středa 11. října 2017

Říjnové dárečky


Jestli září bylo ve vydávání young adult a fantasy literatury bohatým měsícem, pořád to bylo holé nic oproti tomu, na kolik výborných novinek se můžeme těšit teď v říjnu. Sice si s tímto článek dávám tak trochu načas a v době, kdy tenhle článek píšu, je už většina z nich venku, ale vypadají tak úžasně a očekával jsem je tak dlouho, že se o ně s vámi zkrátka musím podělit. Tak se připravte na pořádnou nálož skvělých knížek, protože dneska toho je fakt hodně :D




A zrodí se píseň (Kostičas 3) - Samantha Shannon
Host - 3.10.



Žádné bezpečí. Žádná kapitulace.

Po krvavé bitvě proti mnoha různým protivníkům je Paige Mahoneyová jako Kmotryně vládnoucí londýnskému podsvětí v neustálém ohrožení. Stabilizace roztříštěného podsvětí bude složitější, než se kdy zdálo, protože se otočila k Jaxonu Hallovi zády a na svobodě číhají pomstychtiví nepřátelé. Paige ovšem netuší, že její vláda může být již velmi brzy násilně přerušena zavedením Senshieldu, technologie, která by pro komunitu jasnovidců a světa, v němž žijí, znamenala zkázu…

Kdo miluje Kostičas, ať zařve já. JÁ!!! První a druhý díl této plánované sedmidílné série jsou mezi fantasy a sci-fi knihami hotovými skvosty a jednoduše nejde je nezbožňovat. Teď po dvou letech konečně vyšlo jejich třetí pokračování A zrodí se píseň, s jehož přeloženým názvem si sice Host tolik nevyhrál a který má být podle dosavadních recenzí pouze odrazovým můstkem do dalších dílů, ale stále je to naše Samantha, a ta nás prostě nemůže zklamat, že?




Diabolik (Diabolik 1) - S. J. Kincaid
Fragment - 3.10.



Vypadá jako člověk, ale není člověk. Je nemilosrdná, je neporazitelná, je oddaná. Jmenuje se Nemesis a je diabolik. Bytost, jejíž existence má jediný smysl: zabíjet či zemřít pro tu, jejíž život má ochraňovat: Sidonii – dceru galaktického senátora… Nemesis a Sidonie jsou spolu od malička a jsou na sebe napojené jako sestry. Když se Sidoniin otec přidá na stranu rebelů a je Imperátorem žíznícím po moci prohlášen za kacíře, přichází odplata. Sidonie je povolána na galaktický dvůr jako rukojmí. Její přítomnost má zajistit senátorovu poslušnost a držet ho tak v šachu. Je jisté, že Sidonii hrozí smrt a proto existuje jen jediná možnost: Nemesis se musí stát Sidonií a odjet na dvůr místo ní. Nemesis, stroj na zabíjení bez emocí a schopnosti citu, se ocitá uprostřed politických intrik a úskoků. Musí hrát roli člověka, kterým ale není. Nesmí dát najevo, kým vlastně je. Jenže nepokoje v různých částech Impéria nepřestávají. Imperátor nemíní tolerovat neposlušnost a tak je čas zapojit do hry své rukojmí…

Novinky u nakladatelství Fragment Diabolik jsem si všiml, už když vyšla v zahraničí, a od té doby jsem její český překlad netrpělivě vyhlížel. Tato YA scifárna z budoucnosti zní totiž velice zajímavě a má to být také něco trochu jiného než ostatní průměrné tituly pro mládež. Tato knížka do S. J. Kincaid je navíc opravdu nádherně graficky zpracovaná.




Kaziměsti - Martin Bečan
Fragment - 5.10.



Úžasné, znepokojující, zcela originální!

Jsou města nudná a šedivá, obyčejná, jako lidé v nich. A potom jsou města, ve kterých sněží papír, krysy se mění v stíny a tramvajové koleje tvoří horské dráhy… Když čtveřice přátel objeví mezi domy uličku, která tam nikdy předtím nebyla, ze zvědavosti do ní nahlédnou. Naskočí do přijíždějící tramvaje číslo 0, která je zaveze do Nikam. Na křižovatce ulic Podivné, Podivnější a Nejpodivnější brzy pochopí, že se ocitli jinde. Zjišťují, že ve městě, ve kterém dosud žili a studovali, existují domy, ulice a dokonce celé čtvrti, o kterých většina lidí nemá nejmenší tušení. Zlákáni plejádou divů a zázraků se rozhodnou do Podivné ulice nastěhovat. Jejich okouzlení však netrvá dlouho. Ukazuje se, že město je nakaženo nemocí, která se šíří jako rakovina. Město umírá, ulice zarůstají do země a i čtveřice přátel se začíná měnit. Stejně jako mnozí lidé před nimi, kteří se v Nikde rozhodli žít. Květiny ve vousech a ňadra porostlá šupinami jsou jen zlomkem toho, co je čeká. Podaří se Lazarovi a jeho přátelům zachránit město a tím i sebe samotné, nebo se všichni doslova utopí ve svých vlastních starostech?

