čtvrtek 4. května 2017

Recenze - Dvůr mlhy a hněvu (Sarah J. Maas)

Feyre přežila střet s Amaranthou a vrátila se na Jarní dvůr. Avšak ani zde nemá klidu, protože ji neustále pronásledují vzpomínky na to, co musela udělat, aby osvobodila Tamlina i jeho lid. A stejně tak nemůže zapomenout ani na smlouvu s Rhysandem, s kterým má strávit jeden týden v měsíci. Ač je nyní vznešenou vílou, srdce má stále lidské. A navíc si postupně uvědomuje, že na obzoru se objevuje ještě mnohem větší zlo, než jaké kdy zažila. A tak zatímco se snaží vyznat v zákrutech vílího života, zjišťuje, že její role zachránkyně ještě neskončila. Avšak dokáže se vyrovnat s nebezpečím, které se k ní blíží?










Po nekonečném čekání máme opět konečně tu možnost vrátit se do kouzelného světa víl, do tajuplného Prythianu rozčleněného na sedm mocných dvorů se svými vlastními vládci. Obyvatelé celé této země, zpustošené po půl století krutovlády nelítostné Amaranthy, se snaží vzpamatovat se ze všech těch hrůz a svá království pomalu dávají do pořádku. Tři měsíce od jejich záchrany je už téměř vše ve starých kolejích, každý doufá v jen poklidný vílí život. Řítí se na ně však hrozba mnohem větší a zničující, jež by už ale nemusela postihnout jen vílí území, ale i jižní svět smrtelníků.

Ten dlouhý čas strávený v Kraji pod Horou zanechal na Feyre i na jejím milovaném Tamlinovi zdánlivě nesmazatelnou stopu. I po mnoha týdnech zpátky doma na Jarním dvoře má ty traumatické zážitky stále před očima a vždycky po probuzení si Feyre musí dlouze uvědomovat, že je v bezpečí. Kromě rán plných zvracení kvůli ošklivým nočním můrám si musí zvyknout i na své nové nesmrtelné tělo. Jako jedna z mála totiž, přestože jen na chvíli, zažila skutečnou smrt, poté ji všech sedm vladařů Prythianu darovalo nový život. Život víly, jenž může celý prožít po boku krále Jarního dvora.

Krátce po záchraně Prythianu ze spárů Amaranthy požádal Tamlin Feyre o ruku a ta souhlasila. Přípravy na svatbu jsou už téměř u konce a ten velký den D se kvapem blíží. Ale přes počáteční nadšení si teď tím sňatkem Feyre není vůbec jistá. Pro všechny okolo je to jako požehnání ze samotného Kotlíku, ale ona nyní váhá, jestli je vlastně Tamlinovi hodna. Doslova za minutu dvanáct, když už má říct své utvrzující ano, najednou svatbu přeruší vládce Nočního dvora Rhysand, jenž s Feyre v Kraji pod Horou uzavřel dohodu, kvůli níž Feyre musí jeden týden v měsíci pobýt v Rhysandově společnosti. Po tři měsíce se ani neukázal a zrovna v ten nejhorší okamžik se domáhá začátku jejich úmluvy.

Humbuk kolem knížky Dvůr mlhy a hněvu byl, a vlastně stále je, neskutečný. Jeho první díl Dvůr trnů a růží už byl i tak velmi úspěšný a čtený, i mě se velice líbil, ale po originálním vydání pokračování této série se v zahraniční zrodilo úplné šílenství. Nebyl snad nikdo, kdo by tuhle knihu nedoporučoval všem na každém kroku a sociální síti a netvrdil, že první díl směle strčila do kapsy. Po přečtení jedničky jsem byl tedy řádně natěšený na náš český překlad a zvědavý, jestli bude Dvůr mlhy a hněvu vážně tak geniální, jak říkají všichni čtenáři na celičkém světě. No, a co k tomu teď dodat? Snad jen to, že všechny ty zvěsti nelhaly a Sarah J. Maas je prostě bohyně!

V téhle knížce toho je, oproti Dvoru trnů a růží, o mnoho víc. Akce, napětí, romantiky i scén, do nichž bych se doporučoval pouštět až tak po desáté hodině. Nejsme ochuzeni ani o dávku vynikajícího humoru. Mimo to se velký důraz konečně dává na politiku a celý vílí svět. Dozvídáme se více o historii veškerého vymyšleného fantastického světa, jeho vzniku a o různých vrstvách populace. Také se můžete těšit na více fantasy prvků a magie, a to hlavně ze strany hlavní hrdinky. Když vládcové dvorů dali společně Feyre nový vílí život, zároveň do ní každý z nich vložil malou část jejich magické moci. Kdyby se tedy Feyre v ovládání vody, ohně a jiných nadpřirozených schopností, jež  jí byly dány, vycvičila, stala by se z ní jedna z nejmocnějších​ bytostí na světě a v blízké válce by mohla rozhodnout nejeden souboj.

Někomu se může zdát, že Dvůr mlhy a hněvu je příliš natahovaný a vůbec by mu neuškodily četné škrty. Kdo si to myslí, je ale na obrovském omylu, protože právě ta délka příběhu a jeho rozvětvení dopomáhá k úžasnému vývoji hlavní hrdinky, který můžeme při čtení skvěle sledovat, a jeho přirozenosti. Z vystrašené, skoro naivní lidské dívky se v průběhu knihy stává silná a mocná víla, přesně tak, jak se na správné obyvatelky Prythianu sluší. Hlavní postavy z jedničky zde nahrazují úplně noví hrdinové. Seznamujeme se tak se samotným Rhysandem i jeho nejbližším kruhem. S jeho dvěma pobočnicemi Amren a Morrigan, které jsem si hned oblíbil, a Rhysovými přáteli z rodu Illyrijců Cassianem, velitelem vojska Nočního dvora, a stínopěvcem Azrielem. Jejich vzájemné popichování jsem si zamiloval a obdivoval jejich výborný vztah, jenž se Sarah podařil na jedničku vystavit.

Dvůr mlhy a hněvu je přesně to, co vám všichni slibovali, a ještě mnohem víc. Co jste možná očekávali od prvního dílu Dvoru trnů a růží a co jste tam nejspíše postrádali, bez problému najdete v tomto výborném pokračování. Z původního retellingu na Krásku a Zvíře se stalo něco úplně jiného, tak trochu zvrhlého, takže pohádku rozhodně neočekávejte, spíš se připravte na pořádnou pohádku pro dospělé. Ale bez obav, navíc k tomu dostanete množství akce, napětí a fantasticky napsaných postav. Přiznám se, že než jsem se do Dvoru mlhy a hněvu náležitě začetl, pořád jsem nechápal ten boom okolo Rhysanda. Ovšem teď? Teď už dočista rozumím a s radostí se přidávám k jeho nejvěrnějšímu fanklubu. To samozřejmě platí i o všech ostatních hlavních postavách, jenom Tamlina bych poslal někam hodně, hodně daleko...

Hodnocení: 99 %

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze. Ráda si to přečtu...
    http://www.prekladysro.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Ja sa na dĺžku dvojky vôbec nesťažujem, podľa mňa toho bolo tak akurát. Ani krátke, ale ani príliš prehnané. Som zvedavá, či to tak bude aj pri trojke. To je riadna tehla. :O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně souhlasím :D Viděl jsem názor, že trojka je už malinko natahovaná, ale i tak to bude určitě skvělé <3

      Vymazat