pátek 25. srpna 2017

RC Recenze - Projekt Kronos (Pavel Bareš)

Píše se rok 2052 a to málo, co po válce ze světa zbylo, halí šero nukleární zimy. Attiona City, jednu z posledních výsep lidské civilizace, zevnitř požírá záhadná epidemie a společenské rozkoly. Zatímco prominentní občané v horní části města se vzpamatovávají z válečných hrůz, méně šťastní obyvatelé spodního Downtownu je stále prožívají. Drogový byznys jen kvete, ulicím vládnou konkurenční gangy a zoufalí Downtowneři se ocitají v čím dál větší izolaci. To vše jsou ale jen první výstřely do tmy předznamenávající občanskou válku. 
Mladý Downtowner Jason Blake vždycky toužil být hrdinou. A teď se mu — k jeho smůle — tohle přání beze zbytku vyplní. Naproti tomu Luco Scarpa nikdy nechtěl nic jiného než prožít svůj život v klidu a míru. Přesto má pod taktovkou nejmocnější organizace světa lovit právě takové lidi, jako je Jason. A ačkoli o tom ani jeden z nich nemá nejmenší tušení, brzy se z nich mají stát pouhé figurky šachové partie, ve které se hraje o osud celého města.

Vítejte v Projektu Kronos, programu na záchranu veškerého lidstva. Na planetě Zemi se už téměř nedá žít. Proto se po zničující 3. světové válce lidstvo soustředí do sedmi velkých měst po celém světě, jejichž rozšiřování do krajiny kvůli kontaminovanému vzduchu již není možné, a tak se místo toho rozrůstají nahoru. A to i Attiona City, jejíž spodní část, Downtown, se už téměř začíná rozpadat pod nohama a vypukají v ní nepokoje. A co je vlastně náplní celého tohoto projektu z hlavy attionského vedení? Najít a zneškodnit şehiry, downtownské delikventy s nepřirozenými schopnostmi.

Když Jason jedné noci jenom o vlásek unikne jisté smrti, dozví se, že město, ve kterém od svého dětství žije, je živá a myslící bytost, a že právě Attiona City ho zachránila před srážkou s vlakem. Vybrala si ho. I přestože je to největší a nejvíce se rozvíjející město na celém, válkami zpustošeném světě, její základy se pomalu, ale nezpochybnitelně bortí. Tato metropole se čím dál tím víc zalidňuje, a jelikož už není bezpečné přistavovat obydlí dále na zemi, musí se holt stavět do nebe, čemuž velice pomohla Plošina, pevná vrstva rozdělující zbrusu nové a moderní Centrum od trouchnivějícího, mafiánskými gangy zaplněného Downtownu, kde nespokojenost a obchod s drogami jenom roste.


Ale města celé planety přišla na způsob, jak povstat z popela; zvolila si své ochránce, chlapce z řad obyčejných obyvatelů, a daroval jim superschopnosti, pomocí nichž dokáží jen svou vlastní vůlí manipulovat a komunikovat s částmi města, a tak bojovat se zlem, které už Downtown téměř pohltilo. A od té události s vlakem i Jason Blake na sobě začíná pozorovat dary takzvaného şehira, jako pořádný hrdina z jeho oblíbených komiksů se cvičí v bojových umění, a pronásleduje temnotu ukrytou ve stínech downtownských čtvrtí. Netuší však, že lovnou zvěří se tím pádem stává i on.

Na opačné, vrchní straně Plošiny se Luco Scarpa dostává do drsného výcvikového programu pro speciální jednotky, které jsou kvůli svému nadání schopni lovit ty nejnebezpečnější zločince v Attiona City, şehiry. Nikdo neví, za jakým účelem velitel Matthews vybral do svého výcviku pro projekt Kronos už dospělého mladíka, když jejich trénování by mělo začít ještě před pubertou, kdežto Luco je ve věku současných absolventů. Co vězí za tímto podivným, zamlklým a jednookým hochem, který tajemstvími okolo sebe rozhodně nešetří a své dětství prý strávil v downtownském blázinci? Zřejmě mnohé, protože se již během prvních pár týdnů dostává na úroveň těch nejlepších studentů programu.

