pátek 15. prosince 2017

Přečteno (podzim 2017)


Jo, já vím, je půlka prosince, žádnou pořádnou výmluvu za tenhle velký rest nejspíš nenajdu. Takže to vymlouvání na málo času, chuti a nálady tentokrát vynechám a rovnou vám představím své knížky, které jsem přečetl za dva podzimní měsíce, říjen a listopad. Jo, to bude asi nejlepší :D



Říše bouří - Sarah J. Maas

Jo, říkám to sice po přečtení každé knihy ze série Skleněného trůnu, ale tohle bylo zase lepší než předchozí díl! Všechny páry zde Sarah J. Maas přímo parádně rozehrála a oficiálně tady říkám, že mám radši Manon než Aelin. Ale na pořád Celaenu nemá, to se zas tolik neukvapuju, Cel je totiž nejlepší :D To, že Aelin svému dvoru všechny své plány a strategii zatajovala, mě neskutečně štvalo, ale zase by bez toho závěr nevyzněl tak epicky, páč ten wtf moment jsem musel těžce vydýchávat. Říše bouří mě prostě zase utvrdila v tom, proč tuhle sérii tolik miluju a mám ji radši než Dvůr, ten nádherný a poetický styl psaní je jednoduše nenahraditelný.

Hodnocení: 6 z 5 hvězdiček






Píseň zimy - S. Jae-Jones

Je to celkem dobrý pocit, když se mi zase hrozně líbila knížka, která většinu lidí absolutně nebavila :D Ale chápu, proč Píseň zimy tolika čtenářům nesedla. Autorčin styl psaní je velice specifický a poetický a v jejím příběhu hraje obrovskou roli hudba. Kdo ji příliš nemusí, ten by se v tom množství hudebních pojmů, které S. Jae-Jones používá, dozajista ztratil. Já jsem si ovšem jako milovník poetických popisů a dlouholetý hudebník čtení doopravdy užíval :D Zpracování tématu hudby se podařilo skutečně na výbornou, zasazení do německých hor na konec 19. století mě vážně bavilo a převyprávění ne příliš neznámé pohádky o Králi duchů mi připadalo originální. Nad chováním hlavní hrdinky mi sice někdy zůstával rozum stát a některé pasáže se mi zdály tak trochu hluché, ale celkově se mi příběh strašně moc líbil a nemůžu se dočkat druhého dílů.

Hodnocení: 4,5 z 5 hvězdiček





Rozkaz zabít - James Dashner

Závěrečné zhodnocení knížky Rozkaz zabít, prequel známé série Labyrint od Jamese Dashnera, jsem si po přečtení musel trochu nechat projet hlavou. Přestože mě v polovině příběh opravdu vtáhl a byl jsem napnutý, jak to skončí, první část mě příliš neoslovila a musel jsem knížku na nějakou dobu odložit. Ale víte co? I když Rozkaz zabít nebyl nějak bůhvíco a na původní trilogii nemá, četlo se to stále skvěle, bylo to opět napínavý a nabité akcí. Nové postavy mi sice nesedly skoro vůbec, ale na přiblížení situace ještě před Labyrintem jejich životy a osudy bohatě stačily.

Hodnocení: 3,5 z 5 hvězdiček







Morrighan - Mary E. Pearson

Fanouškem série Kroniky pozůstalých asi opravdu nebudu. První díl této trilogie Falešný polibek byl celkem těžký průměr, a to stejný se vlastně týká i téhle novelky, na kterou jsem se v říjnu v angličtině vrhl. Zavádí nás daleko do budoucností fantastického světa Pozůstalých a vypráví o dětství a románku předkyně hlavní hrdinky z hlavní trilogie jménem Morrighan s mrchožroutem Jafirem. Angličtina nebyla tolik těžká, takže se to nečetlo špatně, ale příběh, ač krátký, plynul hodně zvláštně a pomalu a stejně jako u Polibku, postavy mě ani tady vůbec neoslovily.

Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček







The Jinni - Jessica Khoury

Přestože obsah novelky The Jinni známe vlastně už z hlavní knihy, od jejího čtení jsem se nedokázal odtrhnout. Je velmi krátká, ale stejně jako Zakázané přání výborně napsaná a svět, který Jessica Khoury vytvořila, je zkrátka něco pro mě.  Za mě skvělá práce :)

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček









Plamen v temnotě - Sabaa Tahir

Na pokračování Jiskry v popelu Plamen v temnotě od Saby Tahir jsem byl natěšený jako malé dítě na Vánoce. A docela nepřekvapivě, ani trochu nezklamalo. Plamen se dokázal vyšvihnout minimálně na úroveň prvního dílu, ne-li ještě výš. Postavy jsou stále výborně vykreslené, konečně jsme taky mohli více prozkoumat osobnost Heleny kvůli kapitolám z jejího pohledu, který se zařadil mezi ten Eliasův a Laiy. Také těch fantasy prvků zde docela přibylo, svět a jeho zákoutí jsou nám pomalu odkrývána. Sabaa Tahir rovněž nešetří pořádnými plot twisty i koncem, po kterém další díl potřebujete k životu stejně jako kyslík.

