středa 31. května 2017

RC Recenze - Bestie je zvíře (Peternelle van Arsdale)

Jako dítě se Alys rýmovačkám o Bestii smála a strach, který vyvolávaly příběhy o čarodějnicích, ji mrazil jen příjemně. Pak ale jednoho dne přišly. Ty dvě. A s celou vesnicí a dosavadním bezstarostným životem byl konec. Spolu s ostatními dětmi prchá Alys do sousedního Defaidu, kde ji čeká těžké dospívání ve světě svázaném ne-úprosnými pravidly. Defaid i jeho okolí zachvacuje panika před tím, co má prý na svědomí tajemná Bestie. Jenže utrpení, které si lidé dokážou působit navzájem, si s tím nadpřirozeným v ničem nezadá. A Alys navíc cítí, že má k hvozdu a Bestii podivně blízko…









Žily byly dvě sestry, dvojčata s vlasy černými jak noc a nesmírným půvabem, která si byla navzájem zrcadlovými obrazy. A to doslova. Ta starší, narozena jen dvě minuty před svou sestrou, vždy na vše používala svou pravou ruku, naopak mladší se neobešla bez své levé ruky. Jmenovaly se Angelika a Benedikta, a byly to pojídačky duší. Tak začíná příběh o zlé Bestii a jejích služebnicích. Tak začíná příběh o dívce, jež má zachránit celičký svět před temnými silami dvou sester.

Kniha Bestie je zvíře nás přenáší do hlubokých, tmavých hvozdů v neznámých zemích daleko v místě i čase. Lidé, kteří zde žijí, se kvůli zvláštním a nepřirozeným bytostem usídlených v okolních lesích ukrývají ve větších osadách postavených za hranicemi vysokých stromů. Nepřebývají tady v žádném velkém přepychu ani pohodlí, ale mají se jak uživit, a jsou tak víceméně spokojení. Pocit klidu a bezpečí ale naruší náhlá tragédie, jež se odehraje v jedné z osad s názvem Gwenith. Jednoho rána se ze spánku probudí pouze děti mladší patnácti let. Jejich rodiče do jednoho zabili pojídači duší, z jejich těl zbyly jen prázdné schránky bez duší. Bestie je tak určitě trestá za jejich neodpustitelné hříchy.


Sedmiletá Alys je právě jedním z těchto dětí, které se v dospívání budou muset obejít bez svých rodičů a postarat se o sebe navzájem. S pomocí potulného obchodníka Pawla, k němuž si Alys snadno najde důvěru, a dalších mužů z nejbližší osady se děti přestěhují do Defaidu, ve kterém jsou jednotlivě rozděleny do několika rodina. Krátce po jejich příjezdu se místní rada starších rozhodne kvůli bezpečnosti obyvatelů Defaidu a nedávným událostem postavit kolem osady velké hradby. A strážci těchto hradeb se neměl stát nikdo jiný než přeživší gwenithské děti. A tak noc co noc Alys s touhou putovat po světě jako Pawl chodí hlídat na hradby, aby mohli Defaiďané v poklidu spát, a rok po roce chřadne.

Bestie je zvíře je samostatnou knihou a zároveň prvotinou americké spisovatelky Peternelle van Arsdale, jež se donedávna živila prací redaktorky. Jak autorka sama říká, a což můžu také bez pochyby potvrdit, její debut je lehce strašidelná pohádka, navíc se zvláštně pochmurnou atmosférou a temným prostředím. Čeští čtenáři na její přeloženou verzi nemuseli nijak dlouho čekat, protože u nakladatelství Slovart vyšla sotva měsíc po její světové březnové premiéře.

