neděle 4. června 2017

Přečteno (květen 2017)


Květen byl na přečtené knížky velice bohatý, v mém měsíčním výběru jsem našel asi úplně nejhorší knihu, kterou jsem za poslední dobu četl, ale i naprosto dokonalý počin, jenž se zařadil k mým nejmilejším knihám ever. Ale bylo toho daleko víc, dohromady 8 přečtených knih. Za tak velké číslo převážně může i jeden týden volna, kdy jsem zvládl polovinu tohoto počtu knížek, protože pár dní předtím mě nakrátko přepadla taková lehká čtecí krizička. Ještě aby ne, když jsem zrovna dočetl absolutně boží dílo...



Nejchladnější dívka ve městě Chladu - Holly Black

Nejchladnější dívka ve městě Chladu mě velmi zklamala, rozhodně jsem od ní čekal o dost víc. Na její české vydání jsem se vcelku těšil, a i přestože se pořád tak odsunovalo a odsunovalo, zájem o knížku jsem stále neztrácel. No, a možná proto se mi nakonec tolik nelíbila. Očekával jsem drsnou a dobře napsanou upířinu, ale to jsem asi chtěl až příliš moc. Kromě tématu a jeho pojetí mě zde nezaujalo už téměř nic. Děj se dá směle označit za nijaký, vysvětlování bylo značně matoucí a chaotické. Postavy se chovají nereálně a naprosto iracionálně a ten potenciál, který příběh bezesporu měl, Holly Black ani zpola nevyužila. Škoda, kdyby si více pohrála s tou myšlenkou s upíry mezi námi, nebylo by to tak zlé. Více v recenzi ZDE.

Hodnocení: 2,5 z 5 hvězdiček





Něco víc - Patrick Ness

Jestli mě čtete už nějakou tu dobu, jistě víte, že spisovatel Patrick Ness patří k mým úplně TOP autorům. Nevěřil jsem, že by tenhle svůj post mohl ještě nějak více potvrdit, ale to jsem zatím nepřečetl ten největší knižní skvost, který jsem kdy držel v rukou. Něco víc. Nejenom že Patrick Ness do téhle knihy opět přenesl svůj výborný a čtivý styl psaní, strašně moc poutavý námět a naprosto skvělé a mistrovsky popsané postavy (které se mimochodem staly jedněmi z mých nejoblíbenějších), ale zároveň se mu nádherně podařilo do tohoto počinu vnést to důležité něco víc. Někomu možná také nesedl ten až přespříliš otevřený konec, ale já ho hned pochopil a ani bych nechtěl, aby byl závěr zpracovaný nějak jinak. Moji překvapivě objektivní recenzi si můžete přečíst ZDE.

Hodnocení: ∞ z 5 hvězdiček!!!!!





14-14 Přátelství napříč staletími - Siléne Edgar a Paul Beorn

Po tom minulém zážitku jsem zřejmě potřeboval něco lehkého a krátkého, proto jsem sáhl po novince z nakladatelství CooBoo s dlouhým a netradičním jménem 14-14 Přátelství napříč staletími. A opravdu, dostal jsem velice pěkný, roztomilý a čtivý příběh o dvou třináctiletých klucích, kteří kromě jmen mají spolu mnoho společného, tedy až na to, že jeden žije v roce 1914 a druhý přesně o století později. Oddechl jsem si úplně maximálně, několikrát se slabě pousmál a ke konci i zadržoval dech u pár napínavých situacích. Jestli chcete nějakou odpočinkovou knihu se zajímavým námětem a plnou emocí, rozhodně vám tuto knížečku francouzské spisovatelské dvojice Siléne Edgar a Paula Beorna doporučuji.

Hodnocení: 3,5 z 5 hvězdiček





Povídky podivných - Ransom Riggs

Sérii Sirotčinec slečny Peregrinové prostě miluju. Loni jsem přečetl všechny tři díly této trilogii a chtěl jsem z tohoto úžasného světa podivných víc! To se mi splnilo v květnu, kdy konečně vyšly Povídky podivných, tedy ty nejznámějších příběhy o podivných lidech z jakéhokoli místa na Zemi a z jakéhokoli času. Je v ní dohromady osm povídek, a můžu vám říct, jedna je podivnější, ale zároveň zábavnější než druhá. Jedna vám poví laskavých kanibalech a velmi zvláštních vesničanech, v další se seznámíte s úplně první ymbrynou a v jiné je popsáno, jak to bylo s podivnými holuby od svatého Pavla. Jestli jste fanoušky této série, a nebo už ani zas tolik moc ne, rozhodně vám knížku i tak doporučuji, nádherně obohacuje ten krásný svět.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček




Bestie je zvíře - Peternelle van Arsdale

Bestie je zvíře je velice zvláštní příběh typický pro svou nezaměnitelnou, pochmurnou atmosféru. Spolu s ní je dalším velkým plusem této knihy to, že se čte jedna báseň, za což můžou poněkud větší písmenka, ale i svěží styl psaní spisovatelky Peternelle van Arsdale. Vyprávění je však drobet pomalé a rozvleklé a autorka už podle mě zabíhala až do zbytečně dlouhých popisů. Hlavní postavy nebyly příliš vyvinuté a propracované, cítil jsem k nim jenom takové vlažné sympatie. Naopak jsem strašně miloval nenávidět obyvatele osady Defaidu, ti vlastně zastávali v Bestie je zvíře roli toho největšího záporáka a zastávali ji výborně. Jako debut hodnotím knihu vcelku kladně a těším se na další autorčin počin. Recenze.