Kaziměsti byli v poslední době, především kvůli Humbooku, téměř úplně všude. Tato prvotina od českého spisovatele Martina Bečana u nás ještě prakticky před jejím vydáním zažila velký úspěch a autorova fantazie učarovala spoustě blogerům. Nejdřív jsem sice neměl o knížku nijak velký zájem, ale den ode dne jsem na ni zvědavý čím dál tím víc. Tak uvidíme, přece jenom teď českým autorům přicházím celkem i na chuť.




Harry Potter a vězeň z Azkabanu (ilustrované vydání) - J. K. Rowling, Jim Kay
Albatros - 9.10.



„Třetí díl kouzelnické série s ilustracemi Jima Kaye!“

Harry Potter a jeho kamarádi Ron a Hermiona jsou už ve třetím ročníku bradavické Školy čar a kouzel. Harry se nemohl dočkat začátku školního roku, když ale přijede do Bradavic, panuje tam napjatá atmosféra a strach. Proč? Na svobodu uprchl vězeň z Azkabanu, nebezpečný vrah Sirius Black – prý nástupce lorda Voldemorta, Pána zla. A stopa vede – kam jinam než do školy v Bradavicích.

Obálka ilustrovaného Harryho Pottera a vězně z Azkabanu se mi z těch tří dílů líbí snad nejvíc. Talent Jima Kaye je skutečně nepopiratelný a ve své HP sbírce tuhle nádheru zkrátka potřebuju. Podle pár ukázek se můžeme těšit na mnoho krásně ilustrovaně zpracovaných prvků příběhu, například se hrozně těším na Kayův Pobertův plánek nebo na portrét Severuse Snapea.




Tisíc kousků tebe (Ohnivák 1) - Claudia Gray
CooBoo - 9.10.



Myslela si, že zná sama sebe. Dokud necestovala do alternativní reality.

Rodiče Marguerity Cainové jsou fyzikové. Díky nim vyrostla v prostředí odvážných vědeckých teorií. Nejpozoruhodnější z nich je poslední vynález její matky – jmenuje se Ohnivák a umožňuje pohybovat se mezi alternativními dimenzemi. Její otec je zavražděn a všechny důkazy směřují k Paulovi – oblíbenému výzkumnému asistentovi jejích rodičů. Vypadá to, že spáchal dokonalý zločin: Dřív, než začne policejní vyšetřování, prchá do jiné dimenze. S Marguerite však nepočítal. Ta sice neví, jestli by dokázala někoho zabít, ale je rozhodnutá to zjistit. S pomocí Thea, dalšího asistenta, pátrá po Paulovi v různých dimenzích. V každém světě, do kterého se dostane, potkává jinou verzi Paula, který ji vždy přiměje pochybovat o její vlastní vině a o jejích citech. Je odsouzena opakovat stejnou chybu znovu a znovu? V každé verzi sebe sama – vévodkyně v carském Rusku, sirotek vymetající kluby ve futuristickém Londýně, uprchlík před celosvětovou povodní na záchranné stanici uprostřed oceánu – se zaplétá do milostné aféry, která je sice nebezpečná, ale nelze jí odolat.

Kniha Tisíc kousků tebe je v zahraničí známá především kvůli její luxusní obálce a tématu cestování mezi dimenzemi. Teď se konečně pomocí nakladatelství CooBoo dostala k nám do Česka, a je samozřejmě naprosto jasné, že ji i já musím mít. Námět dimenzí mám hodně rád, viz třeba knížka Temná hmota, ale hlavně mě zajímá, jak se ho autorce Claudii Gray podařilo skloubit s YA.




Magonie (Magonie 1) - Maria Dahvana Headley
CooBoo - 9.10.



Má v rukou osud nejen celého lidstva. Komu zachová věrnost?

Aza Rayová už od malička trpí záhadným onemocněním plic. Nemůže pořádně dýchat, mluvit, žít. Když na obloze zahlédne loď, považuje to její rodina za pouhý vedlejší účinek jejích léků. Aza si ale nemyslí, že by to byla jen halucinace. Slyšela, jak někdo z lodi volá její jméno. Uvěří jí jen Jason, kamarád, který vždy naslouchá a který je možná i víc než jen kamarád. Než si to Aza vůbec stihne uvědomit, stane se něco hrozného. Aza se ztratí z našeho světa…a objeví se v Magonii. Nad mraky už není tou slabou dívkou se smrtí na jazyku. V Magonii se může poprvé zhluboka nadechnout. Zjistí, že má velkou moc a díky tomu pozná, že se blíží válka. Svět nahoře a svět dole spolu mají nevyřízené účty. Aza má v rukou osud celého lidstva – včetně mladíka, který ji miluje. Komu zachová věrnost?