Kniha nás provází dá se říct celým dospíváním hlavní hrdinky Alys. Na začátku čtení se s ní setkáváme již v jejích osmi letech, kdy zrovna se svou maminkou a tatínkem vyrůstá ve větší osadě Gwenith. Na rozdíl od jiných svých vrstevníků a všeobecně obyvatelů Gwenithu se příliš nebojí surové Bestie, obrovské nestvůry se zvířecím tělem, a už vůbec ne dětských říkanek o její zrůdnosti. Je tak trochu noční ptáče, a proto je tu osudnou noc, kdy zemřou úplně všichni dospělí, jako jediná vzhůru, a ještě k tomu venku. Jejím tajemstvím, které si v Defaidu raději drží pro sebe, je i to, že ty dvě podivné ženy, jež zabily její rodiče, viděla na vlastní oči. A ani se je vůbec nepokusila zastavit.

Příběh pokračuje částmi v Defaidu bezmezně uctívajícího velikého Pastýře, v osadě, která se pro všechny sirotky z Gwenithu náhle stala zcela novým domovem. Alys pomalu roste a snaží se nějak smířit se skutečností, že svůj život musí strávit zrovna zde, mezi úplně cizími lidmi v domě s novou matkou a otcem, a celé noci probdít na vrcholku nebezpečných hradeb. Nechápe, proč nemohla zůstat s Pawlem a společně s ním jako poutnice prozkoumat celý svět. Za celých osm let, co v Defaidu žije, se ovšem opět tváří v tvář setká s těmi dvěma čarovnými sestrami a dokonce jednou uprostřed lesa spatří i tu pověstnou Bestii. A ta jí řekne tu nejzvláštnější věc, kterou kdy slyšela. Prý právě Alys musí osvobodit celý svět od záhuby pojídaček duší.

Bestie je zvíře je velice zvláštní příběh typický pro svou nezaměnitelnou, pochmurnou atmosféru. Spolu s ní je dalším velkým plusem této knihy to, že se čte jedna báseň, za což můžou poněkud větší písmenka, ale i svěží styl psaní spisovatelky Peternelle van Arsdale. Vyprávění je však drobet pomalé a rozvleklé a autorka už podle mě zabíhala až do zbytečně dlouhých popisů. Hlavní postavy nebyly příliš vyvinuté a propracované, cítil jsem k nim jenom takové vlažné sympatie. Naopak jsem strašně miloval nenávidět obyvatele osady Defaidu, ti vlastně zastávali v Bestie je zvíře roli toho největšího záporáka a zastávali ji výborně. Jako debut hodnotím knihu vcelku kladně a těším se na další autorčin počin.

Hodnocení: 70%

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Slovart
Knihu Bestie je zvíře si můžete objednat na stránkách nakladatelství ZDE

30 komentářů:

  1. Porad nad ni premyslim, trochu mi pripomina film Vesnice nebo knihu Smrtna zima, ta se mi moc nelibila, ale tohle vypada lip :) Jenicku asi jsi me nalakal, pisu si na seznam :D Pekna recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Smrtné zimě je to dost podobné, ale nevím, jestli je Bestie z mého pohledu lepší... Každopádně tobě by se to mohlo líbit, jsem rád, že jsem tě nalákal ;)

      Vymazat
  2. Ačkoliv knihu čte kde kdo, já se jí asi vyhnu.
    Ale koukám, že zrovna čteš Temnou hmotu. Co na ni říkáš? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Temná hmota se mi líbí :) Připadá mi to sice tak zvláštně předvídatelné, ale čte se to skvěle, je to dost zajímavé a napínavé :))

      Vymazat
  3. Parádní recenze! Úplně jsi mě nalákal a kdybych měla knihu po ruce, hned ji začnu číst. Bohužel si budu muset počkat, mám ji ale na seznamu :)

    http://kath-the-bookworm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Výborná recenze :) Na knihu mám zálusk, už jsem si ji rezervovala v knihovně a těším se , až se do ní pustím :) Vypadá to na vážně originální čtení :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nice & good work show it is very well and cotrol panel site free youtube downloader activation key

    OdpovědětVymazat

  6. kontakt-crack-keygen is just one of the most significant sample tools with all an individual may cause incredible soundtracks. It supports several devices that are. It's a library that gives customers several brilliant and creative instruments and effects with no complication.
    new crack

