čtvrtek 24. března 2016

Recenze - Bez šance (Neil Shusterman)


Fascinující a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit.

Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají.

Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál…rozpojení. Jedinou šancí je útěk.







V knihách pro mládež, které teď dost frčí, často chybí jeden pro mě dost důležitý prvek, a to atmosféra. Přece jenom často v této literatuře jde spíš o obyčejné neobyčejné příběhy ze života nebo z fantastických světů, takže něco takového jako atmosféru v nich moc nevyhledáváme. Ale v knížce Bez šance jako by na mě přímo dýchala. Jako by po mně chmatala svými zmrzlými pařáty a rozbušila mi srdce dunivými ranami. Opravdu až takhle na mě kniha zapůsobila a při čtení mě mnohokrát sakramentsky zatrnulo.

Naše Země je teď naprosto jiná, než jsme ji znali předtím. Po válce o vnitrozemí se toho zde hodně změnilo. Zákony jsou o dost drsnější a jsou dovoleny věci, které byli ještě před nějakou dobou nepochopitelné. Tou nejvíce zarážející je Zákon o rozpojení. Děti zde mají právo na život až do svých třinácti let, poté je můžou jejich rodiče nechat tzv. rozpojit, tedy vzít si všechny orgány a části těla a poskytnout je k transplantaci jiného člověka, který danou část potřebuje.
.
Na Connora, Risu a Leva čeká stejný osud, avšak život započali úplně jinak. Connor žije se svou rodinou v normálních životních podmínkách, má holku a snad i skvělou rodinu. Jenomže průšvihy se mu zrovna nevyhýbají, a možná právě proto ho jeho rodiče poslali na rozpojení. Risa žije již od útlého dětství ve státním domově a má ráda hudbu. Pro malou kapacitu domova však musí jít z kola ven, tedy na rozpojení. Lev se už narodil jako desátek, tedy dobrovolník pro darování orgánů, a už se se svým osudem smířil. Všechno ale může být jinak a právě tito tři děti rozdílné jak životem, tak věkem se setkají, aby započali ten nejtěžší boj, který můžete v této době okusit - boj o přežití.

Začíst se do knížky Bez šance mi nedělalo absolutně žádný problém. Již od prvních stránek mě samotný děj i styl psaní autora, který je velmi čtivý a nenudící, chytil a už nepustil. Svět, který Neil Shusterman tak bezproblémově a skvěle vylíčil, mě hodně zaujal a při částech, kdy byly popisovány šokující momenty z toho, co se zde vlastně už několik let děje, mi vždy málem vypadly oči z důlků. Všechno působí tak strašně reálně, že na Vás to jednoduše nemůže nezanechat nit suchou.


Postavy jsou taky kapitola sama o sobě. Pohledy jsou napsány z třetí osoby, ale vždycky se střídají. Nejčastější jsou kapitoly z pohledů našich tří hlavních hrdinů, ale také se zde objevila například učitelka, závozník či jiné vedlejší osoby. A naše správná trojka... je prostě správná. Ty si fakt oblíbíte hned. A jestli ne hned, určitě v průběhu knihy, protože Connor, Risa i Lev se od začátku až do konce osobnostně velmi vyvíjejí. A CyFy je boží.




Kniha Bez šance je velmi povedený thriller pro dospívající. Nemůžu hodnotit jinak než plným počtem čehokoli. Hvězd, bodů či procent. Krom úžasných postav, děje a světa je zde pomaloučku, polehoučku odkrýváno mnoho záhad a nešlo by to ani bez pořádného napětí, které v knize samozřejmě taky nechybí. Neil Shusterman se rozhodně předvedl jako výborný spisovatel. První díl je sice jakž takž uzavřený, ale napsal prý ještě další tři pokračování k této sérii a už se velmi těším, až vyjdou i u nás. Aspoň v to maximálně doufám.

Hodnocení: 100 %

2 komentáře:

  1. Já dystopie moc nemusím, ale na tohle se těším! Jsem ráda, že se Ti kniha tak líbila a doufám, že autor laťku udrží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to jako dystopie ani moc nepůsobí, je to velmi reálné :) Taky doufám :D Ať se Ti taky libí ;)

      Vymazat