sobota 22. července 2017

Knihy, které co nejdříve volají po Rereadingu


Nejspíš jste si toho všimli, že co začaly letošní letní prázdniny, tak psaní na blog dost flákám. Ta chuť teď prostě nějak chybí, radši si třeba rovnou čtu nebo si píšu a trávím čas se svými nejbližšími a kamarády. Ale abych tenhle malý blok už nějak odboural, rozhodl jsem se konečně vydat článek na téma, které zde není vůbec zvyklé a které mi v hlavě leželo pěkně dlouho.
Jistě máte spoustu knih, jež jste někdy už četly a zaujaly vás natolik, že jste hned po jejich zaklapnutí věděli, že si je v budoucnu zkrátka budete muset, z různých důvody, přečíst znovu. Dát si rereading. A dneska bych vám chtěl ukázat mých několik vybraných titulů, které po tomto rereadingu již nějakou dobu úplně volají. Je to samozřejmě jenom zlomek z toho, co bych si chtěl opět přečíst, ale těchto 10 bych chtěl stihnout ještě v tomto roce.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________



Začneme asi tou úplnou klasikou. Jako ten největší Potterhead si ani já nemůžu odpustit to, abych tuhle doslova kouzelnou sérii nečetl pořád dokola. Harrym Potterem a Relikviemi smrti bych chtěl letos dovršit můj teprve druhý rereading celý série, který jsem začal prvním ilustrovaným dílem ještě o Vánocích 2015. Těch nově vycházejících knih bylo jednoduše hrozně moc, a tak jsem mého milovaného Harryho úplně nestíhal a čtení novinek jsem prokládal právě jeho druhým čtením. Teď v červnu jsem se dostal k Princi dvojí krve, a tak přede mnou nyní leží už jen ten poslední, na který se už pekelně těším. A pak rovnou můžu začít zase pěkně od začátku :D




Už to budou tři roky (!!!), co jsem trilogii Divergence od Veronicy Roth četl poprvé. Právě tato série byla jedna z těch knih, co mě přivedly k pořádnému čtení a utvrdily v tom, že číst chci. Pamatuju si, že se mi vážně hodně líbila, a teď chci zjistit, jestli se mi bude líbit i teď po těch letech a po spoustě jiných knížek. Teprve před nedávnem jsem si ji pořídil v tom hezkém filmovém paperbacku (i když ty filmy nesnáším, ale i don't care), takže mi nic nebrání zase se na ni vrhnout.




Už jsou to taky věky, co jsem četl první dva díly z pohádkové série Škola dobra a zla od spisovatele Somana Chainaniho, přesně to bylo někdy předloni. Jestli jste o nich ještě nic neslyšeli, což celkem pochybuju, ve zkratce vypráví příběh o dvou kamarádkách, Sofii a Agátě. Sofie vždy snila o tom, že ji unesou do školy, ze které vycházejí samá pohádková stvoření, dostane se do školy dobra a stane se princeznou. K překvapení všech je to ale přesně naopak, krásná Sofie se objeví ve škole zla pro opravdové padouchy a Agáta, o níž by všichni řekli, že je stvořena pro samotné zlo, školník nechá ve škole pro hrdiny.
Zní to skvěle a pro mě jako pro milovníka pohádek by to vlastně mělo být to pravé. První díl byl dobrý, dost dobrý, pokračování s názvem Svět bez princů ale nebyl zdaleka tak zábavný. I přesto jsem ho ale dočetl a závěr se už povedl. Jak jsem ale čekal na závěrečný díl, postupně jsem většinu z těchto knih zapomněl, a tak mi tu zakončení série se jménem Poslední navěky už přes rok nečinně leží a čeká, až si konečně dám můj plánovaný rereading těch prvních knížek. Ještě taky přemýšlím o tom, že se na to vykašlu a vrhnu se do neznáma třetí části bez pořádných znalostí těch předešlých, ale třeba někdy v blízké době na ten rereading doopravdy dostanu chuť.




Teď se dostávám k rereadingům knih, ke kterým teď někdy budou vycházet pokračovaní a které si potřebuji osvěžit. Kostičas je jedna z mých největších srdcovek, je to výborný mix fantasy a dystopie, k tomu ještě odehrávající se v Anglii pod diktátorským režimem. Co víc si přát? První díl jsem už sice dvakrát četl, to mi však vůbec nezabraňuje si ho přečíst i po třetí, že? Navíc teď v říjnu KONEČNĚ vychází třetí díl s názvem A zrodí se píseň, a tak beru jako povinnost do té doby rereadnout především Vidořád. Ten Kostičas tolik nehoří, protože po dvou čteních ho mám stále v hlavě, kdežto z Vidořádu si pamatuji jen náznaky.