    OdpovědětVymazat
  7. Amazing blog! I really like the way you explained such information about this post with us. And blog is really helpful for us. https://idmcracksetup.com/wondershare-filmora-crack/

    OdpovědětVymazat
  8. Thank you, I’ve recently been searching for information about this subject for a long time and yours is the best I have found out so far. ez-game-booster-pro-crack

    OdpovědětVymazat
  9. https://mybookishimagination.blogspot.com/2017/05/rc-recenze-bestie-je-zvire-peternelle.html?showComment=1535423816375#c5546026934110988880

    OdpovědětVymazat
  10. Wow that was strange. I just wrote an really long comment
    but after I clicked submit my comment didn’t show up…
    well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say excellent blog!
    slimcleaner plus serial
    4k video downloader free
    mount and blade warband download
    cyberghost vpn crack
    desktopok malware
    Crack Like

    OdpovědětVymazat
  11. I liked it so much that you feel good
    here Sketch made with taste, the theme for your author
    elegant to buy
    impatience with what you have to offer.
    Well, without a doubt, you will come back before this, just like very often if you support this growth.
    hitmanpro crack
    adobe photoshop cc crack
    imyfone lockwiper crack
    magic partition recovery crack

    OdpovědětVymazat
  12. My cousin recommended this website to me. I'm not certain if
    He wrote this post since no one else knows as much about my condition as he does.
    You're incredible! Thanks!
    riffstation crack
    auslogics disk defrag crack
    youtube by click crack
    iobit driver booster pro crack

    OdpovědětVymazat
  13. It was just as enjoyable for me as it was for you.
    I like the drawing and your writing style.
    Please continue to shake to your heart's content.
    Here are the details: uncomfortably quick, but no doubt
    again, as is virtually often the case if you promote this stroll inside.
    4k stogram crack keygen
    pandora crack
    corel draw x8 crack
    360 total security crack

    OdpovědětVymazat
  14. What the? I know this is a theme, but I was wondering if you know where I can find the captcha plugin for my comment form?
    I use the same blogging platform as yours and I have it
    are you struggling to find it? Thank you!
    auslogics file recovery crack
    easeus data recovery wizard crack
    microsoft office 365 crack

    OdpovědětVymazat
  15. As suggested, I took your advice and found it to be constructive. Thanks for helping me out when I was struggling to reach my targets.
    athentech perfectly clear workbench crack
    aomei-backupper pro crack
    alien kin blow up crack

    OdpovědětVymazat
  16. Hey! This is my first visit to your blog.
    We are a collection of volunteers starting with one
    a new project in the community in the same niche.
    Your blog has provided us with useful information to work with. YOU
    did a fantastic job!
    cleanmymac x crack
    magic office recovery crack
    disk drill pro crack
    avira internet security suite crack

    OdpovědětVymazat
  17. This post is exceptionally written.
    I imagine the hard work you put into this, so congratulations.
    If you are looking for exceptionally developed thesis aid, you should get in touch with the experienced and qualified experts of the LiveWebTutors platform right away.
    graphpad prism crack
    easeus mobisaver crack
    freemake video downloader crack
    mathtype crack

    OdpovědětVymazat
  18. I'm going to Brussels.
    I will be grateful if you will continue to do so in the future.
    Most people will benefit from your writing.
    Hooray, I'm still visiting, how are you all? This post hosted on this website is really interesting. Your way of talking about everything in this paragraph is very fun, individually.
    it's easy to understand, thanks
    much more.
    bitdefender total security crack
    windows office iso downloader tool crack
    adobe character animator cc crack
    isobuster crack

    OdpovědětVymazat
  19. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
    ViewCompanion Premium Crack
    IDM Trial Reset Crack

    OdpovědětVymazat
  20. I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provides new knowledge to me.
    iTop VPN
    ESET Smart Security Premium
    Switch Sound File Converter

    OdpovědětVymazat
  21. II am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provides new knowledge to me.
    Xsplit Vcam

    Hide Folders

    OdpovědětVymazat