pátek 8. ledna 2016

Lednové dárečky


Po prosinci, který mi moc nových knižních dárečků nepřinesl, přišel leden, kde se už něco objevilo. Začátek ledna toho teda moc nevychází, ale ta druhá půlka už bude trochu úrodnější a je tu i pár hodně očekávaných titulů. Zde je mých 6 největších lednových favoritů.



Pod křídly vran (Feralové 1) - Jacob Grey
Host - 14.1.

První díl trilogie Feralové.
Blackstone. Kdysi vzkvétající metropoli před lety zasáhla obrovská vlna násilností, která po sobě zanechala beznadějnou spoušť. A teď se temné síly dávají znovu do pohybu…
Z vězení uprchli nebezpeční zločinci. Jsou to feralové — lidé, kteří umí mluvit se zvířaty, ovládat je a používat jako účinnou zbraň. Pokud se jim podaří přivést ze Země mrtvých svého vůdce, pavoučího ferala Mistra Snovače, hrozí městu definitivní zkáza.
Třináctiletý kluk jménem Krák žije v opuštěném parku, kde si na stromě postavil hnízdo. Jedinými společníky jsou mu tři vrány, které ho v podstatě vychovaly. Proto považoval za samozřejmé, že s nimi mluví jejich řečí. Jednoho dne mu však život naruší nečekané události a Krák se dozví, kým doopravdy je.
Aby ochránil Blackstone, bude muset čelit temnotě temnější, než si kdy dokázal představit.

Začínáme novou fantasy knihou od Hostu s názvem Feralové Pod křídly vran. S tímhle námětem jsem se zatím ještě nesetkal, nápadem lidí propojených se zvířaty. Věková kategorie sice není úplně aktuální, ale myslím, že by se mi to mohlo líbit. Obálka je teda taky luxusní.


Nejchladnější dívka ve Městě chladu - Holly Black
Omega - 20. 1.

Tana žije ve světě, kde existují tajemná Města chladu. Jsou obehnaná vysokou zdí a slouží jako dekadentní a krvavá karanténa, kde nestvůry a lidé žijí jako predátoři a oběti. Problémem je, že jakmile projdete branami Města chladu, nikdy už se nemůžete vrátit zpět.
Jednoho rána po naprosto obyčejném večírku se Tana probudí obklopena mrtvými těly. Kromě ní masakr přežil jen její protivně roztomilý ex-přítel, jehož život visí na vlásku kvůli infekci, a záhadný mladík, který skrývá strašlivé tajemství. Po počátečním šoku se Tana pustí do závodu s časem, aby je všechny zachránila. Napadne ji jen jediný způsob, jak toho dosáhnout – musí se vydat přímo do samotného Města chladu, plného nástrah a hrůzy.
Nejchladnější dívka ve Městě chladu, román světově uznávané spisovatelky Holly Black, je originálním příběhem o hněvu a pomstě, o vině a strachu, o lásce a pohrdání.

Po velkém překvapení v podobě standalonu autorky Holly Black Nejtemnější část lesa nám Omega přináší další knihu této spisovatelky a to Nejchladnější dívku z Města chladu. Její styl psaní není špatný a příběh taky nemusí být k zahození, i když upíři... no, nebudem to hned zahazovat. Zní to fajn.


. .
Kázání ohně ( The Fire Sermon 1) - Francesca Haig
Yoli - 15.1.

O čtyři sta let později... Země se výrazně proměnila. Lidé a příroda jsou v ohrožení nukleárního ohně, který zaplavuje planetu. Přestože radioaktivní záření naštěstí přestane po čase působit a život pokračuje dál, z neznámých příčin se lidé začnou rodit jen jako dvojčata. První z páru – Alfa, je vždy ve vynikající fyzické kondici, druhý – Omega, se však narodí vždy s deformitou, buď jako zakrslík, nebo zase příliš velký. Přestože mají lidé Alfa a Omega nerovné postavení a to vyvolává neustálé konflikty a boje, něco oba geny zároveň bezpodmínečně spojuje – stigma. Pokud jeden z dvojice zemře, zemře i ten druhý.
Kdo se ještě neodtrhl od Hunger Games? Je tady nová postapokalyptická trilogie od oceňované básnířky Francescy Haigové.

I když kniha Kázání ohně nebude nic nového, prostě dystopie, já to jednoduše musím mít. Po sérii Monument 14 jsem zjistil, že postapokaliptické příběhy miluju a ještě navíc s kombinací dystopie to bude mít určitě velký úspěch, aspoň pro mě. Na Goodreads sice zahraniční čtenáři kladným hodnocením moc nehýří, ale tak je to u hodně skvělých knížek.


Opusť mi, Megan - Abbie Rushton
Yoli - 20.1.

Některá tajemství by měla zůstat skryta…
Megan nemluví. A ani nemůže. Loni v létě se stalo něco hrozného a ona slíbila, že o tom nikdy nikomu neřekne. Trápí ji strašná vina. Přišla o kamarádku, odcizila se mámě a stala se terčem posměchu spolužaček. Nebýt Luka, neměla by už nikoho.A pak se na jejich škole těsně před závěrečnými zkouškami objeví Jasmine. Temperamentní, nádherná, upovídaná Jasmine. A chce se s Megan kamarádit. Díky ní připadá Megan život zase o něco barevnější. A nejen jí. Jasmine padne do oka i Owenovi, za kterým pálí holky z celé školy. Jenže pak se kolem nich začnou dít zvláštní věci. Že by to byla náhoda? Nebo jim hrozí nebezpečí? Megan by ráda znovu mluvila. Ale bojí se. Protože jestli se jí hlas vrátí, bude to znamenat jen jedno. Pravdu.



Zas tolik o knize Odpusť mi, Megan nevím, ale párkrát už jsem ji na internetu zaznamenal a ta obálka je vážně pěkná. Nějaký odpočinek mezi těmi všemi fantasy a dystopiemi to prostě chce.





J.iskra v popelu (Jiskra v popelu 1) - Sabaa Tahir
Host - 29.1.

Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechejte 
Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy odehrávající se v brutálním světě podobném Římské říši. Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod tvrdou nadvládou Válečnického impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii a bude pro ně špehovat, zachrání jejího bratra před popravou. Elias, nejlepší voják na akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se Zkoušek, nemilosrdné soutěže, z níž má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši. Když se Laiiny a Eliasovy cesty na akademii zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propojené víc, než by si vůbec dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.

Po hodně velkým úspěchu v zahraničí kniha An Ember in the Ashes, v Česku Jiskra v popelu (ale vůbec nechápu ten slovenský překlad), vychází konečně i u nás. Američtí booktubeři ji přímo vychvalují do nebes, tak snad bude opravdu tak dobrá, jak říkají. Vypadá to zajímavě.


Půlnoční koruna (Skleněný trůn 2) - Sarah J. Maas
CooBoo - 25.1.

Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře ví, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její život rozmetá na kousky.

A úplně na závěr článku i měsíce (bohužel) je zde to nejlepší. Půlnoční koruna, druhý díl té nejbožejší knihy na světě, Skleněné trůnu. Jediný, co můžu teď říct, je, že se na ni strašně moc těším a jsem fakt zvědavý, jak tahle úspěšná série bude pokračovat.


Na jaké knihy se vy těšíte v tomto měsíci?

2 komentáře:

  1. Uch, Kazani ohne a Jiskra v popelu. No, uz na me tez koukaj z knihovny :D, to je holt nemoc z povolani :D. Kazdopadne se knihy Odpust mi Megan bojim, cekam na recenze a Feralove jsou takovy..zvlastni...trinactilety hrdina..no..zvirata..ehm...Nejdriv se mi tez zalibily, ale zpetne, jak si ctu anotaci, tak uz ani ne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiskru v popelu už mám přečtenou a je perfektní! Už mám dokonce napsanou i recenzi, jenom ji zveřejnit :D Kázání ohně by mi mělo přijít v týdnu na recenzi od Dobrovského :) Megan asi vzdám a jednu chvíli jsem byl rozhodnutej, že si Feraly koupím, ale pak jsem z toho nějak vycouval a ještě uvidím.

      Vymazat