Projekt Kronos je prvním díle nové sci-fi postapokalyptické série s prvky urban fantasy, zároveň je to také prvotina mladičkého českého spisovatele Pavla Bareše. A právě kvůli tomu všemu jsem Projektu Kronos nedával příliš valné šance. Postapokalitickému žánru moc neholduji, a navíc moje důvěra k českým autorům zatím není úplně velká, ještě k tomu těm debutujícím. Ale její originální téma a námět mě patřičně nalákaly. Nyní po přečtení nevěřím, že tenhle skvost pochází z pera dvacetiletého Čecha. Protože tohle je podle mého skromného názoru sci-fi světových rozměrů.

Pavel Bareš si nijak nebere servítky a absolutně se nesnaží nás čtenáře s jeho světem seznámit pěkně polehoučku, naopak nás do něj a do děje Projektu Kronos ihned vrhá a příliš nebere ohled na to, že se v něm úplně každý ze začátku kapku ztratí. Kniha obsahuje velmi dlouhé kapitoly a každá kapitola je psána z pohledu jiné postavy, střídají se především příběhy Jasona a Luca, mezi něž jsou vloženy krátké úseky z hledisek Billa Matthewse nebo Gasze. Gasz je takový typ vedlejší postavy, u níž tak trochu nevíte, proč přesně se v té určité knize objevuje, ale i tak vás zkrátka baví a stále pro příběh hraje důležitou roli. Pohledy ovšem nejsou to jediné, co se v knize neúměrně obměňuje. Dalším prvkem knížky, jež přispívá k značné zmatenosti příběhu, jsou totiž také často se opakující skoky v čase.

Ale ani tohle mi nezabránilo se do této knihy zamilovat. Ano, přestože jsem ze začátku skoro nechápal, co se mi to před očima vlastně odehrává, stále mě ten čtivý styl nutil bez přestávky číst. Anebo to nejspíš bylo právě proto, ta nepředvídatelnost a celková neobvyklost mě fascinovaly. Celou dobu jsem byl napnutý jak struna, co mi autor nakonec nabídne a jak se to vyvine. Ačkoli je kniha se svými necelými šesti sty stranami vcelku špalík, pohltila mě tak, že jsem se za jediný den dostal až do její poloviny. Za tu dobu jsem se stihl dostatečně zorientovat a pak jsem byl ztracený až po uši.

Dalším evidentním důkazem, který mě bez problému utvrzuje v tom, že Pavel Bareš je spisovatel světového rázu, jsou do posledního puntíku vymazlené a bravurně napsané postavy. Já osobně si na dobře propracovaných hrdinech v knížkách zakládám, tudíž jsem v tomhle ohledu mohl být rovněž velmi spokojený, dokonce více než spokojený. Jason je takové typické mladé ucho, které ještě vidí svět černobíle a prahne po tom vymýtit ze svého města veškeré zlo. Luco má naopak rád svůj klid, nerad se s ostatními účastníky výcviku dělí o své city a minulost a soustředí se jen na to důležité.

Projekt Kronos je v mnoha ohledech složitá kniha. Může se chlubit výborným dějem, originálním námětem živých měst v postapokalyptické budoucnosti, uvěřitelnými, velice sympatickými postavy a čtivým a na začínajícího autora obdivuhodně vybroušeným stylem psaní. Třebaže se tahle sakramentsky dobře promyšlená sci-fi nedá zařadit do žánru young adult, začátek je zmatený a vyžaduje po čtenáři aspoň trochu soustředěnou mysl a pokročilé uvažování , i tak bych ji, zvláště těm starším, mladistvým mohl doporučit. Věk hlavních postav se pohybuje kolem dvaceti let a Pavel Bareš do svého příběhu dokonce zasadil jednu LGBT vedlejší postavu, což je nyní u dospívajících velmi oblíbené téma. A když vy mladší překousnete celkem pomalý a matoucí začátek a přehoupnete se za polovinu, čtenářský zážitek je zaručen. Knize také vévodí pěkné grafické zpracování s různými spisy a dokumenty na začátcích dlouhých kapitol. Takže abych to shrnul, genialita a propracovanost Projektu Kronos mě zkrátka nutí knize dát stoprocentní hodnocení.

Hodnocení: 100 %

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský
Projekt Kronos si můžete koupit v e-shopu Knihy Dobrovský

1 komentář: