pondělí 3. dubna 2017

Přečteno (březen 2017)


Březen byl na jednu stranu strašně hektický, na tu druhou zase poněkud poklidný měsíc. Vypovídá o tom i číslo přečtených titulů za tento měsíc, 6 knížek je u mě takový průměr a zlatý střed.




Probuzení Simona Spiera - Becky Albertalli

Probuzení Simona Spiera je velmi milý a půvabný příběh plný životních pravd i nelehkého dospívání. I když se mi velmi dobře četl, zakousnutý jsem byl do něj vlastně hned, zas tolik jako jiné čtenáře mě úplně neuchvátil. Simon je skvělá a sympatická postava, ale možná mi v jeho vyprávění něco chybělo. Nějaký prvek, který by mě přinutil říct, že si zaslouží takovou spoustu pozornosti. Musím ale podotknout, že jsem neměl vůbec pocit, že by se mluva teenagerských postav nějak hodně lišila od skutečného života. Tohle se autorce Becky Albertalli a rovněž i české překladatelce vážně povedlo. Normální kapitoly vyprávěné ze Simonova pohledu byly prokládány ukázkami mailů, které si hlavní hrdina s Bluem vyměňovali. To napětí, které bylo po celou četbu udržované, okolo toho, kdo vlastně Blue je, bylo dobře vystavěné a konečné odhalení nebylo z mé strany nijak očekávané. Celkově byla kniha Probuzení Simona Spiera příjemným čtením pro dospívající a téma coming outu v ní bylo výborně zpracované. Celá recenze je k přečtení ZDE.

Hodnocení: 4 z 5 hvězdiček




Neviditelná knihovna - Genevieve Gogman

Celkově není Neviditelná knihovna vůbec špatná kniha. Její nápad s nekonečným počtem světů je úplně boží a postavy považuji za vcelku dobře popsané, hlavně tedy hlavní hrdinka Irene, jejíž humor a hlášky mi ihned přirostly k srdci. Kámen úrazu se objevuje u samotného zpracování námětu. Často jsem měl pocit, že jím Genevieve Cogman tak trochu plýtvá a do příběhů se víc a víc zašmodrchává. I ten neustálý příval nových informací je v zásadě otravný. Styl psaní a atmosféra á la viktoriánská doba mi vážně sedly, jsou velmi hutné a těžké a kvůli tomu není kniha zcela pro každého. Mně se ale, až na několik nedostatků, trefila do noty a jsem velmi zvědavý, kam dál tahle pěkně našlápnutá série povede. ZDE je i moje recenze.

Hodnocení: 3,5 z 5 hvězdiček






Sůl moře - Ruta Sepetys

U téhle knížky mi prostě dochází řeč... Nedokážu pochopit, jak se může jedné autorce podařit do jednoho titulu vložit tolik různých emocí a tolik úžasných hrdinů. Ruta Sepetys je kouzelnice, je královnou všech knih z tématikou 2. světové války. Její postavy obsahují tolik života a prostě nejde, aby vám každá do jedné nepřirostla k srdci. Jo, i ten sobecký kretén, ale zároveň tak úžasně napsaný Alfred. Jestli jste Sůl moře stále nečetli, o čemž teda teď tak trochu pochybuji, opravdu nevím, na co čekáte. Tohle vás nemůže zklamat.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček







Zakázané přání - Jessica Khoury

Nemůžu si pomoct, ale porovnání knížky Zakázané přání s Pomstou a Rozbřeskem se prostě nevyhnu. Oproti němu má totiž Zakázané přání nějaký nápad, postavy, u kterých nemáte ani jednou nutkání pěkně je proplesknout, a o dost více toho nadpřirozena. I přesto, že prostředí si jsou velmi podobná, v téhle knížce bylo daleko více propracované a zajímavé. Je vidět, že autorka Jessica Khoury má obrovskou fantazii, a i přes tu lehce utahanou první polovinu považuji tuhle knihu za jeden z nejlepších retellingů. Navíc je to standalone s uzavřeným koncem, ale vůbec by mi nevadilo se do toho úžasného světa zase jednou vrátit.

Hodnocení: 4,5 z 5 hvězdiček






Fantastická zvířata a kde je najít (původní scénář) - J. K. Rowling

Jistě nejsem jediný, komu film Fantastická zvířata a kde je najít učaroval. Ten návrat do magického světa J. K. Rowling je nepopsatelný, a ještě navíc ta atmosféra 20. let... Nádhera! Příběh na své unikátnosti rozhodně neztrácí ani u přepisu jeho scénáře. Vážně jsem ani netušil, že by to mohlo až tak skvělé. ale Joanne zklamat snad ani neumí. U ní nic jiného než dokonalost čekat nemůžeme a ve spojení se soundtrackem v pozadí Fantastická zvířata dokonalost skutečně jsou.

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček








Harry Potter a Fénixův řád - J. K. Rowling

Po přečtení Fantastických zvířat u mě nějak převládala Harry nálada, a tak když jsem byl nemocný a celý čas se válel v posteli, chtě nechtě mě to nějak přinutilo pokračovat v mém už dávno započatém rereadingu Harryho Pottera, a přede mnou ležel pátý a nejtlustší díl, přesně osmisetstránkový Fénixův řád. Taky vám v téhle knížce přijde Harry tak strašně otravný? No co, je to zkrátka Harry a moje láska k němu byla, je navždy bude nekonečná :D A to se týká i nenávisti k tý babě Umbridgeový...

Hodnocení: 5 z 5 hvězdiček





Tak kolik jste toho v březnu stihli přečíst vy?

12 komentářů:

  1. Dobrý výsledek! Já se určitě chystám na Simona, ale akorát v AJ a na Neviditelnou knihovnu a Zakázané přání mám také zálusk :) Jinak jsem stihla v březnu přečíst 5 knih :)

    OdpovědětVymazat
  2. Neviditelnou jsem četla a bylo to super! Pottera samozřejmě taky, ale to, že je super, ví každý :) zakázané přání mě taky láká a Zvířata mám nachystaná na příští měsíc. Pěkné knihy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvířata jsou skvělá <3 Zakázané přání si určitě taky přečti, stojí za to :)

      Vymazat
  3. Neviditelnou knihovnu zrovna dočítám a mám stejný názor, ohromné množství informací, ale přesto mě to baví a vím, že si budu muset přečíst i další díl.
    U HP mám v plánu re-reading a Fantastická zvířata zoufale potřebuji. ♥

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem Potterák, takže hlavně poslední dvě znám a zaujaly mě u tebe, i když původní scénář ke zvářatům jsem ještě nečetla. Četla jsem tu první verzi, která je ve stylu bestiáře a ta mě moc bavila. :)


    blog Days of Daysy
    Agregátor blogů - zviditelni svůj blog

    OdpovědětVymazat
  5. Kvůli škole jsem stihla přečíst bohužel jen dvě knihy, což se mi zdá docela slabé. Duben bude asi podobný, ale snažím se :D
    Jinak tvé přečtené knihy za březen jsou parádní! Sůl moře jsem ještě nečetla, ale mám ji doma a určitě se na ni chystám :) Na Fantastická zvířata také, ale ta si nejdříve musím pořídit :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Parádní score ;) Já jsem toho v březnu bohužel moc nepřečetla.. Ale stihla jsem Fantastická zvířata, a byla jsem naprosto nadšená :)

    OdpovědětVymazat