Hodnocení: 6 z 5 hvězdiček





Devět dní - Zuzana Strachotová

Čeští autoři fantasy literatury jsou už nějakou dobu dá se říct zaběhlí, teď se u nás zřejmě začíná rozvíjet i dobrá postapokalyptická sci-fi. Po Pavlu Barešovi a jeho Projektu Kronos do knihkupectvích zavítalo Devět dní, debut Zuzany Strachotové, která svůj příběh nejdříve zveřejňovala na internetu. A není divu, proč se ho Fantom Print rozhodl vydat v knižní formě, Zuzanino vyprávění je velice čtivé, napínavé a dost překvapivé. Společnost pod nadvládou náboženských fanatiků je vážně dobře popsaná. Já osobně jsem měl trochu problém s hlavní hrdinkou, i přestože si v průběhu knihy prošla mnohým, její chování mi někdy vadilo. Akce a napětí také často narušovaly popisy, které na můj vkus zabíhaly až do přílišných detailů. I tak se mi tenhle český počin velmi líbil a chválím autorku za to, že si toho o tématech, která zde zpracovává, našla opravdu hodně.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček






Sny andělů a chimér - Laini Taylor

Byla by to hrozně velká škoda, kdyby třetí díl trilogii Dcera kostí a dýmu u nás nakonec nevyšel. Protože to, jak celou tu sérii autorka skvěla napsala a zpracovala a ve Snech andělů a chimér i završila, je prostě něco neuvěřitelnýho. Přestože se trilogie částečně odehrává v našem reálném světě (Praha!!), Laini Taylor vytvořila naprosto nové prostředí plné úžasné fantazie a originálního pojetí. Výborně do toho spojila naši mytologii a spolu s nádherným stylem psaní, skvělými postavami a dobrým dějem vyprávějí nezapomenutelný příběh.

Hodnocení: 6 z 5 hvězdiček






Máj - Karel Hynek Mácha

Klasiku od představitele českého romantismu Karla Hynka Máchy Máj jsme rozebírali a zpracovávali ve škole, četl jsem ji poprvé a vcelku se mi líbila. Poezii sice zatím příliš nevyhledávám, ale když už se s nějakou setkám, nikdy to nedopadne vůbec špatně. Tahle povinná četba, myslím, úplně nepatří mezi ty nejoblíbenější, mě ale její čtení bavilo, ten jazyk je vážně krásný a nějak mě to nechtělo pustit.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček








Grafitové děvče - Miroslava Varáčková

Tak třetí srážka s psaním Mirky Varáčkové po dobré Adaptaci a Hlavně to nikomu neříkej nedopadla moc dobře. Vlastně vůbec ne, nic tak hrozně zpracovaného jako právě vydané Grafitové děvče jsem dlouho nečetl. A přitom ten koncept napůl normálního textu, napůl komiksu je skvělý, jenom všechno ostatní je holt hrozně nepovedené. Po celkem uspokojujícím začátku se dál příběh nesl v strašně nedodělaném, naivním duchu. Mnoho věcí v knize bylo nerealistických, hlavní hrdinka skoro k nesnesení a ty zvláštní časové skoky byly fakt matoucí. Navíc ten konec by už nemohl být víc předvídatelnější.

Hodnocení: 2 z 5 hvězdiček




Kolik jste toho za podzimní měsíce stihli přečíst vy?

8 komentářů:

  1. Moc pěkný výběr a čtenářské skore :) Četla jsem Plamen v temtnoě a byla nadšená :) Stejně tak i z Jinni od Jessicy Khoury :)Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, to je knížek. Já Máj vyloženě nesnáším... tak nějak jsem se nikdy nebyla schopná dostat přes 1. stránku. Film je super, ale knížka za mě nee. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě ta báseň chytla a nepustila, na konci mě až mrzelo, že to bylo tak krátký :D

      Vymazat
  3. Všichni jsou pořád tak nadšení ze Skleněného trůnu a já jsem u třetího dílu a stále mu nějak nemohu příjít na chuť. Ale nevím, třeba to ještě přijde. Doufám :D
    Plamen v temnotě mám teď rozečtený a už teď je to naprosto úžasné, takže tvé hodnocení rozhodně chápu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono u toho Trůnu asi i dost záleží, jestli ti sedl autorčin styl psaní, já ho miluju už od prvního dílu, takže mě její knížky baví hlavně kvůli němu :D

      Vymazat