sobota 1. července 2017

Přečteno (červen 2017)


Letošní červen byl na přečtené knihy poněkud chudý, což jsem ale celkem i dost očekával, protože to bývá jeden z nejhektičtějších měsíců v roce, hlavně kvůli uzavírání známek a milionu akcí, které se mi tu hromadí. Takže 5 přečtených knih je takový optimálních počet, se nímž se celou dobu tak nějak počítal.




Temná hmota - Blake Crouch

Kniha Temná hmota mě zaujala hned od začátku, už od prvních stran bylo znát, že to bude něco jiného a opravdu skvělého, ale i tak to na mě nějakou dobu působilo značně nedotaženě. A lehce nějakým způsobem předvídatelně. Ale v polovině se to obrátilo k něčemu jinému a něčemu, co jsem si tak nějak od té knížky představoval. A bylo to fakt fantastické! Akce bylo v celé knize víc než dost a po celou dobu až do konce jsem byl napnutý jako kšandy. Ty krátké, úderné věty a odstavce dodávaly knize na dynamičnosti a udávaly jí tak velmi rychlé tempo. Skvěle provedená byla i psychika hlavního hrdiny.

Hodnocení: 4,5 z 5 hvězdiček







Warren XIII. a Vševidoucí oko - Tania del Rio, Will Staehle

Warren XIII. a Vševidoucí oko je dětská, ale pekelně roztomilá knížka s nádhernými černobíločervenými ilustracemi. Jelikož obrázky zabírají přibližně poloviny dvěstěstránkové knihy, je to velice rychlé čtení a i kvůli lehkému napětí to všechno plynule odsýpá. Každého jistě nadchne i záhadná, tajemná atmosféra s prvky magie a čarodějnic. Jestli se chcete vrátit do nevinných dětských let a ponořit se do maličko strašidelného příběhu s pohádkovým nádechem, Warrena stoprocentně doporučuji.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček







Harry Potter a princ dvojí krve - J. K. Rowling

Když mi domů přišla výhra v podobě nového vydání prvního dílu Harryho Pottera, dostal jsem palčivou a neutuchající chuť se do tohoto magického světa zase ponořit. Tak jsem tedy pokračoval v mém roztáhlém rereadingu této série, na řadě byl Princ dvojí krve. Filmová adaptace k tomuto dílu je sice moje nejneoblíbenější, to se ovšem nedá říct o opravdové knize. Návraty do Voldemortovy minulosti pomocí vzpomínek i první zmínky o viteálech jsou totiž sakra skvělá témata.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček (velmi nečekaně...)








Temný ráj - Patrick Ness

Kniha Temný ráj, druhé pokračování série od Patrick Nesse Chaos, pro mě byla velkým zklamáním. Přišlo mi to jako dost typická vycpávka mezi dvěma bombastickými díly, teda aspoň doufám, že ten závěrečný bude minimálně stejně hustý jako první. Moc se toho tady neudálo a postavy mě spíš štvaly. Ale i přesto to prostředí a distopický svět miluji snad ještě víc a jsem hrozně zvědavý, jak se to teda nakonec vyvrbí. A je taky škoda, že mě ten konec nedokázal zničit tolik jako poslední stránky Hlasu nože.

Hodnocení: 3 z 5 hvězdiček






Hlavně to nikomu neříkej - Miroslava Varáčková

Je vážně vidět, že i na domácích scénách se čas od času objeví nějaké ty poklady, a Hlavně to nikomu neříkej od slovenské autorky Mirky Varáčkové k nim fakt patří. Hlavní postava Eva, která si už od dětství zažila mnoho špatného a ve škole je terčem šikany, a její těžká životní situace jsou reálně a uvěřitelně popsané. Ne, že bych si já někdy prošel šikanou nebo bych žil v tak špatném rodinném zázemí, ale i tak jsem se s tím vším dokázal výborně vžít. Jistým způsobem pro mě nabyla ještě větší osobní rozměr a chtěl bych knihu doporučit úplně každému teenagerovi.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček





Četli jste některou z těchto pěti knih? Nebo se ještě chystáte?

7 komentářů:

  1. Princ dvojí krve taky patří k mým nejoblíbenějším knížkám. Ten film není tak povedený jako ostatní, ale nepřijde mi až tak hrozný.

    Pětka je pěkné číslo. Na léto přeji dobrou náladu a spoustu pěkných knížek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejneoblíbenější pro mě znamená, že ho mám rád ze všech nejmíň, ale i tak je stále dost dobrý :DD Děkuji, to stejné i tobě ;)

      Vymazat
  2. Hlavně to nikomu neříkej zní jako velmi zajímavý námět, navíc v dnešní době docela rozšířený nešvar :( Děkuji za upozornění na zajímavou knihu! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem samozřejmě HP, a také bych si chtěla udělat rereading, ale tentokrát v angličtině :)

    http://kath-the-bookworm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě ať se pěkně čte i v originále ;)

      Vymazat
  4. Z tvých knih jsem četla jen HP - naposledy minulé léto v angličtině, teď se do něj zkusím pustit v němčině. Snad to půjde. :) Jinak pěkné knihy! :)
    http://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat