a lásky, při kterém se budete smát. Pro fanoušky Rainbow Rowellové!




Na knihu Uvnitř mé hlavy od Francescy Zappia se české čtenářské osazenstvo těšilo už velmi dlouhou dobu a já byl mezi nimi. Tomu dopomohla nádherná, velmi fotogenická obálka i fakt, že tento autorský debut pojednává o dívce, která už od dětství trpí nemocí zvanou paranoidní schizofrenie. Teď už jenom zjistit, jestli se znamenitému zevnějšku vyrovná i to, co se skrývá vevnitř.

Příběh začíná v momentě, kdy má Alex sedm let. Je s maminkou v nákupním středisku a nemůže se odtrhnout od nádrže s humry. Fascinují ji, v jejích očích mají stejnou barvu jako její vlasy, rudě červenou. Tam potká Modroočka, chlapce s kukadly blankytnými jako nebe. Požádá ho, aby jí pomohl osvobodit ty nebohé humry. Několik jich uprchne. Nakonec však Alex zjistila, že si to celé vymyslela. Do nádrže sotva strčila ruku, než ji její matka zarazila, a Modroočko se poté také nějak záhadně vypařil. Její jediný potenciální přítel byl nejspíš jen přelud. Po této události je jí diagnostikována schizofrenie, tedy že Alexin mozek nedokáže odlišit, co je realita, a co si vymyslela. 

O deset let později Alex v záchvatu své nemoci ve škole posprejuje podlahu tělocvičny, a tak do svého posledního ročníku nastupuje na novou střední, East Shoal, kde zdejší ředitel až chorobně opečovává sportovní výsledkovou tabuli opřádající nevšedními legendami. V rámci tohoto přestupku tam musí navštěvovat klub, dá se říct delikventů, kteří spravují jejich školní tělocvičnu. A ke svému úžasu tomuto klubu šéfuje kluk jménem Miles, jenž se až nevysvětlitelně podobá jejímu starému známému Modroočkovi, kterého potkala tenkrát v tom obchoďáku. Na East Shoal hraje roli takového toho tajemného, nebezpečného týpka a bere všelijaké podivné zakázky. A samozřejmě i on má za sebou temnou minulost a na triku velmi zajímavou pověst, podobně jako celá East Shoal. Kvůli různým skutečnostem je Alex na vážkách, jestli si Milese náhodou nevymyslela a jestli je reálné i celé její okolí.

To nejzajímavější na této knize je pohled hlavní hrdinky na svět. I za situacemi, které se nám ostatním zdají naprosto běžné a normální a jsou součástí našeho každodenního života, může Alex hledat něco nebezpečného a nevyzpytatelného. Hádat, co si sama vytvořila ve své mysli a co se kolem ní doopravdy děje, je něco úplně odlišného a poutavého. A i přesto si myslím, že tohoto nápadu nebylo příliš využito, podle mě se z toho dalo vytěžit o dost víc. Přesto mají Alex a Miles velice zajímavě vykreslené charaktery, oba dva se od začátku značně vyvíjejí, vedlejší postavy jsou však naopak bezvýrazné a hrozně plytké.

Příběh z velké části také vytváří pátrání po záhadách, jež se týkají školy East Shoal a její výsledkové tabule a které byly základem pověr šířícími se mezi všemi studenty. Průběh i samotné vyvrcholení tohoto "případu" se vskutku za nudné označit nedají, ale asi bych byl radši, kdyby se Francesca Zappia více věnovala tématu schizofrenie nebo třeba většímu vývoji vztahů mezi postavami.

.
Knížku Uvnitř mé hlavy doporučuji příznivcům neobyčejných příběhů z žánru YA contemporary. I když by vůbec neuškodilo, kdyby se autorka trochu více zabývala tou schizofrenií, kniha je velmi emotivní a přes to ve mně zanechala dojem. Tahle kniha je spíš o tom zanechat stopu ve vaší duší, což u mnoha lidí určitě dokáže. Já ji beru jako příjemně a svižně napsanou, lehce nadprůměrnou oddychovku, se skvělými hlavními hrdiny a námětem, avšak s ne dokonale využitým potenciálem.

Hodnocení: 70 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský
Knihu Uvnitř mé hlavy si můžete koupit v eshopu Knihy Dobrovský

2 komentáře:

  1. Mam stejny pocit z te "detektivni" zapletky, ale to uz jsem vam rikala. Radeji bych ciste pribeh o zivote mlade schizofrenicky, ktera se snazi zit obycejne v YA podani:).

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku mám doma, tak uvidím jak se mi bude líbit. Upřímně, zatím jsem si nějak extra moc recenzí na knížku nečetla, ale po té tvojí mám pocit, že to nebude úplně to co jsem od knížky očekávala. :/
    Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat