středa 3. srpna 2016

Recenze - Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (Ransom Riggs)

Tajemný ostrov. Opuštěný sirotčinec. Zvláštní sbírka velice podivných fotografií.

To vše čeká na odhalení v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, nezapomenutelném románu, kde děj a děsivé fotografie přináší jedinečný čtenářský zážitek. Náš příběh začíná strašnou rodinnou tragédií, která přivede šestnáctiletého Jacoba k cestě na vzdálený ostrov u břehů Walesu, kde objevuje rozpadající se trosky sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti. Když Jacob bloumá jeho opuštěnými ložnicemi a chodbami, ukazuje se postupně, že děti slečny Peregrinové byly víc než podivné. Byly možná nebezpečné. Možná byly na opuštěném ostrově drženy v jakési karanténě z velmi dobrých důvodů. A nějak – i když to zní jako něco nemožného – jsou možná stále naživu.




Prvotina amerického spisovatele Ransoma Riggse Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti se po svém vydání setkala s velmi kladným přijetím. Téměř hned se vyšvihla na přední postupová místa různých světových knižních žebříčků a o filmová práva se poprala velká spousta nejznámějších filmových studií. Na podzim tato adaptace zamíří do kin, ale jak je na tom jeho knižní podoba? Zaslouží si takovou pozornost, které se jí dostává?

Jacob měl vždycky se svým dědečkem skvělý vztah. Když byl malý, vyprávěl mu zvláštní příběhy plné dobrodružství a podivných dětí. Po celou dobu mu tvrdil, že pochází z jeho dětství, čemuž sice věřil stále méně, ale i tak ho vždy zajímalo, jaké měl jeho prarodič vlastně dospívání. Ale jak Jacob pomalu rostl, jeho milovaný dědeček se mu čím dál tím víc vzdaloval a na jeho fantasmagorická vyprávění už byl taky moc starý. Jednoho dne je Jacob svědkem toho, jak nějaká neznámá bytost, jíž s pusy rostl chuchvalec hrůzostrašných chapadel, dědu Portmana zabije. Kvůli tomuto zážitku zažije obrovské trauma a všichni v jeho okolí, když jim vypráví, co to vlastně viděl, si o něm myslí, že se zbláznil.


Když už je z toho nejhoršího venku, uvědomí si, že mu děda Portman těsně před smrtí zanechal různé indicie, z nichž by se mohl konečně dozvědět něco víc o jeho dětství. Proto se svým otcem vyráží na odlehlý ostrov u Irska, kde jeho dědeček žil v místním sirotčinci v době před 2. světovou válkou. Tam se dozví spoustu neuvěřitelných skutečností. Na zdejším kopci žije několik opuštěných dětí spolu se svou poručnicí slečnou Peregrinovou v časové smyčce, to znamená, že den co den zažívají jenom ten stejný den, a to konkrétně 3. září v roce 1940. Ale pak Jacob zjistí, že nejde jenom tak o obyčejné děti. Jsou totiž podivní. Jedno má schopnost neviditelnosti, další umí létat, a dokonce se najde i také, které dokáže vystřelovat z rukou ohnivé koule. Zdá se, jako by už tohle Jacob odněkud znal. Přesně takové příběhy mu v dětství vyprávěl jeho dědeček. Bylo opravdu dědovo vyprávění vystavěno pouze na fantazii, nebo se to všechno doopravdy stalo? A co od něj vlastně podivné děti v čele se slečnou Peregrinovou potřebují?

Rozjezd knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je trochu rozvleklý. Nic moc se zatím ještě neděje a trvá celkem dlouho, než se Ransom Riggs dostane k samotnému příběhu. Ale i přesto si mě knížka hned od první stránky získala. Temná atmosféra, která se objevila už téměř hned na začátku, mě posouvala dál ve čtení a nechávala mě až do závěrečného konce na trní. K úplné dokonalosti té tajemné atmosféry dopomáhaly i staré strašidelné fotografie, jež autor sesbíral či sám vytvořil pro vylepšení příběhu. Ty nás doprovázely po celou četbu a úžasně se do knihy hodily a děj tím velmi obohacovaly.


Nápad s podivnými lidmi je naprosto skvělý a já před ním smekám. Až mě udivovalo, jak to měl autor celé vymyšlené. Zase ale je na knize vidět, že se jedná o Riggsovu prvotinu, a tak zatím ještě není úplně vypsaný a potřebuje nějaký čas, aby se vybrousil. Jeho styl psaní je takový nezvyklý, ale to mi k jeho příběhu vlastně i sedělo, protože on také rozhodně nepostrádá velké množství zvláštnosti, a to se mi líbilo. Postavy zde tolik prostoru nedostávaly, což mě trochu mrzelo, ale jinak jsem si podivné děti hned zamiloval.


Knihu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti doporučuji hlavně všem milovníkům fantasy. Svým neotřelým, skvělým námětem, temnou atmosférou a příjemnou zápletkou může strčit do kapsy hromadu svých konkurentů. Důkazem toho je i skutečnost, že za pár měsíců se můžeme těšit na  premiéru jeho filmové adaptace pod taktovkou režiséra Tima Burtona. Přesto ale kniha není úplně dokonalá, najde se v ní pár much, avšak těmi dobrými prvky mě kniha doslova okouzlila. Těším se na další díly, od nichž čekám epické pokračování epické série, a jsem zvědavý, jak nakonec dopadne film, který, jak jsem zatím tak zjistil, bude od knihy Ransoma Riggse dosti odlišný.

Hodnocení: 80 %

11 komentářů:

  1. Skvělá recenze! :)
    Já pořád nevím, zda se do knihy pustit :/
    Asi to nakonec vzdám a počkám si na film. Mám strach, že by mi knihy nesedly žánrově :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujííí :3 Já si právě myslím, že tobě by to možná sedlo, ale samozřejmě to nechám na tebe ;)

      Vymazat
  2. Super recenzia! :-) Mne sa Sirotčinec strašne moc páčil, dvojka je ešte o trochu lepšia :))

    www.universeofwonderfulbooks.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc ! :) Tak to se na ni těším ještě víc :D

      Vymazat
  3. Povedena recenze. Sirotcinec mi prisel zvlasti, ale dobre zvlastni :) Prekvapivy je, ze dvojka je uplne jina, ale taky dobra :D Ted mam doma trojku a tesim se, jak to dopadne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Přesně takhle to taky mám, prostě miluju zvláštní věci! :D Ááááá, já už to pokračování tak chciiiii!!!! :D

      Vymazat
  4. Pekná recenzia. Knihu som zatiaľ ešte nečíta, no zaujala ma hlavne svojou zvláštnou obálkou a námetom. Dúfam, že sa mi čoskoro dostane do rúk.
    www.janie-hannagonova.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  5. Mně se tahle kniha líbila moc, ale je pravda, že v ní byl Riggs ještě nevypsaný. Ovšem to se v dalším díle rapidně zlepšilo. Teď se chystám na třetí díl a doufám, že bude taky super. Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobře ses vypsal =D Klobouk dolů, recenzi jsi napsal vskutku skvěle! :) Určitě jsi nalákal hromadu lidí - koneckonců já mám o ni velký zájem. Ale možná si počkám na film a pak se kouknu po knize. Protože jak říkáš, film bude dost odlišný a já bych si nerada kazila pocit z filmu :)
    Nia, http://bookeers.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat