pátek 14. dubna 2017

RC Recenze - Návrat Kouzelnice (Chris Colfer)

Druhý díl fascinujícího příběhu ze země pohádek, kde ne všechno končí šťastně…

Zlá kouzelnice, která kdysi proklela Šípkovou Růženku a uvrhla ji do stoletého spánku, je zpět. Po letech skrývání se chce mstít a je nebezpečnější než kdy dřív!
Už je to rok, co se sourozenci Alex a Conner vrátili z Říše příběhů. Stejně tak dlouho neviděli svoji babičku – Kmotřičku vílu. Když se jednoho dne objeví u nich doma, s vojáky královny Popelky za zády, děti hned vytuší, že se stalo něco vážného. Jejich maminka byla unesena!
Ačkoli jim babička zakáže cokoli podnikat, podaří se jim tajně proniknout zpět do Říše příběhů. Tam však brzy zjišťují, že vše je mnohem horší, než se domnívali, a že poprvé, kam paměť sahá, možná pohádky nebudou mít šťastný konec…



Pohádkové postavy ze Země příběhů zrovna zažívají velmi poklidné období. Všechny připomínky zlé minulosti byly už zdárně zažehnány a teď nastává nepřetržitá vláda dobra. Východní království, které pod panováním královny Šípkové Růženky opět získává své původní jméno, se znovu po dlouhých letech dokázalo vyhrabat z hospodářské krize způsobené spící kletbou. Když už to vypadá, že se blýská na lepší časy, celé království rázem zahalí ohromné trnité šlahouny. Kouzelnice, stará Růženčina nepřítelkyně, se vrací a tentokrát hodlá svoji pomstu dotáhnout až do konce.

Už je to rok, co se Alex a Conner Baileyovi vrátili z jejich obrovského dobrodružství, kdy se pomocí čarovné knihy dostali do opravdové pohádkové říše, do Země příběhů. Zároveň je to stejně tak dlouho, co naposledy viděli svou babičku, o níž dvojčata zjistila, že právě ona je ta slavná Kmotřička víla, která pomohla dostat se Popelce na bál. Zjištění, že jsou z otcovy strany napůl víly a původně tedy pochází z magické pohádkové dimenze, už i tak dost otřáslo jejich životy. Teď je jim navíc na neznámě dlouhou dobu odepřená další návštěva Země příběhů. Tím víc je však překvapilo, když do jejich pronajatého domku náhle vtrhla jejich babičky a početná vojenská garda a řekli jim, že jejich matka byla unesena. Všechny otázky babička utnula tím, že dětem nakázala domácí vězení a nechala je hlídat družinou vojáků.


V záchraně jejich maminky jim však nemůže nic zabránit, ani tucet pohádkových Popelčiných strážců. I přes babiččin nesouhlas se potají vydají do domu jejich nejkrásnějších dětských vzpomínek, do babiččiny staré chalupy, kde by mohli najít portál, jež by je mohl přenést do Země příběhů, na to jediné možné místo, kam byla Charlotta Baileyová nejpravděpodobněji unesena. Když se ale v pohádkovém světe znenadání objeví, nemohou uvěřit svým očím. Země příběhů už není tím poklidným světem, kde všechno skončí tak, jak má. Z východní strany se na všechny žene hrozba mocné Kouzelnice Ezmie, zlé víly sudičky, která před dávnou dobou proklela královnu Šípkovou Růženku.

Pro každého už byla mrtvá, ale zřejmě celých těch sto let někde nabírala síly a nyní chce své kruté plány dovést do zdárného cíle. To ona stojí za tím, že je Východní království opět skryté pod nezdolatelným trním, ona unesla maminku Alex a Connera, ona je původcem všeho toho zla. To všechno je ale teprve začátek a kdoví, co má v úmyslu dál. Zhatit její pomstu, a ještě nadto ve velmi krátkém čase, by dokázali jenom naši dva malí hrdinové, bez pomoci zdejších pohádkových postav se to ovšem neobejde. A ruku k dílu budou muset přiložit i ty nejvíc prohnané a nenáviděné osoby světa. Ale když si neví rady ani samotné Shromáždění dobrých konců, co zmůžou dvě malé děti...