Už je mi vážně dost trapný, že u všech knížek tady píšu, že jsem je četl před strašně dlouhou dobou, ale prostě je to tak! I Dcera kostí a dýmu se řadí k těm knihám, k nimž jsem se dostal hned ze začátku té doby, kdy jsem se do čtení přímo zažral. Tato neotřelá fantasy z prostředí Prahy se mi líbila a hned po jejím dočtení jsem si objednal druhý díl. K tomu jsem se ovšem doteď nedostal, protože krátce poté Knižní klub vyhlásil, že závěrečný díl trilogie Kost přání vydávat nebude. Ztratil jsem do té série chuť, až tedy do letoška, kdy se na netu objevila informace, že Sny andělů a chimér budou!
A tak se do Dcery kostí a dýmu, a pak rovnou a plynule do Dnů krve a hvězdného třpytu a Snů andělů a chimér, chci opět pustit a skutečně se na to hodně těším. Už teď bych se s radostí začetl, to však platí i o těch ostatních zde...




A to nejlepší na konec! Teda, asi ne úplně nejlepší, ale rereading naprosto úžasné Jiskry v popelu hoří asi nejvíc. Protože za dva měsíce konečně vychází Plamen v temnotě!!!!! U této knihy platí dvojnásob, že jsem hned po přečtení poslední stránky měl ukrutnou chuť začít ji číst zase pěkně od začátku. Ano, až tak skvělá byla. Tu dávku výborné fantasy, akce, dobrých postav a prostředí inspirovaném starověkým Římem už jednoduše potřebuji opět zažít. Jenom to další dlouhé čekání na třetí pokračování bude asi ještě větší utrpení...


Jaké knihy žádají po vás, abyste si je zase po nějaké době přečetli?

13 komentářů:

  1. Já nevím, co je se mnou špatně, ale mě Škola dobra a zla neskutečně nebavila. Přečetla jsem první díl a blahopřála si, protože jsem myslela, že to ani nedočtu. Absolutně jsem si nesedla s autorovým stylem psaním a především s jeho humorem, který mi přišel děsně trapný místo vtipný. A fakt mě to štve, protože všichni ostatní jsou z té série hotoví, takže jsem věřila, že se mi to bude neskutečně líbit! :(
    A do Jiskry v popelu se plánuju už přes rok pustit, ale zatím na to nedošlo. Nejspíš počkám, až bude celá série kompletní a teprve pak si ji pořídím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, já Školu dobra a zla nesnáším, ale přečetla jsem všechny tři díly a s každým dílem to bylo zmatenější a to princátko se chovalo vážně jako malá holka.

      Vymazat
    2. Taky jsem si myslel, že z toho budu úplně odvařený, ale něco tomu podle mě chybělo :/ Právě i proto bych si to chtěl přečíst znovu, jestli se mi to napodruhé zalíbí trochu víc.
      S tou Jiskrou to bude asi takhle i bezpečnější, když si počkáš, pro mě je to fakt hrozné utrpení :D

      Vymazat
  2. Super článek! Já to mám dost podobně jako ty :D Tento rok jsem si dal rereading celého Harryho, když už bylo to výročí, a zatím jsem skončil Ohnivým pohárem. A s tím Kostičasem a Jiskrou v popelu to mám taky úplně stejně jako ty :) A na ty Sny andělů a chimér se nemůžu dočkat! Dceru a Dny jsem ale četl tak něco málo více než před půl rokem, takže tam rereading není nutný :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já mohu souhlasit akorát s Dcerou kostí a dýmu, navíc má teď v létě vyjít konečně i třetí díl série! Jinak jsem knížky nečetla, nebo jako v případě Divergence se mi opravdu nelíbily :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě hlavně kvůli té trojce si Dceru chci znovu přečíst :) Taky se teď trochu bojím, že už se mi Divergence nebude líbit, protože jsem ji četl, když jsem neměl tak postavené nároky, jako mám teď, takže uvidím :D

      Vymazat
  4. Do Pottera jsem se nedávno pustila znovu - v němčině. Loni v angličtině, letos v němčině (i když postupně a pomalu), tak jsem zvědavá, co to bude příště. :) Na Kostičas se taky trochu chystám, ale uvidím, jak to zvládnu časově, poslední dobou mám sice hodně času, ale ještě více knih. :)
    http://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi vážně dobrá :) Taky bych si chtěl někdy Harryho dát i v angličtině, ale zatím se na to úplně necítím, chtěl bych se v ní předtím ještě trochu zlepšit :)
      S tím časem a novými knihami to znám, ale Kostičas za to opravdu stojí, věř mi ;)

      Vymazat
  5. To je pěkná hromádka :) Já si také chci dát rereading HP, tentokrát ale v originále. Dále si chci znovu přečíst všechny série od mé oblíbené spisovatelky Richelle Mead. Ještě uvažuji o Hunger Games v originále, ale ty knihy doma nemám, takže možná časem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) S tím originálním HP to taky plánuji, ale až si angličtinu trochu vytříbím :)

      Vymazat
  6. Moc pěkný článek :) Harry Potter po re-readingu volá i u mě :) A Jiskru v popelu a Dceru kostí a dýmu bych si také ráda přečetla znovu :) Jen ta škola Dobra a zla mi moc nesedla, přečetla jsem první díl a stačilo mi to :)

    OdpovědětVymazat