Ve stejný den CooBoo poslalo do světa další young adult knihu proslavenou zejména kvůli jejímu úžasnému obalu. Od knížky Magonie od Marie Dahvany Headley sice úplně nevím co mám čekat, je to ovšem fantasy s velmi dobře znějící anotací a novým, originálním světem.




Varování bratří Grimmů (Země příběhů 3) - Chris Colfer
Fragment - 26.10.



Bratři Grimmové ukryli do svých pohádek varování. Nastal čas objevit ho! Conner je rozhodnutý, že se do Země příběhů jen tak nevrátí. Pak ale odhalí tajemné poselství slavných pohádkářů, a vše je jinak. V doprovodu Matky Husy a spolužačky Bree se vydává na cestu po Evropě, aby rozluštili šifru, díky které budou moci zastavit katastrofu, která Zemi příběhů hrozí. Alex naopak tráví čas v milovaném pohádkovém světě. Snaží se naučit všemu, co by měla umět, aby mohla převzít po Kmotřičce víle její poslání a vést Shromáždění šťastných konců. Mezitím se probouzí dřímající zlo. Vojsko francouzské armády, které se před dvěma sty lety pokusilo proniknout do Země příběhů a bylo uvězněno v očarovaném portálu, už konečně tuší, jak z něj uniknout ven. Začíná hra o čas. Conner, Alex a jejich přátelé z obou světů budou muset spojit své síly a zasáhnout…

Země příběhů od známého spisovatele, ale i herce Chrise Colfera je velmi svěže a čtivě napsaná série plná skvělých, oblíbených pohádek z našeho dětství. Každá knížka obsahuje spoustu akce a svět, v němž jsou takové postavy jako třeba Sněhurka, Popelka nebo Šípková Růženka skutečné, je zpracován opravdu příjemnou formou. 26. října nakladatelství Fragment vydává po dlouhé době její třetí díl, nazvaný Varování bratří Grimmů, a jeho nádherná obálka i anotace slibuje velice zajímavý příběh.




Z kostí a inkoustu (Velká knihovna 1) - Rachel Caine
Fragment - 26.10.



Informace a vědomosti byly a jsou klíčem k moci!

Alexandrijská knihovna – největší a nejslavnější knihovna starověku – uchovávala tisíce vzácných knih a dokumentů. Pak ale přišel ničivý požár, který vše pohltil. Co by se však stalo, kdyby k jejímu zničení nedošlo? Jess Brightwell je pašerák knih. I když je mu teprve šestnáct, už velice dobře chápe, že černý obchod s knihami vynáší. Ve Velké knihovně v Alexandrii je totiž uloženo veškeré vědění světa a vlastnit knihy je přísně zakázáno. Proto se najdou mnozí, kteří jsou za ně ochotni nemálo zaplatit. Když Jess dostane možnost studovat ve Velké knihovně a stát se jedním z mála, kteří tam mohou pracovat, neváhá. Je přeci skvělé dostat se k zákulisním informacím tolik důležitým pro jejich rodinný obchod! Brzy se však ukazuje, že knihovna je mnohem temnější a zlověstnější místo, než si vůbec dokázal představit. Nevysvětlená úmrtí spolužáků, tajuplný učitel a podivná atmosféra strachu dávají tušit, že ti, kteří knihovnu ovládají, nehrají čestnou hru. Nejde jim o ochranu velkých myšlenek. Jde jim o ovládání vědomostí, a tím i celého světa…

Pokud si to dobře pamatuji, titul Z kostí a inkoustu mělo původně místo nakladatelství Fragment vydat CooBoo, ale to nevadí, hlavně že se tento měsíc dostane i do českých knihkupectvích. Ani obálka sice není docela to, co jsem očekával, ale ten námět... Stále existující Alexandrijská knihovna? Dejte mi to, a to hned!




Fantastická zvířata a kde je najít (ilustrované vydání) - J. K. Rowling, Olivia Lomenech Gill
Albatros - 30.10.



Nádherné nové vydání kouzelnické klasiky z pera Mloka Scamandera samozřejmě představuje pestrou směsici tvorů od Akromantule přes různé druhy draků až po Yettiho, navíc s překrásnými ilustracemi Olivie Lomenech Gillové. Léta dobrodružných putování slavného magizoologa vyústila v díle nezměrného významu. Odborníci jej obdivují, kouzelníci a čarodějky zhusta využívají a od počátku tohoto století do něj zvědavě nahlížejí i mudlové. Naše nové vydání obsahuje novou předmluvu a šest tvorů, kteří se vyskytují v Severní Americe.

Tuhle knížku v jistém smyslu vlastně nepotřebuju. A v jiném ji prostě nutně musím mít! Prostě ty ilustrace, to je zkrátka nádhera. Fantastická zvířata a kde je najít s ilustracemi talentované Olivie Lomenech Gill vycházejí 30.10. a neměly by chybět v knihovničce žádného Potterheada.




Setkání stínů (Tvář magie 2) - V. E. Schwab
Argo - 31.10.



Svět je, zdá se, zachráněn, dobrodruh Kell, jeho poloviční bratr Rhy a zlodějka Delilah Bardová si lízají rány po drtivém střetu se zlem. V tomto ještě temnějším pokračování Temnější tváře magie se dostáváme ještě hlouběji do autorčina čtyřbarevného světa a poznáváme Svět je, zdá se, zachráněn, dobrodruh Kell, jeho poloviční bratr Rhy a zlodějka Delilah Bardová si lízají rány po drtivém střetu se zlem. V tomto ještě temnějším pokračování Temnější tváře magie se dostáváme ještě hlouběji do autorčina čtyřbarevného světa a poznáváme jeho svérázné obyvatele. Londýny se chystají na mezinárodní kouzelnické hry, hlavně ten červený, ale o slovo se nejspíš opět hlásí i Londýn černý: z každé skončené noci se rodí nové stíny a začínají tropit neplechu. Že by to byli dávní zemřelí, kteří by si také chtěli zasoutěžit o cenu pro největšího mága? To by musely dodržovat pravidla fair-play! Ale jejich zájmy se zdají být jiné a kouzlo, které, je řídí, je mnohanásobně zlovolnější, hrozí totiž zničit každý z barevných Londýnů, ve kterém to ještě trochu žije.

O knihách od V. E. Schwab jste určitě alespoň slyšeli. Její fantasy romány jak pro mládež, tak i pro dospělé mají ve světě dobrý zvuk, a jinak tomu není ani u nás. Například její trilogie Tvář magie, jejíž druhý díl Setkání stínů by mělo na konci října vydat nakladatelství Argo, zažívá obrovský úspěch. Sice úplně nevím, jestli tomu datu 31. října mám věřit, protože Argo postupně od loňského prosince vydání Setkání stínů posunuje, ale doufám, že tentokrát je to natuty, protože chci konečně vědět, jak to s Kelem a Lilou bude pokračovat.



Taky vás letošní říjen doslova oškube?

4 komentáře:

  1. Podle mě je Diabolik fakt super, na YA je to dost drsné a surové, tak jsem zvědavá, co na to poví ostatní. :) Já teď čekám na druhý díl, co v angličtině vychází na konci měsíce. Jelikož měl být Diabolik původně samostatná kniha (a rozhodně je dostatečně uzavřený), jsem zvědavá, co si autorka připravila dál.
    Kaziměsty mohu jedině doporučit. :)
    Ilustrovaného Harryho dostanu asi až k Vánocům, ale prohlížela jsem si ho na Humbooku a je to nádhera.
    Na Magonii jsem zvědavá, když vycházela, tak ji kladně komentoval i Neil Gaiman, tak se těším, jaké to bude.
    Hej, já si právě nebyla jistá, jestli to Z kostí a inkoustu nemělo původně vyjít u CooBoo! :D Takže si to očividně pamatuji dobře. :D No, ale ono je to asi jedno, že jo. Na knihu se také chystám a snad mě nezklame.
    Také úplně nevěřím, že Setkání stínů vyjde do konce října. Hádám, že do konce roku snad jo, už o knize psali i na FB Fantastika v Argu, tak snad bude. Ale docela by mě zajímalo, co bylo za tím věčným posouváním. Jestli byl problém překlad, nebo čekali, jestli se neprodá víc výtisku prvního dílu? Každopádně jestli se to dostatečně neprodává, můžou si za to sami, když ta pokračování pořád tak odsouvají. Já u nich u sérií pomalu ztrácím důvěru a vždycky si dost rozmyslím, jestli do série od nich půjdu nebo ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si budu Harryho nejspíš přát až pod stromeček.
      Jo, je to celkem jedno, pod jakým nakladatelstvím knížka vyjde, jenom mi přišlo zajímavé, že práva původně asi koupilo CooBoo a nakonec to příklepli Fragmentu :D Podle mě vydání Setkání stínů pořád posouvali kvůli tomu, že si nejdřív dali až moc brzké a nemyslitelné datum vydání, a pak tu přípravu nestíhali. Tak snad je to tentokrát definitivní, když už mají i tu obálku :D

      Vymazat
  2. Říjen bude na nové knihy opravdu bohatý :) To moje peněženka nemůže vydržet, protože chci skoro všechny :)

    OdpovědětVymazat