Sérii Země příběhů, u nás vydanou pod nakladatelstvím Fragment, nemusím nijak dlouze představovat, každý ji nepochybně alespoň někde zahlédl. První díl s názvem Kouzelné přání neučaroval svou překrásnou obálkou pouze naše malé i velké čtenáře, ale i zahraničí, v němž má opravdu veliký úspěch. Americký spisovatel a herec Chris Colfer v něm velice odpočinkově a zajímavě zpracovává hromadu klasických pohádek, navíc s lehkým humorem a spoustou akce. Teď jsme se dočkali i dlouho očekávaného pokračování, které nám vypráví o velkolepém Návratu Kouzelnice.

Chris Colfer je skutečně znamenitý vypravěč. Svým příběhem a způsobem vypravování dokáže zaujmout jak drobné čtenářstvo, tak i už trochu přerostlé děti, co mají školní léta už dávno za sebou. Jeho styl je svižný, čtivý a velmi svěží, a proto okamžitě upoutá všechny nadšence dětských pohádek bez rozdílu věku či národnosti. Mrzí mě ale ta drobná nevyváženost. Kniha začíná, zrovna tak jako v prvním dílu, ve skutečném světě. Alex a Connerovi se stýská po dobrodružství, které loni prožili v Zemi příběhu, když do jejich života vstoupí doktor Bob, maminčin kolega z práce. Oba nicméně rázem zjistí, že mezi ním a Charlottou není pouze kamarádský vztah, a tak se dvojčata musí vyrovnat s novým mužem, který v jejich rodině po tatínkově smrti celá léta scházel. Celému tomu úvodu v "Mimosvětě", jak našemu světu přezdívají pohádkové bytosti, autor věnoval až zbytečně moc času. Místo protahování začátku tak radši mohl více vylepšit samotné události v Zemi příběhů, jež na mě zase působili příliš zkracovaným a vyškrtaným dojmem.

Značný dojem na mě naopak udělalo znamenité propojení osudů hrdinů mnoha příběhů z pohádkové říše. Možná to takhle může vypadat jako nijak náročný a téměř směšný úkol, ale skloubit množství různých pohádek do sebe tak, aby to celkově dávalo smysl a nevytvářelo kupu nelogičností, věřte mi, zas tolik snadné to vážně není. Colferovi se to do posledního puntíku povedlo a nejednou jsem se s úsměvem a lehkým překvapením podivil nad tím, jak dopodrobna měl celý příběh promyšlený. Kromě toho se také můžete těšit i na několik nových zajímavých postav. V mých očích jim rozhodně vévodí prostě skvělá a vtipná Matka Husa. V Návratu Kouzelnice se sice ještě tolik neobjevovala, ale ve třetím díle s originálním znění A Grimm Warning by měla mít doufám větší roli.

Druhý díl Návrat Kouzelnice na svého předchůdce sice příliš nezískává, ale určitě ani neztrácí. Za připomínku zajisté však stojí výborně vybudované napětí, jež čtenáře nutí číst pořád dál a dál. Mírně mě ale zklamal ten dost protahovaný úvod ve světě lidí, který bude před nástupem akce v Zemi příběhů menší děti pravděpodobně nudit. Jinak mě to velice bavilo. I když jsou Alex a Conner Baileyovi už o rok starší, o svou jedinečnost a ostrovtip rozhodně nepřichází. Knihu úžasně uzavřel výtečně napsaný konec, který je dost dojemný. Jestli se autorovi něco v knize maličko nepovedlo, jednoduše mu to kvůli tomu půvabnému konci odpouštím. Dokonce málem i slzička ukápla, což se mi často nestává.

Hodnocení: 85 %


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský
Návrat Kouzelnice si můžete koupit v e-shopu Knihy Dobrovský

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Já se na první díl teprve chystám :) Tak uvidím jaký si na ni udělám názor :)

    OdpovědětVymazat