Hodnocení: 3,5 z 5 hvězdiček





Sochař - Scott McCloud

Sochař byl po hodně dlouhé době další grafický román, který jsem přelouskal. A zároveň byl úplně nejlepší. Z počátku to sice bylo strašně zvláštní a zmatené, chvílemi jsem dokonce i pochyboval, že se ode mě dočká vyššího hodnocení než tří hvězdiček. Pak se to však začalo velmi slibně rozbíhat a já se do tohoto faustovského příběhu a jeho postav postupně zamilovával. A vyvrcholilo to do naprosté emocionální smršti, kdy jsem po přečtení poslední stránky dokázal jen čumět do blba a ptát se pořád dokola, jestli to takhle opravdu skončilo... Navíc jsem to měl přečtené za jedno odpoledne. Já vím, je to jenom komiks, ale fakt dost tlustej komiks, takže jsem za to na sebe celkem pyšný :D

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček






Hamlet - William Shakespeare

Pak přišla na řadu povinná četba. Měli jsme do školy přečíst jedno ze tří děl od Williama Shakespeara, a jelikož jsem Romea a Julii četl už na zakládce, vybral jsem si tentokrát Hamleta. A asi se mi to líbilo ještě o krapet víc než jeho úplně nejslavnější drama. Ten příběh celkově mě bavil zřejmě víc a postavy, hlavně Hamlet, mi sedly taky líp než v Romeu a Julii. Jo, pokud budou všechny knížky do povinné četby na maturitu takhle skvěle ubíhat, mám se vážně na co těšit :D

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček







Neobyčejní - V. E. Schwab

Vypadá to, že psaní velice oblíbené autorky V. E. Schwab příliš nesedne. Tak trochu jsem se o tom přesvědčil v její nejnovější knize vydané u nás Neobyčejní, i když se mi nakonec i přesto velmi líbila. Děj a celkové zpracování mi přišlo lepší než v Temnější tvář magie a námět taky rozhodně stál za to. Příběh je rozdělený na dvě poloviny, v té první je nám pomalu vysvětlováno, kde jsme se právě teď ocitli, a druhá zabírá jediný den plus ještě s několika dalšími flashbacky do minulosti hrdinů. Nemohl jsem se do knížky ale nejdříve znovu pořádně začíst. Po první čtvrtině jsem ji na chvíli odložil, protože jsem na ni neměl asi momentální náladu, ale pak jsem se do ní po pár týdnech zase pustil a chytlo mě to naštěstí o dost víc.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček



Četli jste nebo se chystáte číst tyto moje květnové kousky?

8 komentářů:

  1. No co ti na to mám říct? :) Úžasný článek Honzi :) ;)
    Chystám se na Bestie je zvíře :)
    A musím si přečíst něco od tvého milovaného Nesse :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Luci :3 Vždyť víš, že musíš :D A to co nejdřív ;)

      Vymazat
    2. Nemáš za co děkovat :) :)

      Vymazat
  2. Nejchladnější týpku ve městě chladu asi zkusím v angličtině, přeci jen mám Holly docela ráda :D Uvidíme. Ness je samozřejmě nutnost, mám celkem absťák po jeho knihách. Neobyčejné jsem tenhle měsíc četla taky a mám dojem, že hodnotíme i stejně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tobě se Týpka třeba bude líbit :DD S tím absťákem se ti nedivím... Taky už ho mám :D

      Vymazat
  3. Četla jsem pouze Nejchladnější dívku a Hamleta a za mě oboje super. Samozřejmě Hamlet je lepší, ale Nejchladnější dívka jako odpočinková četba není špatná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se Nejchladnější dívka nelíbila prostě proto, že jsem měl až přemrštěná očekávání, holt jsem čekal o dost lepší zpracování... :/

      Vymazat
  4. Na Nejchladnější dívku se chystám, ale docela jsi mě zviklal. Samozřejmě si ji přečtu, ale už se na ni tolik netěším. Od Patricka Nesse jsem ještě žádnou knihu nečetla, a tak jsem si "Něco víc" zapsala do seznamu. Jsem zvědavá :) První díl série Sirotčince mám doma, ale ještě jsem se k tomu nedostala. Ale moc se na to těším! Bestie je zvíře mám v seznamu! Hamleta jsem také četla a Shakespearova dramata se mi líbí :)

    OdpovědětVymazat