neděle 7. května 2017

Květnové dárečky


Jáj, v květnu toho zase je :D Vzhledem k tomu, že tento měsíc se nakladatelství opět rozhodla nás zahrnout samými skvělými tituly a že nás čeká i největší festival knih v roce, vůbec první Svět knihy, kterého se zúčastním i já, v květnu se zase žádná stopka v nakupování knížek konat nebude. No, co naděláme. Možná v čevnu... :D





Temná hmota - Blake Crouch
Knižní klub - 2.5.



„Temná hmota je jedna z nejlepších knih jakéhokoli roku… a jakékoli reality.“ Book Reporter

„Jsi v životě šťastný?“ To byla jedna z posledních slov, která Jason Dessen slyšel, než po útoku maskovaného muže upadl do bezvědomí. Než se probudil připoutaný na lůžku a obklopený cizími lidmi v ochranných oblecích. Než se na něj člověk, jehož nikdy neviděl, usmál a řekl: „Vítej zpátky.“

Ve světě, kde se probral, není Jasonův život ten, který zná. Jeho žena není jeho žena. Jeho syn se nikdy nenarodil. A Jason není průměrný profesor fyziky, ale proslulý génius, jenž dokázal něco pozoruhodného. Něco nemožného.
Který svět je skutečný a o kterém se mu jen zdá? A pokud je skutečný ten z jeho vzpomínek, jak se do něj lze vrátit? Cesta zpět však bude úžasnější a zároveň děsivější, než si kdy dokázal představit…

Kniha Temná hmota, která už na začátku měsíce vyšla u Knižního klubu, mě svým námětem zaujala už v originále, akorát se nemůžu rozhodnout, jaká z obálka je lepší, jestli ta původní, nebo naše. Obě jsou velmi poutavé a svým způsobem jedinečné. Téma více dimenzí mě vždycky hodně ohromovalo a tahle knížka vypadá vážně skvěle.




Řád zlomených křídel (Dominium Padlých 1) - Aliette de Bodard
Host - 5.5.



Fantastický špionážní thriller podbarvený melancholií ztraceného zlatého věku.

Paříž se zotavuje z Velké války Řádů. Její ulice lemují strašidelné ruiny, z Notre-Dame zbyly jen ohořelé zdi a Seina zčernala popelem a sutí. Přesto život mezi troskami pokračuje dál. Zoufalé gangy bojují v ulicích o přežití, zatímco Řády nadále soupeří o nadvládu nad městem.

V Řádu Stříbrostínu, kdysi nejmocnějším pařížském Řádu, panuje zmatek. Jeho magie slábne, jeho zakladatel Jitřenec před desítkami let zmizel a v jeho sídle se náhle zjevilo cosi nevítaného, cosi temného a mocného, cosi, co zabíjí…

Tři naprosto rozdílní hrdinové musí spojit své síly: mladičká, ale mocná Padlá, alchymistka se sebedestruktivními sklony a nedůtklivý mladý muž ovládající kouzla z Dálného východu. Stanou se spásou Stříbrostínu, nebo budou strůjci jeho posledního, nevratného pádu?

S anděly, upíry, vlkodlaky či jinými takovými nadpřirozenými bytostmi jsem vlastně nikdy nebyl úplně kamarád, ale tahle novinka od Hostu zpracovávající právě andělskou tématiku by nemusela být zas tak špatnou volbou. Řád zlomených křídel je první díl z plánované série, zasazené do magické, ale v tuto chvíli po válkách zpustošené Paříže.




Poušť v plamenech (Poušť v plamenech 1) - Alwyn Hamilton
CooBoo - 9.5.



Amání je neohrožená pistolnice a osud pouště jí leží v rukou. Pouštnímu národu země Mirádži vládnou smrtelníci, ale v divokých, holých pustinách se pořád potulují mystická stvoření z dávných pověstí a někde prý stále čarují i samotní džinové. Na městečku Prachov ale nic mystického ani magického není a Amání se už nemůže dočkat, až z něj zmizí. Jestli zde zůstane, jejím osudem je skončit „buď provdaná, nebo mrtvá“, takže se Amání hodlá z Prachova dostat za pomoci své ostré mušky. Když se na střelecké soutěži setká s Jinem, tajemným a neskutečně přitažlivým cizincem, usoudí, že našla ideální únikovou cestu. Ale za celé roky, kdy fantazírovala o útěku z domova, se jí určitě nesnilo, že odsud uteče před vražednou sultánovou armádou s uprchlíkem hledaným za velezradu na mytickém koni. A určitě nečekala, že se do toho uprchlíka zamiluje… nebo že jí mladík pomůže odhalit mocnou pravdu o tom, kdo Amání opravdu je.

Poušť v plamenech je společně i s dvěma předchozími knihami jeden z těch velkých favoritů, které bych si chtěl příští víkend pořídit na mém prvním Světě knihy. V zahraničí zažila před celkem nedávnou dobou obrovský boom, nejspíše kvůli té úžasné obálce a netradičnímu prostředí inspirovaným arabským světem spojeném s westernem.




Tíha vesmíru - Jennifer Niven
Yoli - 9.5.



Okouzlující love story, která vás dostane!
Každý si myslí, že dobře zná Libby Stroutovou – tuhle odvážnou dívku s úctyhodnou váhou, jejíž fotku s titulkem „nejtlustší teenagerka Ameriky“ otiskly před dvěma roky snad všechny noviny v USA. Libby se ale od té doby změnila – a nejen co se váhy týče.
Stejně tak si každý myslí, že dobře zná i Jacka Masselina. Mezi spolužáky je oblíbený, randí s nejkrásnější holkou ze školy a na první pohled to může vypadat, že má všechno, co si může přát. Až na to, že trpí prosopagnosií – není schopný rozeznávat lidské tváře a svůj handicap samo sebou skrývá.
Když tedy na sebe Stroutová a Masselin rázem narazí ve škole, svět se obrátí vzhůru nohama – minimálně Van Burenova střední. A malér je na světě!

Upřímně, nad četbou Tíhy vesmíru stále tak trochu váhám. Debut Jennifer Niven Všechny malé zázraky nebyla sice špatná knížka, pro mě spíše oddechovka, ale úplně nevím, co mám čekat právě od její druhé knihy, jež za pár dní vychází pod nakladatelstvím Yoli.




Paní půlnoci (Temné lsti 1) - Cassandra Clare
Slovart - 15.5.



Los Angeles, 2012. Je tomu již pět let, co dvanáctiletá lovkyně stínů Emma Carstairsová přišla za Temné války o oba rodiče. Dnes už Emma dávno není dítě, ale mladá žena odhodlaná k pátrání a pomstě. Spolu se svým parabátai Juliánem Blackthornem musí překazit nekalé spiknutí a rozbít síť temné mafie, jejíž dlouhé prsty sahají od Sunset Stripu až k magickým hlubinám oceánu a plážím v Santa Monice. Aby to dokázala, musí se však naučit důvěřovat svému srdci, které ji, zdá se, svádí na scestí…
Románem Paní půlnoci otevírá Cassandra Clare další strhující a vášnivou trilogii ze světa lovců stínů.

Přestože jsem se do světově úspěšné série Nástroje smrti pustil teprve před pár týdny a za sebou mám zatím jen první díl, to, že chci Paní půlnoci číst, vím jistě už teď. Jedná se o první díl chystané trilogie odehrávající se ve světě lovců stínů od Cassandry Clare a je všemi velice vychvalovaná, dokonce možná ještě víc než samotná původní šestidílná série, takže se na čtení velice těším. Podle úplně prvních výtisků už víme, že český překlad Paní půlnoci bude vypadat fantasticky. Navíc i s modrými okraji stránek!




Fantastická zvířata a kde je najít, Famfrpál v průběhu věků, Bajky barda Beedleho - J. K. Rowling
Albatros - 15.5.



Alespoň jeden výtisk knihy Fantastická zvířata a kde je najít vlastní téměř každá kouzelnická domácnost v celé zemi. Nyní, po omezenou dobu, mají i mudlové příležitost zjistit, kde žije pětinoh, čím se živí kluběnka a proč není dobrý nápad nechávat za dveřmi mléko pro bodloše.

Pro všechny, kdo mají rádi Harryho a fandí mu v jeho famfrpálových kláních za Nebelvír! Nové vydání příručky získané přímo z bradavické knihovny při Škole čar a kouzel vás seznámí s vývojem létajících košťat, poučíte se, jaké hry se s košťaty hrály ve starověku, jak se objevila Zlatonka, jakými proměnami prošel famfrpál od 14. století a jak vypadá dnes, seznámíte se s významnými famfrpálovými týmy ve Velké Británii a v Irsku. Uvádí ji předmluva ředitele bradavické školy Albuse Brumbála a najdete v ní i reprodukci výpůjčního lístku z bradavické knihovny. Autorem této příručky je expert na slovo vzatý, kromě ní napsal např. knížky Lítá jako šílenec, Potlouky v akci či Studie o strategii obrany při famfrpálu. Jeho příručku vysoce oceňuje jak Albus Brumbál, tak Batylda Bagshotová (autorka Dějin čar a kouzel), ale i Zlatoslav Lockhart a další významné osobnosti kouzelnického světa.

Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.

Jistě všichni víte, že letos, a myslím že přesně příští měsíc, to je 20 let od originálního vydání prvního dílu ze série Harry Potter. Proto si pro nás nejen nakladatelství Albatros na tento rok připravilo spoustu překvapení a speciálních dárečků ze světa Harry Pottera. Jedním z nich je i nové vydání všech tří bradavických učebnic Fantastická zvířata a kde je najít, Famfrpál v průběhu věků a Bajky barda Beedleho s nějakými dodatky a ilustracemi. A vypadají doslova kouzelně.




Plíseň (Ódinovo dítě 2) - Siri Pettersen
Host - 26.5.



Touha po pomstě a strach ze smrti — to je druhý díl série Havraní kruhy.

Představte si, že jste lovnou zvěří v neznámém světě. Ve světě lidí, který pomalu umírá. Ve světě, odkud pocházíte a kde jste doufali, že konečně naleznete domov. Jenže to jste se pořádně spletli. Hirka opustila Ymslandu, aby ji zachránila, a obětovala tak možnost být nablízku Rimemu, přestože právě po tom touží ze všeho nejvíc. Teď ji místo něj provázejí lovec nemrtvých a slepý. Boj o přežití není ovšem ničím ve srovnání s tím, co přijde, když Hirka pochopí, kým ve skutečnosti je a jakým nástrojem v mocenské hře se má stát. Původce plísně touží po tisíci letech konečně dosáhnout svobody. Svobody, kterou mu může dát jen Hirka.

Loni vydané Ódinovo dítě v Česku zažilo velký úspěch. Ani mně se tato neotřelá norská fantasy nevyhnula a i já se velmi těším na její druhý díl nazvaný Plíseň. Jsem dost zvědavý, jak se Siri Pettersen ve svém příběhu rozhodla pokračovat a jestli se mi i pokračování bude líbit.




Falešný polibek (Kroniky pozůstalých 1) - Mary E. Pearson
CooBoo - 29.5.



Království Morrigan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického spojenectví. Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do na míle vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a především dvěma záhadnými a přitažlivými muži – jedním princem, kterého si měla vzít, a jedním vrahem s úkolem jí zabít. Obklopena tajemstvími a lžemi musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z dvou cizinců.

I trilogie Kroniky pozůstalých, jejíž první díl Falešný polibek teď na konci května vychází u CooBoo, je za hranicemi hodně známá a čtená. Sice příliš nevím, o čem by to celé mělo být, ale od amerických booktuberů jsem o ní často slýchával a mohlo by to být velmi zajímavé čtení.


Chystáte se na letošní Svět knihy i vy?

10 komentářů:

  1. Chystám se tam v sobotu, tak snad to vyjde :) Jinak skvělý výběr, většinu titulů mám na svém seznamu taky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tíhu, Falešný polibek a Pulnoční dámu!

    OdpovědětVymazat
  3. Bože! HP učebnice musím mít! Už jakou dobu se odhodlávám, že si je pořídím, ale nemohla jsem se rozhodnout, jaké vydání. Teď už vím!
    A na Svět knihy jedu i já!! Také to bude mé poprvé :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý výběr, úplně jak můj nákupní seznam na Svět knihy :D Dobře, to trochu přeháním, budu se krotit a odnesu si snad jen jednu knihu,ale ostatní časem také musím mít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) :D Doufám, že se potkáme ;) Chtělo by to udělat nějaké jmenovky, abychom všichni na první pohled věděli, kdo je z jakého blogu :DD

      Vymazat
  5. Já se určitě chystám na Falešný polibek a podle recenzí si rozmyslím Poušť v plamenech a Paní půlnoci :)

    OdpovědětVymazat